A horgolás nem csak a nagymamáké

Mit ad nekünk a horgolás?
fonal kosárban

Ki tudna kellemesebben tölteni egy hűvös őszi-téli estét a kézimunka szerelmeseinél? Egy kellemesen meleg takaró, egy hintaszék, egy kosár őszi színekben pompázó fonal, és a horgolótű halk súrlódása. Hogy miért érdemes megtanulni horgolni? Megmutatom:

Egészséges

A horgolás, hasonlóan a kötéshez, rengeteg pozitív hatással bír.
Stresszoldó, nyugtató hatása a mozdulatok ritmikus ismétlődésének köszönhetően vitathatatlan. Karban tartja az agyat, segíti a figyelmet, a koncentrációt. Emeli a hangulatot, számomra a lélek gyógyítója, és ez mind semmi!

Korip
(Kép forrása: Nlc.hu)

A koraszülöttek minden kórházban kapnak saját koripot – azaz koraszülött polipot –, melynek csápjai hasonlítanak a köldökzsinórhoz, ezáltal nyugtatólag hat a koraszülött csecsemőkre. (Koripot meghatározott leírás alapján, meghatározott fonalból bárki készíthet és adományozhat a koraszülöttosztályok részére.)

Minden kultúrában megvan a maga helye, időtlen idők óta alkalmazzák más kézimunkákkal együtt: „Horgolt ruhaanyagok legkorábbi leírását a Penélopé holland magazinból ismerjük 1823-ból.” (Wikipédia)

Nincs olyan dolog, amit nem lehetne horgolással előállítani, vagy szebbé tenni. Közeledik a karácsony, a kézműves ajándékok ideje, ha eddig nem próbáltad, itt az ideje!

Terítő
(Kép forrása: Marat Gilyadzinov/ Unsplash.com)

Csipkehorgolás

Nagyanyáink idejében leggyakrabban a csipketerítők kerültek elő a kézimunkakosarakból. A terítőkészítés aprólékos munka, sok odafigyelést és pontosságot igényel, amíg az apró öltésekből, a hófehér, cérna vékonyságú fonalból elkészül a már-már műalkotásnak beillő asztaldísz.

Meleg, puha ruhadarabok

Vastagabb gyapjúfonalakból szívesen készítettek a gyerekeknek, unokáknak pulóvereket, sapkát, sálat, különböző ruhadarabokat. Szinte mindenki fel tud idézni egy-egy „szörnyű színű, szúrós” ruhadarabot, amit kénytelen-kelletlen viselnie kellett óvodáskorában. Manapság szebbnél szebb minták és színek állnak rendelkezésre, az egyedi, horgolt ruhák viselése divattá vált.

Amigurumi

Amigurumi figura
(Kép forrása: Pixabay/Pexels.com)

Az egyre nagyobb fonalválasztékkal egyre bővült a felhasználás is. Az akril fonalak kiváló lehetőséget nyújtanak a manapság nagy teret hódító amigurumi (japán kifejezés, horgolt játékot jelent) technika kedvelőinek. Ezzel a technikával térbeli alkotások születhetnek: babák, állatok, gyümölcsök, egyéb apróságok formálódhatnak meg az alkotók kezei között, 3D-ben. Kiváló ajándék válhat belőle gyerekeknek, gyermek lelkű felnőtteknek egyaránt.

Amikor azt írtam, bármit meg lehet horgolni, vagy bármit szebbé lehet vele tenni, igazat írtam. Kis gyakorlással bárki horgolhat szőnyeget, faliképet, ékszert, dekorációt, táskát, takarót, játékot, akármit, az alkotásnak csak a képzelet szab határt.

Ötletekkel tele van az internet, a tanuláshoz a YouTube-on remek segítő videókat lehet találni. Amire szükség van: egy gombóc fonal, egy horgolótű, sok türelem és még több idő. Ha ez mind megvan, akkor következhet a horgolás!

Igazi művészet

Tehát nem csoda, hogy néhány horgoló valóban művészetté fejlesztette a kézimunkázást.
Jo Hamilton horgolt portrékat készít, melyek valódi festményként elevenednek meg előttünk.

Erik Speer tengerbiológus, divattervező. Ötvözve két végzettségét korallzátonyokat formál makramé-, horgolás-, kötés-, szövés- és fonástechnikák elegyítésével, újrahasznosított, természetes alapanyagok felhasználásával.

Tudomány

Horgolt hiperbolák
(Kép forrása: Amigurumieshorgolas.blog.hu)

1997-ben Daina Taimina matematikus fedezte fel, hogy a horgolás alkalmas a korallok, moszatok, csigák szerkezetében megfigyelhető, ám eddig nem reprodukált hiperbolák modellezésére.  Daina felfedezése ihlette meg Margaret Wertheimet és húgát, akik elkezdték meghorgolni a korallzátonyok élőlényeit.

Mozgalmukat felkarolta az amerikai Andy Warhol Múzeum, ahol egy globális felmelegedés elleni kiállítás keretében összegyűjtötték és kiállították a szoborszerű horgolmányokat.

Játszótér

Japánban gyerekek keltettek életre egy horgolt alkotásokból álló köztéri kiállítást, ami az alkotót annyira megihlette, hogy átgondolta alkotásait, és pólófonalból horgolt játszóteret egy parkban, a gyerekek nagy örömére.

Pólófonal alkotások Szentesi Eszter(Bármitartó) karácsonyváró ötletei közül
(Kép forrása: Bármitartó Facebook-oldala)

Pólófonal

A pólófonal egyébként is sokszínű, jól variálható alapanyaga a horgolásnak. Használt, régi pólókból saját magunk is elkészíthetjük az újrahasznosítás jegyében. Masszív, nagyobb méretű munkákat alkothatunk belőle, de faalapra horgolva sokféle dekoráció is készíthető vele. Itthon a pólófonalas technika egyik legismertebb alkalmazója Szentesi Eszter, a Bármitartó webshop és blog megalkotója. Különböző ötleteivel sokakat inspirál.

Egy ráadás

A horgolás összeköt. Gyerekkoromban a nagymamámtól tanultam meg a horgolás alapjait, nagy szeretettel gondolok vissza azokra az időkre, amikor nagyi végtelen türelemmel mutatta, magyarázta a pálcákat, a szemeket, és segített, amikor nem sikerült. Tartalmas, szeretetteljes idők voltak; ritka pillanatok, melyek áthidalták a generációk közti szakadékot. Bár Nagyi már nem él, minden alkalommal, amikor horgolni kezdek, eszembe jut, és úgy érzem, itt van mellettem, büszke rám, és arra, hogy ő tanított, tőle kaptam ezt az életre szóló tudást.

Hacskóné Bezzeg Alexandra írása

Kiemelt kép: Surene Palvie/Pexels.com

Felhasznált források:

hirdetés