Karácsonyi hangulatban

Három mesekönyv, ami karácsonyi hangulatot teremt az otthonunkban. Nem csak gyerekeknek!
Karácsonyi hangulatban_kiemelt

A sötét téli esték, az advent, a karácsony közeledte sokunkat késztet begubózásra, egy kellemesen befűtött szoba, egy bögre tea és egy szép mese mindenki szívébe képes melegséget csempészni, megteremteni a valódi várakozás élményét. Ehhez szeretnék három könyvet ajánlani most kicsiknek és nagyoknak.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya (Pagony, Budapest, 2021)

Kiss Judit Ágnes és Babaróka már ismerős lehet mindenki számára: a Babaróka kistestvére és Apróka sír szerepelt a Kistestvér született – ha nem tetszik, visszavihetjük?! című ajánlóban, a legújabb kötetben pedig arról olvashatunk, hogyan készülődnek rókáék a karácsonyra: épp úgy, mint mindenki más. Decemberben minden nap kinyílik egy az adventi dobozok közül, benne néha finomság, néha élményajándék – közös séta, mézeskalácssütés, táncmulatság, karácsonyfadísz készítés.

Karácsonyi hangulatban - mese ajánló
Egri Mónika illusztrációja a Babaróka karácsonya című könyvből

A mesében előkerül a mindenki által ismert karácsonyi probléma is: a későn megvett, satnya karácsonyfa. Mamaróka ragaszkodik az élő fához, a késői érkezés miatt pedig igen csekély a választék: egy szál fácska maradt. Babaróka azonban a világ legtermészetesebb módján dönti el, hogy a legkisebb, leggörbébb fát kell hazavinniük:

– De nem tehet róla! – védte hevesen Babaróka a kis fát. – Valaki elnyomta. Nálunk senki se bántaná. És te majd adsz neki tápoldatot – tette hozzá, mert rémlett neki, hogy Mamaróka szokott ilyesmit csinálni.

Babaróka újabb története az igazi, meghitt karácsonyi készülődésről szól, megmutatja, hogy nem muszáj mindennek tökéletesnek lennie: lehet girbegurba a fenyőfa, az sem baj, ha nincs tökéletes rend, a lényeg az, hogy szeretetben, odafigyeléssel teljen az ünnep.

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott (Pagony, Budapest, 2020)

Karácsonyi hangulatban - mese ajánló
Agócs Írisz medvéje A medve, aki a karácsonyfában lakott című mesekönyvből

Rendhagyó mese egy rendhagyó karácsonyról mindenki legnagyobb örömére. Rengeteg gyereket és felnőttet varázsolt el a tavaly megjelent könyv, melyben egy medve lakik a karácsonyfában, a fa új tulajdonosának legnagyobb örömére. Liza karácsonyra kisállatot szeretne kapni, de apukája egyre gyártja a kifogásokat:

– De egy kutyát miért nem? – kérdezte Liza.
– Azért nem, mert kicsi neki a hely.
– És egy cicának már elég nagy lenne?
– Neki igen, de ő hullajtja a szőrét.
– És egy hörcsög? Ő nem hullajtja.
– Ő nem, de ő mindent megrág.
– És egy papagáj? Neki csőre van!
– Ez igaz. De ő meg túl hangos.

Végül mégis valóra válik az álom, mikor karácsony estéjén kiderül, hogy Liza és Apu egy olyan karácsonyfát vettek, amiben már lakik valaki.

Humoros, kacagtató mese, amit mindenképp ajánlok a kisebbeknek és a nagyobbaknak egyaránt. Harcos Bálint neve az olvasó szülők között már nem ismeretlen, az ő tollából bújtak elő a Szofi-történetek is. A Szofi és a Mikulás és A medve, aki a karácsonyfában lakott együtt remek hangulatot teremt az ünnepi készülődés közben.

A kedves medvét pedig, aki a fában lakott, Agócs Írisznek, a medvék nagy kedvelőjének köszönhetjük, aki most sem okozott csalódást. Sőt! Felnőttek és gyerekek egyaránt annyira megszerették ezt a bájos medvét, hogy idén nevet is kapott: Herbert – és kedves filc-állatka formájában meg is vásárolható, hogy otthon megbújhasson mindenki karácsonyfájában.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai (Pagony, Budapest, 2020)

A legkisebbek varázslatos karácsonya már garantált, de mi lesz a nagyobbakkal? Nekik szeretném ajánlani Wéber Anikótól a Hanga régi karácsonyai című könyvet.

Karácsonyi hangulatban - mese ajánló
Keszeg Ágnes illusztrációja a Hanga régi karácsonyai című mesekönyvből

A hosszabb, összetettebb, folytatásos történetek hat-hét éves kortól kezdenek igazán érdekessé válni, de Hanga hópehely mivolta számukra is garantálja a csoda, a varázslat bűvét az ünnepi készülődéshez. A régi karácsonyok, történelmi személyek gyerekkori ábrázolása történelmi ismereteket nyújt, legfontosabb feladata mégis a kíváncsiság, az érdeklődés felkeltése, a régi idők karácsonyainak megismertetése. Mese, ami tanít, és elvarázsol egy időben.

– Hogy hívnak? – kíváncsiskodott Hanga.
– Lacinak.
– És mi ez a hely, ahova érkeztem?
– Terebes. Az Andrássy család birtoka.
– És tudod, hogy most milyen év van?
Laci összeráncolta a szemöldökét.
– 1864.
– Ó, de jó! Megint egy régi karácsony – csapta össze a kezét vidáman Hanga. Majd hirtelen megrémülve kérdezte: – Ugye, nem maradtam még le a karácsonyról? Látok majd feldíszített fát?

A valódi, régies stílust fokozza Keszeg Ágnes finom munkája, mellyel szemet gyönyörködtetően ábrázolja a régi karácsonyok hangulatát, amelyeket Hanga felfedez.

A hat mese után, a kötet végén sok érdekességet találhatunk: a Kik voltak és hogyan éltek fejezetben többet tudhatunk meg Mária Valériáról, Andrássy Duciról, Szendrey Júliáról és Ilonáról. Olvashatunk a karácsonyfa hagyományairól, és arról, hogyan telt a karácsony kastélyokban, polgári házakban, falun. Végül az igazi csemege: a játék. Kivágható öltöztető babák, melyekkel a mese tovább él, a gyerekek tovább játszhatják a legelragadóbb részleteket, nem mellesleg kiváló közös időtöltés, adventi tevékenység az egész családnak.

Ezzel a három könyvvel nem lőhetünk mellé, meleg szívvel ajánlom nemcsak a karácsonyfa alá, hanem az adventi várakozás idejére, fokozva velük a varázst, a várakozás izgalmát.

Hacskóné Bezzeg Alexandra ajánlója

Kiemelt kép: Agócs Írisz illusztrációja Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott című könyvéből