Cukormentes, gluténmentes… Hormonmentes!

Tabu? Nem tabu! Cserháti-Herold Janka számára nem létezik ilyen szó. Beszél nőkről, férfiakról, szexről, biológiáról, érdekesen, izgalmasan, nem kiszínezve.

Cserháti-Herold Janka három gyermekes édesanya, a Hormonmentes.hu alapítója, Youtube-os videóblogger és webboltvezető, emellett termékenységtudat-oktató.

Janka a termékenységtudat-módszerrel foglalkozik, és tanfolyamain megismerteti a nőket saját testük működésével. Küldetése a hormonmentes fogamzásgátló eszközök használatának elterjesztése, illetve a környezettudatos szemlélet közvetítése a menstruáció és a fogamzásgátlás kapcsán.

Youtube-csatornáján érdekes, a női testet és ciklust érintő kérdésekről hallhatunk. Szakértőként, mégis érthetően, kendőzetlenül, humorral töltve beszél olyan témákról, mint: miért menstruálunk, valóban szakad-e a szűzhártya, mi is az a squirt, vagy mit kell tudni a spermáról? Javaslom Janka videóit böngészésre, sok érdekességet találhattok nála olyan dolgokról, amiről máshol nem hallani. Én most egy olyan videóját hoztam nektek, amelyben átéléssel, érdekességekkel tűzdelve mesél szakterületéről, a termékenységtudat-módszerről.

A termékenységtudat-módszer nem egyenlő a naptármódszerrel! A tüneti jellemzőket veszi alapul: a testhőmérséklet, a méhnyak, valamint a méhnyaknyák változását a ciklus során. Ezeket összekapcsolva egy olyan módszert ad át a nők számára, amelyet tanfolyami keretek között, több hónapnyi gyakorlás során sajátíthatnak el, ám ezzel egy olyan eszközt kaphatnak, amelyet ha kell, fogamzásgátlóként, ha kell, a gyermekáldás elősegítőjeként használhatnak. Janka hangsúlyozza, hogy a módszer nem mindenkinek való, időt és energiát igényel, hogy valóban úgy működjön, ahogyan az szükséges, ugyanakkor mindenkinek ajánlja, aki „csak” a saját testét, ciklusát szeretné közelebbről megismerni. Mert ez nem is olyan magától értetődő dolog, mint gondolnánk.

Írta: Hacskóné Bezzeg Alexandra

Kiemelt kép: Dainis Graveris (Unsplash.com)

Még több Hormonmentes: