Málnás-pisztáciás torta

Recept Paul-Boros Ritától, a Milk Free And More blog szerzőjétől

Tortát általában valamilyen alkalomra süt az ember. Többnyire születésnapra, de ez most egy nagyon kedves ismerős esküvőjére készült. Persze ahogy anyukám tortájánál is, minden lépést újra kellett tervezni. Ilyen az, amikor az ember nagyon, de nagyon jól akar teljesíteni. Tisztára, mint egy vizsga. Azért a végén összeállt.🙂 Ahogy a korábbi tortáknál már lassan megszokhattátok, ez is több napos projekt volt. Leírom itt is a menetrendet:

  1. nap: piskóta, málnazselé
  2. nap: krémek, összeállítás
  3. nap: burkolás, díszítés

Hozzávalók

Piskóta:

  • 300 g liszt
  • 45 g vaníliás pudingpor (vagy keményítő)
  • 100 g porcukor
  • 120 ml olaj
  • 360 ml növényi tej
  • 150 g cukor
  • 1,5 zacskó sütőpor
  • 3 kk vanília kivonat
  • 3 evőkanál útifűmaghéj (elhagyható, de kissé rugalmasabb lesz tőle a piskóta)

Málnás réteg:

  • 300 g málna (lehet fagyasztott is)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 100 g cukor
  • 4 evőkanál víz

Pisztáciakrém

  • 375 g vegán Mascarpone
  • 160 g fehércsoki (2 tábla, vegán)
  • 300 ml habtejszín (fixálós fajta)
  • 2 ek pisztácia paszta (de lehet több, kevesebb, kóstolni kell)
  • cukor (csak ha nem érezzük elég édesnek)

Fehércsokis vajkrém

  • 150 g porcukor
  • 30 ml forró víz
  • 160 g fehércsoki
  • 350 g margarin

Szórás/díszítés

  • liofilizált málna
  • pisztácia

Lépések

A piskóta hozzávalói három, vékony, 24 centis formához elegendők. Praktikus az összes mennyiséget harmadolni, egyenként bekeverni, majd laponként megsütni 170 °C-on, kb. 15-20 perc alatt (tűpróba). A kisült lapok frissen törékenyek, óvatosan helyezzük egy nagyobb tányérra vagy tálcára. Lehet egymásra téve tárolni őket, közéjük sütőpapírt érdemes tenni, hogy ne tapadjanak össze. Folpackba csomagolva, szobahőmérsékleten kissé visszapuhul, másnap könnyebb vele dolgozni.

Előkészítünk két kistányért és folpackkal kibéleljük. A málnát összefőzzük a cukorral, közben a vizet simára keverjük egy pohárban a pudingporral. Amikor a málna puha, szétfőtt, egy szűrőn vagy szitán átpaszírozzuk egy másik lábasba (a héjra és magra nem lesz szükségünk). Az így kapott gyümölcspürébe gyors mozdulatokkal belekeverjük a pudingos részt. Visszahúzzuk a tűzre, és közepes fokozaton, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Még forrón a tányérokra öntjük és lesimítjuk. A tetejére is folpackot teszünk, majd hagyjuk hűlni. Amikor már nem forró, betesszük a hűtőbe.

Következőnek a pisztáciás krémet készítjük el. A fehércsokit megolvasztjuk, és robotgéppel a Mascarpónéhoz keverjük. Ehhez a krémhez adjuk a habtejszínt és a pisztáciapasztát, nagy fokozaton együtt kihabosítjuk.

Most is szükségünk lesz vajkrémre a burkoláshoz, illetve az ebből készült kerítés biztosítja, hogy a tortánk garantáltan ne csússzon szét, akár a szállítást is kibírja. A csokit összetördeljük, és egy gondosan lezárt zacskóban forró vízfürdőbe tesszük. Ez a legbiztonságosabb módja az olvasztásnak.

A porcukrot összekeverjük a kimért forró vízzel, majd hozzáadjuk az olvadt csokit, és 2-3 részletben belekockázzuk a puha margarint. Közben robotgéppel folyamatosan keverjük, alaposan kihabosítjuk. Minden elkészült elemnek hidegnek kell lennie, ez az egyetlen, amit így, szobahőmérsékleten fogunk használni. Természetesen amikor az összeállított tortát órákra behűtjük, a vajkrém is bekerül a hűtőbe, de visszamelegítjük.

A torta összeállításához szükségünk lesz arra a tortakarikára, amelyben a piskóta sült. A könnyebb kezelhetőség miatt én ki szoktam bélelni írásvetítő fóliával, de jó erre a célra a sütőpapír is, duplán hajtva. Ezzel kissé meg is tudjuk magasítani a formánkat, ha szükséges. A korábbi (epres-fehércsokis) tortámnál találtok is erről fotót.

A karikát egy tortatálcára vagy tányérra tesszük, és belerakjuk az első piskótát. Körben kb. 2-3 cm magasan kerítést készítünk a csokis vajkrémből. A legjobb, ha habzsákból vagy egy erősebb zacskóból nyomjuk ki, és utána kiskanállal kicsit megigazítjuk. Most megkenjük a teljes középső részt a pisztáciás krémmel. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen a krémünk magasabban, mint a csokis vajkrém! Erre helyezzük a megszilárdult málnás réteget. A málnazselé és a csokis vajkrém közötti peremet megszórjuk aprított pisztáciával és liofilizált málnával, majd rátesszük a következő piskótát. Ezt is betöltjük az előzőekben leírt módon, és végül rákerül az utolsó piskóta. A széleket körbesimítjuk vajkrémmel, de már nem készítünk peremet. Hűtőbe tesszük legalább 4 órára (vagy másnapig).

A hűtés után jöhet a burkolás. Ehhez a megdermedt vajkrémet kb. 20-30 másodpercre a mikróba tesszük, robotgéppel alaposan kihabosítjuk. A torta oldalára és tetejére egyenletesen felvisszük a vajkrémet, simítóval eldolgozzuk. A díszítés tulajdonképp teljesen egyéni. Én egy kis csokit csurgattam, majd arra pisztáciát és liofilizált málnát szórtam. Friss málnát is felhasználtam. Fontos, hogy a kész tortát néhány óráig még tegyük a hűtőbe, hogy a burkolókrém is stabil legyen.

További információ: Paul-Boros Rita receptoldalán

Paul-Boros Rita receptje

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában állnak.