Nem sütöm el a klasszikus „répatorta van?” kezdetű viccet, pedig van. De még milyen! Szaftos, ízes, vegán! Az a legjobb benne, hogy nem kell sokat mosogatni, minden mehet a tálba és csak keverni kell. A díszítésnél pedig szárnyalhat a fantáziátok.
A tészta hozzávalói:
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 1 közepes alma reszelve (nagy lyukon)
- 1 nagyobb répa reszelve (kis lyukon)
- 200 ml narancs/mandarinlé
- 1 cs. sütőpor
- 1 ek. útifű maghéj
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 nagy marék dió aprítva (kb. 70 gramm)
- fahéjjal és szerecsendióval tovább díszíthetjük
Az elkészítés, mint mondtam, pofonegyszerű. A hozzávalókat kimérjük és mindent összekeverünk egy tálban. 170 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 35-40 percig sütjük.

A tetejére a krémhez:
- 250 g vegán mascarpone
- 100 ml növényi habtejszín (fixálós)
- 1 ek. porcukor
- fél lime leve és héja
Itt sem teszünk másként, mint az előbb. Mérjük ki a hozzávalókat és egy erre alkalmas tálban habosítsuk ki habverővel a legmagasabb fokozaton.
Narancsos baracklekvárt használtam a díszítéshez.

Tipp: habcső hiányában csak simítsuk a krémet a kihűlt sütemény tetejére, a lekvárt kissé melegítsük meg és kanállal csurgassuk rá! Megszórhatjuk dióval is, nem rontja el.
Paul-Boros Rita képei és receptje