Legyél te is csíramester!

A csíráztatás a párkány- és balkonkertészek mentsvára. Fillérekből megvan, és bárki képes rá. A csírák egészségesek, gyönyörűek és tele vannak ízzel. Kevés munka, garantált siker!

Miért pont a csírák?

A növények néma, hűséges, alázatos résztvevői életünknek. Ha csak egy kaktuszod van is, már nem vagy egyedül. És ha olyan kölcsönös együttműködést sikerül kötnötök a növényeddel, amely őt élteti, téged pedig táplál, az mindig egy gyönyörű barátság kezdete. Volt, hogy húszféle fűszernövényem volt a 45 négyzetméteres, második emeleti lakásom erkélyén, és a rendszeres szüret volt a napom fénypontja.

Amikor szakácsvizsgára készültem, minden nap új étellel kísérleteztem otthon. Nem szeretem a tálalást túlcsicsázni, magamhoz hasonlóan legyen egyszerűen szép és őszinte. Hamar ráuntam a cserépből szüretelt petrezselyemre, korianderre, bazsalikomra, amit a gyakorlati órákon „díszítésnek” hívtunk – és akkor ráleltem a csírákra. Hamarosan ezt adtam hozzá a salátákhoz, szendvicsekhez, levesekhez és főfogásokhoz is.

Több módszer is létezik

E cikkhez 4 módszert is bevetettem, hogy hiteles összehasonlítást adhassak azoknak, akik még csak kacérkodnak a házi csíráztatással, és bizonytalanok, mi való nekik.

 • terrakotta tálban (többszintes)
 • műanyag tálban (többszintes)
 • vattán
 • befőttesüvegben

Minden esetben azzal kezdj, hogy a magokat folyó vízben átmosod, majd langyos vízben beáztatod őket éjszakára. Nagyjából 1-2 evőkanálnyi magot használtam mindegyik fajtából, és a kísérlethez a maghoz illő tárolót választottam (pl. retek, brokkoli, mungóbab, görögszéna és zsázsa – és igen, az azonos magasságra növőket lehet kombinálni is). A csíráztatás kb. 4-10 napot vesz igénybe.

A lényeg, hogy a magok/csírák ne legyenek se agyonáztatva, se kiszárítva!

A lépések

 1. mosás
 2. áztatás
 3. csíráztatás
 4. szüretelés

Tanácsok a különböző módszerekhez

 • Terrakotta csíráztató tál: Bioboltokban tudod megvenni. Használat előtt célszerű beáztatni, különben elszívja a vizet a magoktól. Ha beleszáradna vagy belerohadna valami, főzéssel vagy sütőben sterilizálhatjuk. Mosogatószer minden esetben tilos!
 • Műanyag csíráztató tál: Előnye a könnyű tisztíthatóság, és mivel több tálkából áll, ezért több szinten is termeszthetsz egyszerre. Ezt is bioboltban tudod beszerezni.
 • Vattán: E módszerhez bármilyen tálka vagy műanyag doboz használható. Előny, ha a tároló alján van pár kis lyuk, hogy fölösleges víz elfolyhasson, de ez esetben tálca is célszerű alá (bár ha nem locsoljuk túl, ez sem feltétlenül szükséges). Én például a csiperkegombák fekete dobozait szoktam erre bevetni úgy, hogy ezek aljára felhevített hústűvel lyukakat szúrok. Majd lapos arctisztító vattakorongot terítek ki egy rétegben (kb. 12 db), de zsebkendővel, papírtörlőkendővel is működik.
 • Befőttes üveg (különösen a mungóbabhoz): Ezt minden használat előtt alaposan el kell mosni, és a tetejére orvosi gézlap vagy szúnyogháló ajánlott, amit egy befőttes gumival rögzítünk. Ezen keresztül mindennap kétszer alaposan öblítsd át a csírákat!

Extra tippek

 • Ha egyik módszer sem nyerte el a tetszésed, használj egy kevés virágföldet, hiszen abban is kinőnek a csírák, csak akkor alaposan mosd meg őket fogyasztás előtt, hogy ne ropogjon a homok a fogad alatt.
 • Csak étkezési célra alkalmas, vegyszermentes biomagokat használj (beszerezhetők a bioboltokban, élelmiszerboltokban, és ezt mindig feltüntetik a csomagoláson). Egy csomag sok adagra elég, szóval megéri!
 • A magokat hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk egy légmentes dobozban vagy befőttesüvegben.

A házi csíráztatás előnyei

 • alacsony előállítási költség
 • kevés gondozást igényel
 • évszaktól függetlenül és hamar rendelkezésre áll
 • mindig friss
 • biztos forrásból származik
 • személyre szabható, variálható

Miért olyan egészséges?

A mag a fiatal növények tápanyagraktára, ahol ásványi anyagok, antioxidánsok és vitaminok halmozódnak fel. A növény csíraállapotban tartalmazza a legtöbb enzimet, ez pedig segíti a hasznos anyagok felszívódását és a salakanyagok kiválasztását. A magban található keményítő a csírázás során egyszerű cukrokra bomlik le, tehát azonnali energiaforrást biztosít szervezetünk számára.

További ismeretszerzéshez ajánlom Bükkerdő Gergely Csíra ABC című könyvét vagy a Sprout People angol nyelvű oldalát.

Szerintem vágj bele, mert… this is the beginning of a beautiful friendship!

(A fotókat a szerző készítette.)

Sós Dóra Gabriella írása