Apró lépések a fenntarthatóság felé

Sok lúd disznót győz!

Ha te is szeretnél környezettudatosan élni, kevés és természetbarát szemetet termelni, de egyelőre csak keresgélsz, nem találtad meg az ideális megoldásokat, és nemcsak ideiglenes, hanem fenntartható lépésekre szántad el magad, akkor jó helyen jársz.

Saját tapasztalataimat, tippjeimet osztom meg ebben a cikkben, hátha tudok segíteni egy sorstársnak. Mutatom, én mire jutottam!

Arctisztító korong textilből

A vattakorongot remekül helyettesíti, elég belőle 7-10 db, az pedig folyamatosan cserélődik, a mosógépbe mindig befér.

Én itt szerzem be: Green bag for you

Uzsicsomagoló

Tépőzáras szalvétaként szuper megoldás a szendvicsek becsomagolására. Nagyon egyszerű tisztítani. Használat után elég egy szivaccsal áttörölni, aztán mehet is a szennyesbe.

Én itt szerzem be: Green bag for you

Szájvíz házilag

Egy adaghoz csupán ezekre lesz szükséged:

  • 2 evőkanál szódabikarbóna,
  • pár csepp borsmentás illóolaj,
  • fél liter víz.

Alaposan összerázod az alapanyagokat, és készen is van. Nekem tökéletesen bevált, a hagyományos szájvíz ragacsosságát amúgy sem szerettem.

Textil és újrahasznosított, dobozos papír zsebkendő

Sokan ragaszkodnak a papír zsebkendőhöz. Magam sem hagytam el teljesen, de olyan megoldást kerestem, amellyel minél kevesebb a műanyag, így jöttem rá, hogy papírdobozos papír zsebkendőt is használhatok. Ezek közül is az újrahasznosítottat részesítem előnyben, és szerencsére már számos helyen fellelhető ez a változat is.

Ám a ruha zsebkendőt sem szabad teljesen elvetni, én itthon azt használom. Egyszerű tisztítani, és ugyanúgy működik, akárcsak a papírverzió, csak ezzel nem termelünk szemetet.

Az újrahasznosított, papírdobozos zsebkendőt én itt szerzem be: dm, Müller

Mosódió

A mosódiót többször is fel lehet használni, természetes, teljesen környezetbarát. Lehet kapni folyékony formában is, akár illatosan (például levendulással találkoztam már), ezzel csak az a problémám, hogy műanyag flakonban lehet megvenni. A sima diót viszont egyszerű papírcsomagolásban is megtalálod. A diót elég csak a ruhák közé tenni, és a mosógépben megteszi hatását.

Én itt szerzem be: Bioboltokban, folyékony formában például a Müllerben.

Mosóparfüm

Szeretem, ha a ruhának frissen mosottan illata is van, ezért kerestem az öblítőnél jobb megoldást, így bukkantam rá a mosóparfümre. Habár műanyag a csomagolása, de viszonylag kicsi, és sok mosásra elég egy flakon. A természetes összetevői pedig nem szennyezik vizeinket.

Én itt szerzem be: Ecofamily

Szivacs természetes összetevőkből

Kenderrostból, illetve a kókuszdiót borító, természetes rostszálakból készülnek, nálunk tökéletesen bevált. Az sem mellékes, hogy a csomagolását a szelektív kuka papír részébe tudjuk dobni.

Én itt szerzem be: Ecofamily

A sokoldalú szappan

Szappant vehetünk fürdéshez, hajmosáshoz, de akár ruhamosáshoz is. Remek, minőségi szappanokat találhatunk a natúrkozmetikumok között. Fürdéshez nehéz megtalálni a megfelelőt, mert több változat létezik, amely kiszárítja bőrünket, azonban sheavajas, kókuszolajos szappanok között keresgélve biztosan rálelünk a számunkra tökéletesre. Hajmosáshoz kiváló samponszappanokat is kifejlesztett már számos kozmetikummárka.

Én itt szerzem be: Személyes kedvenceimre az Olivia és a POM POM termékek széles kínálatában bukkantam rá.

Szerencsére manapság már léteznek számunkra ideális alternatívák, ha földünk érdekeit nézzük, amikor háztartásunk mozgatórugóit alakítgatjuk.

Mi a cél? Hogy minél kisebb legyen ökológiai lábnyomunk, a szemetesünk minél kisebb méretű lehessen, és annak tartalma ne bosszulja meg önmagát. Ha csak apró lépéseket is teszünk e cél eléréséért, már többet tettünk, mint gondolnánk. Ráadásul sok lúd…
Itt az ideje, hogy legyőzzük azt a disznót!

Tar Krisztina fotói
Kiemelt kép: Elena Koval (Pexels.com)

Tar Krisztina írása