Még nyakunkon az ősz, ám a boltokba már beszivárgott a karácsony. Nekem ugyan kicsit korai, de nagyon megörültem az illatos keksznek és krémnek, amelyek a mai süti, a kekszes sajttorta főszereplői. Még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Egyes hozzávalók mellé megadtam az ajánlott (vegán) termék pontos márkáját, mert másképp elég nehéz lenne körülírni őket. Lehet persze más, a diétába/életmódba illeszthető termékkel is helyettesíteni.
Csak kreatívan, mert ez erről szól! 🙂
Ezek a mini tortaformák nekem hatalmas kedvenceim, de tudom, hogy nincs otthon mindenkinek ugyanilyen. Egészen nyugodtan el lehet készíteni az édességet nagy pite- vagy tortaformában.

Hozzávalók:
Tészta:
– 150 g omlós keksz (a Spekulatius márkát javaslom)
– 50 g vegán margarin
Krém:
– 200 g vegán, mascarpone jellegű krém (a Schlagfix márka a tuti befutó)
– 3 db keksz (ismét jó barátunk, a Spekulatius siet a segítségünkre)
– 3 ek. porcukor
– fél citrom leve
– 1 dl fixálós vegán habtejszín
+ Spekulatius krém díszítésnek

Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez a kekszet összetörjük, átszitáljuk, és olvasztott margarinnal elkeverjük. A masszát a tartformába nyomkodjuk, majd betesszük a hűtőbe.
A krémhez a kekszet szintén összetörjük, és a többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük. Robotgéppel kihabosítjuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá cukrot, vagy helyette akár egy keveset a Spekulatius krémből.
A formákból óvatosan kivesszük a kekszes kosárkákat, és megtöltjük a krémmel, végül a kissé megmelegített Spekulatius krémmel díszítjük.

Jó étvágyat hozzájuk!
A recept megálmodója, a fotók készítője: Paul-Boros Rita