Kistestvér született – ha nem tetszik, visszavihetjük?!

„Lehet, hogy odaajándékozom a tesóm a szomszéd néninek. Úgyis állandóan gügyög neki.” (Igaz Dóra: Én és a tesóm)
Kistestvér-nagytestvér

Egyre gyakrabban, egyre többet foglalkoznak a kérdéssel, hogy milyen hatással van a családra, ha újabb gyermek érkezik. Gombaként tűnnek elő a mesekönyvek is, melyek az idősebb testvért hivatottak felkészíteni a változásra.

Amikor kistestvér érkezik a családba, máshogyan történik minden, mint az első babavárás alkalmával. A szülők többet aggodalmaskodnak: a nagyobb hogyan fog viszonyulni a kicsihez, hogyan fogják tudni kezelni a testvérféltékenységet, jó testvérek lesznek-e? Fel kell készülniük az elkövetkező változásokra, és javarészt rajtuk múlik, a nagyobb gyermek hogyan fogadja a kistestvér érkezését, hogyan tud alkalmazkodni a változásokhoz.

Érdekes lehet még az a helyzet, amikor nem a második gyermek születik. Milyen lehet kistestvérből középsővé válni, vagy legnagyobbként megtapasztalni, hogy egy újabb kicsi érkezik, aki miatt rá még kevesebb idő jut? Örülnék ebből a testvérnézőpontból megírt könyveknek is.

Igaz Dóra: Én és a tesóm (Pagony, Budapest, 2017)

Igaz Dóra gyerekkönyvíró, háromgyerekes anyuka saját gyermekei révén ismeri a gyerekkor felmerülő problémáit, melyekre 2009 óta mesekönyveiben is vigaszt kínál. Első könyvei, a Réka ​oltásra megy, valamint a Réka ​és az influenza (Vox Nova Produkció, Budapest, 2009) például könnyítik a doktorokkal való együttműködést.

A szerző Én és a tesóm című mesekönyvében egy rövid, egyszerű történetben mutatja be a testvérek közötti különbségeket, problémákat: másként néznek ki, más dolgokat szeretnek; hogy miért lenne jobb, ha a másik nem volna, és miért lenne mégis szomorú nélküle. 

A szöveg egyszerű, rövidsége miatt a legkisebbek számára is élvezetet nyújthat, a könyvekkel való ismerkedésben az első kötetek egyike lehet. A testvérek között a valóságban is gyakran elhangzó mondatok mellé Kasza Julianna készített hasonlóan egyszerű, vidám, élénk illusztrációkat, melyek jól kiegészítik a történetet.

Pásztohy Panka: Pitypang testvérei (Pagony, Budapest, 2019)

Pásztohy Panka gyerekkönyvíró és illusztrátor, első munkái az Egyszervolt… című meseantológiához készültek 2006-ban, azóta több tucat mesekönyvet illusztrált. 2017-ben Pesti mese című könyvét jelölték az Év Gyerekkönyve díjra, illusztráció kategóriában. 2015-ben indult útjára saját, általa írt és illusztrált sorozata, a Pitypang és Lili, amelynek a hetedik része a Pitypang testvérei, azóta pedig újabb három kötettel bővült a sorozat.  

A történet elsősorban Pitypang, az örökbefogadott kiskutya testvéreinek kereséséről szól, Lili testvérré válásának apropóján. Először az utcán keresik Pitypang testvéreit, majd visszatérnek a kezdetekhez, oda, ahol örökbe fogadták a kutyust. Az ott dolgozó lány megható válasza megnyugtatja Lilit:

„Ez a sok kutya itt mind Pitypang testvére, mert az összes valaha volt menhelyi kutya és a mostaniak is egy nagy család.”

Pásztohy Panka: Pitypang testvérei


Azáltal, hogy az írónő a testvérkérdést egy szeretett kisállat történetén keresztül mutatja be, a gyerekek szívét könnyedén nyitja meg saját testvéreik felé. Remek ötlet, kutyás családoknak kihagyhatatlan történet, de azoknak is meleg szívvel ajánlom, akiknél nincs kisállat a háznál.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére és Apróka sír (Pagony, Budapest, 2020 és 2021)

„Néha azt kívánta, bárcsak eltűnne a kistestvér!”

Kiss judit ágnes: Babaróka kistestvére

Kiss Judit Ágnes költő, író, tanár, gimnáziumban és egyetemen is tanított. Műfordításai és színházi munkái mellett elsősorban verseket ír, 2015 óta a gyermekirodalomban is tevékenykedik. 2019-ben Babaróka ajándéka című kötetével elnyerte az Év Gyerekkönyv Írója díjat a tizenkét év alattiak kategóriájában. Ezzel a művel – Kiss Judit Ágnes első megjelent mesekönyvével – indult útjára a Babaróka-gyerekkönyvsorozat 2018-ban a Pagony gondozásában. A 2021-es Apróka sír című, leporelló formában megírt rész immár az ötödik a sorozatban. Egri Mónika készítette a sorozat illusztrációit, a Pagonnyal ez volt az első közös munkája, a kiadó honlapján olvashatunk egy interjút is vele, amelyben az alkotás első fázisairól mesél; arról, hogyan jött létre Babaróka, Mamaróka és a többiek kedves, mindenki által kedvelt figurája.

A 2020-ban megjelent Babaróka kistestvére egy kedves rókacsalád mindennapjait mutatja be. Már a könyv elején kiderül, Babarókának kistestvére lesz. Ám a hír, míg nem válik valósággá, nem rendíti meg a kisrókát – a további változások annál inkább: költözés, kölyökőrző-váltás, a Mamarókáról való leválás, a dackorszak. Apróka végül megérkezik, vele együtt pedig a testvérféltékenység is. Ezeket az aprónak tűnő, ám a családok számára komoly problémákat Mamaróka és Aparóka gyöngéden, odafigyeléssel és türelemmel kezelik, a lehető legjobb módon segítve a kisrókát a testvérré válás rögös útján. Babaróka egyre közelebb kerül testvéréhez, és a doktor iránymutatását követve újra részesül az áhított odafigyelésben és gondoskodásban szülei részéről is. Az Apróka sír című részben már gondoskodó, kiegyensúlyozott nagytestvérként látjuk viszont. Bizodalmat ad a nagytestvéreknek, hogy szükség van rájuk, fontos szerepük van a kistestvér életében, és szüleik szívében egyaránt.

Írta: Hacskóné Bezzeg Alexandra

Kiemelt kép: Pixabay (Pexels.com)
Forrás: Pagony.hu és a Pagony Youtube-csatornája