Vegán, barackos-rozmaringos galette

Úgy „mindenmentes”, hogy tele van minden jóval

Paul-Boros Rita, a Milk Free And More blog szerzője hozta ezt a gyönyörű, felül nyitott, francia pitét, kifejezetten azokra gondolva, akik szeretnének nagyon odafigyelni az összetevőkre. (A szerk.)

Többször kértétek, hogy legyen gluténmentes, vegán recept. Őszintén szólva nem egyszerű azt is elhagyni a receptekből, de próbálkozom. Azért a galette, mert a pitéket imádom, de ez még annál is egyszerűbb. Gyorsan megvan, a variációk száma pedig végtelen. Legközelebb biztosan sós változatot csinálok! A nyaralás alatt kérdeztem, mit süssek. Az egyik válasz az volt, hogy „valami barackosat”. Íme!

Hozzávalók:

  • 270 g gluténmentes univerzális lisztkeverék
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 160 g vegán margarin
  • 80 g porcukor
  • 2-3 evőkanál mandulaliszt
  • 500 g barack (mag nélkül)
  • 80 g kristálycukor
  • 3-4 cm hosszú rozmaringág

Lépések

A lisztet, útifűmaghéjat és a porcukrot egy tálba mérjük, belekockázzuk a margarint, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd gombóccá gyúrjuk. Folpackba csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A barackot felkockázzuk, összeforgatjuk a cukorral, és megszórjuk a nagyon apróra vágott rozmaringgal.

A tésztát sütőpapíron kb. fél cm vastagra, kör alakúra nyújtjuk. Ehhez mandulalisztet használtam (mert finom). 🙂

A kör közepére 1-2 evőkanál mandulalisztet szórunk, úgy, hogy körben maradjon egy kb. 4 centis perem szabadon. A barackot is a tésztakorong közepére halmozzuk, majd ráhajtjuk a szabadon hagyott részeket. 170 Celcius-fokon, alsó-felső sütéssel kb. 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

A végén cukorsziruppal lekenhetjük (2 ek cukor és 2 ek víz összeforralva), és díszíthetjük pirított mandulával.

További információ: Paul-Boros Rita receptoldalán

Paul-Boros Rita receptje

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában állak.