Táguló Tudaton 2. Önismeret, környezet, egészség

Mit gondol a Tudaton Team az önismeret, környezet, egészség hármasáról?

<< Tekintsd meg a szerkesztőség tudatosságra adott válaszait! Táguló Tudaton 1.
>> Tudd meg, ki miért csatlakozott a csapathoz! Táguló Tudaton 3.

Mit gondolsz az önismeret, környezet, egészség hármasáról?

Boros Mariann

Egy záródó kör: test és lélek egészsége nincs a másik nélkül. Környezetünk megóvása alapvető feltétele létezésünknek. Piramis, ahol ez a három dolog egymásra épül: környezet a piramis alapja, fizikai egészség, önismeret.

Grószné Virág Enikő

Nemcsak magamat kell megismernem, és különböző élethelyzetekben megtalálnom, felfedeznem és alakítanom, hanem a környezetem is állandó változóként van jelen. A folyton alakuló világban igyekszem az egyensúly fenntartására. Ahogy a mondás tartja: ép testben ép lélek. Az épség, az egészség és az egységesség olyan megújuló cél, amelyet érdemes szem előtt tartani.

György-Réti Mia

Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy a környezetszennyezés milyen hatalmas méreteket ölt. A környezetünk nemcsak az élőhelyünkre, hanem a szervezetünkre, közérzetünkre, életminőségükre is hatással van. Fontos, hogy felkeltsük a figyelmet a környezetszennyezés mértékére és aktualitására, továbba a bolygónk megóvására, hogy még több millió évig is élőhelyet nyújtson.

Hacskóné Bezzeg Alexandra

A férjemmel együtt tértünk át egy egészségesebb étrendre – a közös váltás nem csupán fizikai változásokat hozott, hanem még szorosabb kötődést hozott létre közöttünk. Új utak nyíltak meg előttünk: felfedeztem a futás örömét, futás közben pedig eddig ismeretlen erdőket, ösvényeket találtam.

K. Tengeri Dalma

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy minden mindennel összefügg, ezért lehetetlen egyetlen elemet kiemelni a rendszerből anélkül, hogy a többit ne érintsük. Az érzelmeink hatnak a testünkre, a testünkkel való bánásmód az érzelmeinkre, arra, ahogy érezzük magunkat, akik vagyunk. Ez az egység pedig ezer szállal kapcsolódik ahhoz, ami körbevesz bennünket, a környezetünk minden szegletéhez és rétegéhez.

Hadházy Sára

A személyes jóllét sok szálon összefügg az egészséges környezettel. Az ökopszichológia egyik alapgondolata, hogy az emberi psziché jólléte, egészségi állapota és a természet jólléte, egészségi állapota összefüggésben vannak egymással.

Mácsadi Anni

Az  önismeret, környezet, egészség három olyan fogalom, amely kéz a kézben jár. Az egészséghez hozzátartozik az önismeret és ahhoz, hogy a saját kis életterünk is harmonikus legyen, a környezet védelme és szeretete nélkülözhetetlen. A radikalizmus egyik ágban sem visz előre, ellenben az arany középút az, amelyben hiszek. Ami nekem segített az önismereti úton, nem biztos, hogy másnak fog. Amit én alkalmazok a környezetvédelmet illetően, nem biztos, hogy másnak beválik. Ha számomra a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás a nyerő, nem biztos, hogy egy cöliákiásnak az. Szerintem az egyéni tapasztalás vezet majd el mindenkit a megfelelő válaszokhoz. 

Sós Dóra Gabriella

Sadhguru mondja, hogy ahhoz, hogy segíthess másoknak, először neked kell rendben lenni. Ahhoz, hogy mások elfogadjanak, szeressenek és tiszteljenek, először magadat kell elfogadni, szeretni és tisztelni. És ez valahol a világ legevidensebb dolga, mégis kőkemény meló. Rendben lenni fejben, az érzelmek szintjén, karbantartani, sőt fejleszteni a testedet, ott lenni a szeretteidnek, és úgy tevékenykedni, hogy a lehető legkevesebb kárt okozz a környezetednek– ennek elérése egy merőben idealisztikus célkitűzés. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell próbálkozni. Mindennap elbukok, de amint tudok, felállok, és megpróbálom újra.

Eddig az a rész, hogy eljussak a fönti felismerésekig, egész jól ment. De az utóbbi pár évben már az a fő feladat, hogy tegyek is a változásért, ne csak beszéljek róla. Bizonyos területeken jobban haladok (pl. önismeret), van, ahol még csak most indultam a startmezőről (pl. környezettudatosabb mindennapok), és máshol csúfosan alulteljesítek (pl. testi-lelki egészség, sport). Szóval most azokra az izmokra gyúrok, amiket eddig kevésbé használtam.

Szabó Anna

E három kéz a kézben jár. Az önismeret hozzájárul a testi-lelki egészségünkhöz, ezáltal érzékenyebbek leszünk a környezetünkre is. De ugyanúgy a környezetünk nagy hatással van az egészségünkre, illetve a visszajelzések, amiket kapunk segíthetik az önismeretünk fejlődését. 

Szabó Ágnes

Önismeret nélkül az egészséget nem tudom elképzelni. A környezet ismerete, védelme pedig szintén nehezen megvalósítható önmagam ismerete nélkül. Így én fontosság szempontjából az önismeretet helyezném előre.

Széplaki Berta

Szerintem önmagam megismerése az alapja a környezetem megismerésének, legyen szó szociális vagy ökológiai értelemben vett környezetről, és ez a kettő elengedhetetlen a lelki és fizikai egészség megtartásához – nem csak a magaméhoz.

Szukits Éva

Úgy gondolom, hogy az önismeret, környezet, egészség hármas szerkezet bármelyik elemével is indulunk el az úton, rövid idő kérdése csak, hogy a másik két elem is társuljon.

Zaka Dóra

Azt gondolom, hogy az egészség, a környezet és a tudatosság nem létezhet egymás nélkül: a testem és a lelkem egészségéhez elképzelhetetlen, hogy ne csatlakozzon a megfelelő mértékű önismeret és az a fajta környezet, amely lehetővé teszi a fejlődést. A hozzám forduló kliensekkel nehézségeik mentén az élet sokféle területéről gondolkodunk együtt, amely által saját önismeretem is folyamatosan fejlődik. Ennek pedig látható és érezhető hozadékai vannak.

A szerkesztőség válaszai folytatódnak! Kattints a következő oldalra!
Ha lemaradtál, tekintsd meg az előző oldalt!

Kiemelt kép: Anni Roankae (Pexels.com)