Mit szeretnél, hogy mások tudjanak rólad?

SBSK: Egyedi történetek az emberi kondíciók sokféleségéről

Az SBSK, azaz Special Books for Special Kids egy 2016-ban alapított szervezet, amely az emberi kondíciók sokféleségének normalizálására törekszik. Chris Ulmer, és partnere, Alyssa változatos diagnózisokkal rendelkező emberekkel készítenek interjút, hogy megismerhessük, milyen az élet az ő szemszögükből: mit szeretnének, hogy mások tudjanak róluk, milyen álmaik és vágyaik vannak, és milyen nehézségekkel szembesülnek.

Chris speciális igényű gyermekek tanítása közben kezdte el dokumentálni tanulói életét, közös kalandjaikat a tanórákon, majd egyre kiterjedettebb közösség gyűlt köré. Mára a YouTube-csatornájuknak közel 3 millió feliratkozója van, és az emberi sokféleség rengeteg egyedi megnyilvánulását mutatják be őszintén, kendőzetlenül, empátiára buzdítva. A Tudaton Magazin minden hónapban két magyar felirattal elérhető SBSK-videót közöl majd, hogy segítsük nemes ismeretterjesztő tevékenységüket.

Ebben az epizódban megismerhetjük Bradet, aki nagyothalló, és szájról olvasással ért meg másokat. A fia, aki tökéletesen hall, hiszi, hogy az apukája tökéletes. Brad azt szeretné, hogy mások kényelmesnek érezzék magukat, és a saját tempójukban beszéljenek hozzá. Ha nem ért téged, egyszerűen azt mondja: „Ismételd el a szavaidat, kérlek.”

E másik epizódban megismerhetjük az ikreket, Jadát és Mayát. Jada gyermekként élt túl egy agyvérzést, később genetikai rendellenességet állapítottak meg nála. Maya, az ikertestvére öt évesen elhatározta, hogy ő fogja gondját viselni Jadának, amikor felnőnek. Most arra koncentrál, hogy segítsen nővérének megtanulni járni és beszélni.

SBSK-felületek:
Weboldal
YouTube

A kiemelt kép forrása: Pixhere.com/Pexels.com