Táguló Tudaton 1. Mit jelent számodra a tudatosság?

15 főssé vált a szerkesztőség! Mit gondol a csapat a tudatosságról?

A Tudaton Magazin 2021 áprilisában indult a tudatosság jegyében. Három rovatunk van: önismeret, környezet, egészség. Ez egy önkéntes műhely, ahol azért dolgozunk, hogy az olvasók számára igényes, informatív, szórakoztató és inspiráló tartalmakat közvetítsünk. Szeretnénk, ha olvasóink azt éreznék: egy közösségbe érkeztek, ahol tehetünk egymásért.

A kezdetben 2 fős szerkesztőség mára már számos csapattaggal bővült. 3 részes sorozattal tárják fel a gondolataikat.

>> Olvasd el a szerkesztőség válaszait az önismeret-környezet-egészség összefüggéseiről! Táguló Tudaton 2.
>> Tudd meg, ki miért csatlakozott a csapathoz! Táguló Tudaton 3.

Tudaton Team

Főszerkesztő:
Sós Dóra Gabriella

Szerkesztők:
Hacskóné Bezzeg Alexandra
Hadházy Sára
K. Tengeri Dalma
Mácsadi Anni
Szabó Ágnes
Széplaki Berta
Zaka Dóra

Szerkesztőségi asszisztensek:
Boros Mariann
Szabó Anna
Szukits Éva

Marketing:
Grószné Virág Enikő

Grafika
György-Réti Mia

Mit jelent számodra a tudatosság?

Boros Mariann

Igyekszem megismerni a cselekedeteim következményeit, és az elérhető legtöbb információ alapján döntést hozni.

Grószné Virág Enikő

Figyelem önmagam és a környezetem, és lehetőségeim szerint próbálok a legtöbbet tenni a nagyobb jó érdekében, de a határaimat tiszteletben tartva.

György-Réti Mia

Fontos tudni, hogy mit miért teszünk. Számomra a tudatosság az,  hogy 100%-ban vállalom a felelősséget a tetteimért, döntéseimért, érzéseimért.

Hacskóné Bezzeg Alexandra

A tavalyi év sok változást hozott az életembe. A férjemmel hosszú ideje vágytunk gyermekre, mindhiába. Úgy éreztük, eljött az ideje megtudni, mi áll meddő próbálkozásaink hátterében, ezért orvosi kivizsgálások sorozatával kezdődött az évünk. Meg is érkeztek az első eredmények: inzulinrezisztenciát és pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg, amelynek hallatán az egyik szemünk sírt, a másik nevetett. Örültünk, hogy végre tudjuk, min kell változtatni a siker érdekében, és féltünk, mert nem tudtuk, milyen hatással lesz ez a további életünkre. Így kezdődött az életmódváltásunk, az út a tudatosság felé. Ráébredtünk, hogy tennünk is kell a sikerért, nem ülhetünk ölbe tett kézzel, várva a csodát.

Hadházy Sára

A klímaválság miatt tudatosult bennem, hogy a mindennapi élet során meghozott, apró választások is mennyire hatással vannak mások, a környezet jólétére, és hogy sokkal több információra van szükségem, hogy jó döntéseket hozzak.

K. Tengeri Dalma

A tudatosság az a területe most az életemnek, amelyben a legtöbbet szeretnék fejlődni. Az elmúlt időszak nekem is hozott számos fordulópontot, amelyek arra sarkallnak, hogy bizonyos dolgokat átértékeljek, lezárjak, elengedjek, másoknak pedig teret engedjek.

Mácsadi Anni

A mindennapjaimat átszövi a tudatosság. A low waste életszemléletet követem már gyerekkorom óta: ma már komposztálok, a vásárlásom, a takarításom, a növényültetésem, a nyaralásom is tudatos. Az a legszebb az egészben, hogy úgy érzem, mindez nem jár lemondással. Egy kis szervezést igényel a folyamat, és ennyi. Olyan ez, mint megtanulni az úszást: lehet sodródni az árral is, de sokkal élménygazdagabb, biztonságosabb és követhetőbb, ha az ember úszva fedezi fel a vízi élet csodáit. 

Sós Dóra Gabriella

Számomra a tudatosság ideá(l)ja azt jelenti, hogy tudatában vagyok az értékeimnek, a képességeimnek és a hiányosságaimnak, a felelősségemnek és a bennem rejlő potenciálnak. De ez nem egy egypólusú kapcsoló: TUDAT ON / TUDAT OFF, hanem egy út. Az önmegismerésen keresztül a világ megismerése.

Pár évvel ezelőtt elhatároztam, hogy igazából nem sikeres, nem tökéletes, hanem jó ember akarok lenni. Ez sok változást hozott: alázatosabb lettem, önzetlenebb, alkalmazkodóbb és őszintébb. De az esendőségem is nyilvánvalóbbá vált, mert leereszkedtem a magas lóról. Aztán megismertem a lifewidelearning, azaz az élet teljes körére kiterjedő tanulás fogalmát, és rájöttem, hogy a saját életünknél nincs nagyobb művészeti projekt. Úgy élni az életet, hogy önmagad legjobb változata felé törekedj – ez az igazi kihívás.

Szabó Anna

Igyekszem lelassulni, és megtalálni magam körül azokat a dolgokat, amelyek értékesek számomra, boldogsággal és elégedettséggel töltenek el. 

Szabó Ágnes

Mióta anya vagyok, azóta igyekszem igazán tudatos lenni: mind a nevelés területén, mind az élet más területein.

Széplaki Berta

A tudatosság a mindennapjaim része. Az életembe az visz megnyugvást, ha a cselekvéseimet átgondoltan, rendszerben viszem véghez, legyen szó a bevásárlólista megírásáról, egy hetem beosztásáról vagy az életutam alakításáról – és a legfontosabb, hogy közben helyet tudjak találni annak az egy-egy percnek, amikor az apróságokban elgyönyörködöm.

Szukits Éva

Meghatározó szerepe volt az életemben mindig is, de az utóbbi években még nagyobb hangsúlyt kapott az a fajta tudatosság, ami a helyzetfelismerésen alapszik, és hatékony megoldások tervezéséhez, kivitelezéséhez vezet. Legyen szó a környezetünkben adódó csekélyebb problémákról vagy akár a nagyobb rendszereket érintő helyzetkezelésről. Ennek fejlesztése egész életen át tart, és minden pillanat az eredményesség tükörképe.

Zaka Dóra

A tudatosság számomra nemcsak magánemberként, hanem pszichológusi hivatásomból fakadóan is kiemelt jelentőségű.

A szerkesztőség válaszai folytatódnak! Kattints a következő oldalra!

Kiemelt kép: Anni Roenkae (Pexels.com)