Ennél egy jó csokitortát?

Szinte mindennek van már világnapja, miért pont a csokitortának ne jutna egy? Mutatjuk a kedvencünket!
Torta

A csokitorta nemzetközi világnapja minden évben január 27. napjára esik. Igazán feldobja a januárt, ami a legtöbbünknek nem éppen a legkedvesebb hónapja. Innentől érdemes lesz már jó előre bejelölni ezt a dátumot.
Több ötletem is volt erre az alkalomra, végül azt gondoltam, maradok a hagyományosabb verziónál, egy pici csavarral. Most málnás csokitorta recepttel készültem nektek, a tőlem megszokott vegán formában. Ígérem, hogy érkezik hamarosan egy maracujás, fehécsokis verzió is. Igyekeztem minél részletesebben és érthetőbben leírni a lépéseket. Vágjatok bele bátran! Garantáltan sikeretek lesz vele!

Hozzávalók

Piskóta:

  • 230 g liszt 
  • 340 ml növényi tej 
  • 150 g cukor 
  • 1,5 cs. sütőpor 
  • 70 g natúr kakaópor 
  • 2 csapott ek. útifűmaghéj

Csokis krém:

  • 200 ml vegán habtejszín 
  • 125 g cukor 
  • 150 g vegán margarin 
  • 60 g natúr kakaópor 
  • 100 g vegán étcsoki 
  • 1 kk. vaníliakivonat 
  • 1 adag presszókávé

Málnaalap:

  • 100 g málna (fagyasztott)
  • 1 ek. cukor 
  • 18 g keményítő vagy pudingpor (főzős) 
  • 150 ml málnaszörp/málnaüdítő (a szörp hígítva értendő)

Mascarponés málnakrém:

  • 0,5 adag málnaalap 
  • 125 g vegán mascarpone 
  • 1 ek. porcukor

Csokis vajkrém:

  • 100 g vegán „tej” vagy étcsoki (olvasztva)
  • 250 g vegán margarin (puha)
  • 150 g porcukor 
  • 30 ml forró víz

Elkészítés

Piskóta:

A tortát a piskótával érdemes kezdeni. Ezt akár 2-3 nappal korábban is megsüthetjük.  A megadott hozzávalókat elfelezzük, és két felvonásban, két külön piskótát sütünk. Nem javaslom egyben bekeverni, mert hosszan sül, így a második adag túl sokat állna. 
A hozzávalókat tálba kimérjük, és villával egyneműre keverjük. 170 °C-on, alsó-felső sütéssel, 16 cm-es formában, nagyjából 40 percig sütjük. Mivel a pontos sütési idő sütőfüggő, ezért mindenképpen ellenőrizzük tűpróbával! Rácsra fordítva, tortakarika nélkül, fejjel lefelé érdemes kihűteni!

Csokis krém:

A csokis krémmel úgy kell kalkulálni, hogy akkor lesz igazán jó az állaga, ha legalább 8-10 órán át a hűtőben pihen. Ez is nagyon sokáig eláll, hűtőben hosszan tárolható. 
Kis változtatással Vajda Ági csilliárd kalóriás csokikrémjét készítettem el. 
A tejszínt a cukorral összemelegítjük kis lábasban.  A tűzről félrehúzva hozzáadjuk a kakaóport és a vaníliát. Csomómentesre keverjük, majd 1-2 percig együtt melegítjük tovább. Ismét félrehúzzuk, és beletesszük a kockákra tördelt csokit, illetve a kávét. Pár percig hagyjuk olvadni, majd csomómentesre keverjük. Végül a margarint is beledolgozzuk.
Először meglehetősen hígnak fog tűnni, de a hűtős pihenő után fantasztikus lesz az állaga.  

Málnaalap:

A málnát kis lábasban összefőzzük a cukorral. A szörpöt vagy üdítőt közben csomómentesre keverjük a keményítővel. Amikor a málna már szétesett, hozzáadjuk a keményítős folyadékot, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A keményítő helyett ízlés szerint főzős pudingport is használhatunk.
Még forrón folpakot simítunk a tetejére, hogy ne bőrösödjön be. Ezután félretesszük hűlni. 

Mascarponés málnakrém: 

A kihűlt málnás alapot, a mascarponét és a cukrot teljesen homogén állagúra keverjük. Szükség szerint tovább ízesíthetjük vaníliával, citrommal, cukorral.

Csokis vajkrém: 

A porcukrot tálba kimérjük. Ráöntjük a forró vizet, és habverővel elkeverjük, majd az olvadt csokoládét is hozzáadjuk. Végül a puha margarint több részletben beledolgozzuk. A robotgépünket a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, és a keveréket jó alaposan kihabosítjuk. Az elkészült vajkrémmel dolgozhatunk is azonnal. 
Tipp: Ha a felhasználás alatt bármikor hűtőbe kerül a vajkrémünk, 10 mp alatt kicsit puhítsuk meg a mikróban, majd ismét habosítsuk ki magas fokozaton!

A torta összeállítása:

Amikor minden összetevőt elkészítettünk, összeállítjuk a tortát. 
A két kisült piskótát vízszintesen félbevágjuk, így 4 piskótakorongot kapunk. A krémeket praktikus habzsákokba vagy erős anyagú zacskókba tölteni, mert könnyebb velük úgy dolgozni. Az összeállítást mindig azon a tortakartonon vagy tányéron csinálom, amin végül szervírozni szeretném.
Középre tesszük a tortakarikát (az alja nélkül). Kibéleljük a formát vax papírral vagy írásvetítő fóliával, és beletesszük az első piskótát. A piskóta szélére körben 2-3 cm magas peremet nyomunk, a középső részt pedig kitöltjük a csokis krémmel. Ismét piskóta következik, és vajkrém kerítés, de ezúttal a málnás krémmel töltjük ki, a tetejére pedig málnaalapot nyomunk. A harmadik piskóta következik, vajkrémmel és a csokis krémmel. Végül piskótával zárjuk a sort. Így tesszük be a hűtőbe legalább 6 órára a tortánkat. 
Ha letelt az idő, kibontjuk a tortánkat és az újból kihabosított vajkrémmel burkoljuk.

Díszítés: 

A díszítéshez szokás szerint csak tippeket írok, mert ezt mindenkinek az ízlésére bíznám. Én vegán macaronokat (csokiborításút és aranyszínűre festettet), csokiba mártott sós pereceket, csokis krémet és málnát használtam. A tortának csak az egyik oldalára csorgattam csokit, mely a következő arányok szerint készült: 100 g olvasztott csokoládé 3 evőkanál étolajjal. Íme a végeredmény:

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonát képezik.

Paul-Boros Rita receptje

Ha kedvetek támad megsütni ezt a finomságot, küldjétek el bátran a róla készült fotót szerkesztőségünknek, vagy osszátok meg az instasztoritokban, és jelöljétek meg a Tudaton magazint és Rita blogját, a Milk Free And More-t.