Diamond painting, avagy függőség, ami csak a pénztárcára káros

Gyémántfestés, az új őrület
diamond painting

A hobbijaim számát tekintve elég hosszú a sor. A diamond painting, magyarul gyémántfestés (úgy is lehet vele találkozni, hogy számokkal festés vagy keresztszemes gyémántfestés) elég új még nekem is. Körülbelül egy éve vettem a kezembe először, igaz, hogy azóta több szettet fejeztem be, mint aki évek óta csinálja. Remek kikapcsolódás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az effajta kreatív hobbinak, kézimunkának pont az a lényege, hogy ha csak egy kis ideig foglalkozik vele az ember naponta, ellazítja.

Vigyázat, nagyon hamar függőséget okoz!

Hogyan készül a diamond painting

A diamond painting megrendelésekor az ember egy teljes szettet kap, ami egy ragasztós képből, gyöngyökből, egy műanyag tálkából és egy gyémántfelvevő tollból áll. A ragasztós kép olyan, mintha kinyomtatnánk egy számunkra tetsző képet az internetről, aminek az egyik oldala ragasztós, és színárnyalat szerint számkódokkal van ellátva. A színkódok azt jelzik, hogy melyik színű gyémánt való rá. A gyöngyökből egyébként 447 különböző színű és alakú létezik, és személyes tapasztalat, hogy a gyárilag csomagolt toll helyett a csipesszel könnyebb dolgozni.

diamond painting
Fotó: Diamond-embroidery / Pixabay

A kép oldalán kódokkal jelölik, hogy melyik színű gyöngy vagy gyémánt hová való, és a gyöngyök zacskóján is ugyanezt a kódot tüntetik fel, így nem keverhető össze. Egy ilyen kép 2000 forint körüli, de a határ a csillagos ég, attól függően, hogy mekkora a mérete, és hogy 3D-s vagy 5D-s. Én a 30×40 centiméteres képeket részesítem előnyben, ami már elég nagy, de még nem zavaró a mérete. Amíg részemről ránézésre nincs különbség a 3D-s és 5D-s képek között, addig van olyan, ami teljes, és van olyan, ami csak részleges kép. Gyerek mellett nem olyan jó hobbi, ha a kiborult gyöngyöket fel kell szedni a padlóról – szintén tapasztalat –, de ez is egyfajta elfoglaltság.

A modern kori gyémántfestést 2010-ben Kínában találták fel, és hamarosan megfertőzte Európát is – engem mindenképpen.

gyémántfestés
Fotó: Tina Colt

A gyémántfestő készlet az alábbi webshopokban beszerezhető: Amazon, Ebay, Aliexpress, Kids Office Trade, MiniOrszág

Tina Colt írása