Áfonyás-csokis torta

Van annál szebb ajándék, mint, amit az ember saját maga készít el? Ezt a tortát apukám születésnapjára sütöttem.

Nagyon szeretek születésnapokra sütni. Az, hogy kitalálom, elképzelem, megtervezem, bevásárolok hozzá pont ugyanolyan érzés, mintha a tökéletes ajándékra találnék rá. Mindig teljesen egyedi és személyre szabott. Alig várom, hogy az ünnepeltnek átadhassam és felvágják. Így kicsit minden szülinap az enyém is. Ilyenkor derül ki, hogy működik-e, amit elképzeltem. 
Ez a mostani lehetőséget adott több új technika kipróbálására is. Barátkoztam az apróbb mousse desszertekkel és a bársonyfújással, a rizspapír díszekkel és a mousse réteggel tortában. 
A recept hosszú, aprólékos, de nem nehéz! Cserében időigényes. Nem készül el a gyerek délutáni alvásidejében (mondjuk lehet, hogy léteznek a fiaimnál jobb alvók is). 

Hozzávalók 1 db piskótához:

  • 200 g liszt
  • 200 ml növényi tej
  • 100 g cukor
  • 80 ml naprafogó olaj
  • fél lime héja
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 csapott ek. útifűmaghéj 

Elkészítés:

Kettő piskótát sütünk, mindkettőt 18 centis tortakarikában. Minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd 170 fokon, alsó-felső sütéssel tűpróbáig sütjük. Nálam 25-30 perc. Rácsra borítva, fejjel lefelé hagyjuk teljesen kihűlni. Egy kisült piskótából két lap lesz, tehát összesen négy darabunk lesz.

Villámgyors csokis krém: 

150 ml (Meggle) habtejszínt csípősre melegítünk, beletördelünk 200 gramm vegán tejcsokit, amit azután simára keverünk. Ezután 200 ml habtejszínt habbá verünk és alacsony fokozaton hozzádolgozzuk a csokis részt. Ezzel készen is volnánk.

Áfonya betét:

  • 250 g áfonya (lehet fagyasztott)
  • 10 g pektin
  • 50 g cukor
  • fél lime leve

Az áfonya betét tulajdonképpen egy lekvár. Az áfonyát és a limelevet egy kis edényben főzni kezdjük, botmixerrel kissé pürésítjük. Amikor forró, de nem forr, beleöntjük a cukorral elkevert pektint. Kevergetés közben 2-3 percig forraljuk, és félretesszük hűlni. 

Rétegezés

Fehércsokis burkoló:

  • 100 g olvasztott vegán fehércsoki
  • 30 g forró víz
  • 150 g porcukor
  • 250 g vegán margarin

A forró vizet a porcukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a fehércsokit. Végül 2-3 részletben hozzáadjuk a puha margarint, miközben habverővel folyamatosan habosítjuk. Ha nem azonnal használjuk fel, hűtőbe lehet tenni, de újbóli használat előtt ismét ki kell habosítani. 

Áfonya mousse réteg:

  • 250 g áfonya
  • 60 g cukor 
  • 50 g vegán fehércsoki
  • 200 ml habtejszín
  • fél lime leve
  • 1 csomag (10 g) zselatin vagy ennek megfelelő agar-agar

Ezt közvetlenül akkor készítjük el, amikor már töltjük a tortát!
Az áfonyát, limelevet és cukrot összefőzzük, botmixerrel pürésítjük. Még forrón beletördeljük a csokoládét. 2-3 evőkanál vizet felforrósítunk (mikróban egy pohárban tökéletes), majd beleszórjuk a zselatint és elkeverjük. A zselatinos részt a még meleg áfonyás részhez adjuk. A tejszínt habbá verjük, majd alacsony fokozaton hozzákeverjük az áfonyát. 
Az agar-agart az áfonyában forraljuk!

A torta összeállítása:

Miután minden elemmel elkészültünk, kezdődhet az összeállítás. A kapcsos tortaformát vax papírral kibéleljük, belehelyezzük az első piskótát. A fehércsokis “vajkrémből” kerítést csinálunk körben kb. 2-3 cm magasan. A piskótát megkenjük az áfonyalekvár harmadával, majd a kerítés magasságáig kitöltjük a csokis krémmel. Ráhelyezzük a következő piskótát. Ismét kerítést készítünk, megkenjük a lekvár második harmadával és felöntjük az áfonya mousse krémmel a kerítés magasságáig (folyósnak tűnik, de megszilárdul).
Betesszük a hűtőbe a tortát ennél a lépésnél kb. 20 percre, hogy a mousse kissé elkezdjen meghúzni. Ha letelt az idő, mehet rá a következő piskóta. 
Megismételjük a legelső réteget (áfonyalekvár és csokoládé krém), és végül piskótával zárjuk. Legalább 6 órán át hűtjük. A kimaradt “vajkrémmel” beburkoljuk a tortát. Nekem mousse is maradt, ezt kisebb formákba öntve, bársonyfújással díszítve fel is használtam a tortán. 

Riszpapír
Rizspapír

Rizspapír dísz:

  • 3-4 db rizspapír
  • víz
  • ételfesték

Egy tányérba vizet teszünk, egyesével 2-3 percre beáztatjuk a rizslapokat, majd összegyűrt sütőpapírra rendezzük őket, tetszőleges formában. Lehet színezni a vizet, vagy ételfestékes ecsettel a sütőpapírra terítés után a rizspapírt. 6-8 óra alatt megszárad, vagy 70 fokon, légkeverésen 10-15 perc alatt a sütőben. A nagyobb darabokba fa pálcikát tettem még nedvesen, hogy könnyebb legyen a tortán rögzíteni.

Egy jó tanács: gumikesztyű legyen otthon, mert az ételfesték nagyon makacs!

A remekmű

Paul-Boros Rita

Még több receptet Ritától keress a Milk Free And More weboldalon!