Lila és kovászos. Mi az?

Csodakenyér a Green Pig csapatától

Ez a lila, édesburgonyás kovászos kenyérke volt az, amire elsőként felfigyeltem Alekszej Ivanov vegán szakács posztjai közül az egyik vegán FB-csoportban. Akkoriban egy közepesen régi vágású OKJ-s szakácsképzésre jártam, és a könyökömön jött már ki a húst-hússal főzési stílus, ezért szélesíteni próbáltam a látókörömet. Nemcsak a kenyér mutatós színe fogott meg, hanem az out-of-the-box gondolkodás, a kreativitás és az igényesség. A Green Pig vegán gasztrocsapata ért az ilyesmihez.

A Green Pig lila édesburgonyás, kovászos kenyerének receptje

  • 25 g anyakovász
  • 125 g teljes kiőrlésű királybúza liszt
  • 125 g víz

Alaposan keverjük össze. Jelöljük be egy befőttes gumival a kezdeti stádiumot, ez 1 kg liszthez elég. 5-7 óra múlva háromszorosára növekedett a kovászunk (fickós).

  • 450 g királybúza liszt
  • 300 g víz
  • 100-120 g főtt lila édesburgonya

Enyhén gyúrjuk össze az alapanyagokat, és hagyjuk legalább fél órát pihenni (autolizálás).

Adjunk hozzá 120-150 g kovászt. Enyhén vizes kézzel dolgozzuk bele a kovászt a tésztába. Tegyük át a tésztát egy deszkára, és csapkodjuk kb. 5 percig, míg nagyjából összeáll.

Adjunk hozzá 12 g sót. Csapkodjuk még kb. 5 percet, hogy a só szétoszoljon. Amikor már szépen összeállt a tésztánk, akkor rakjuk egy enyhén kiolajozott dobozba.

30-40 perc múlva: enyhén olajozzuk ki a deszkát. Hajtogassuk meg a tésztát (laminálás).

Ezt ismételjük meg megint 30-40 perc múlva.

Ezt ismételjük meg megint 1 óra múlva, és utána pihentessük még 1 órát.

Szórjuk meg a szakajtó belsejét rizsliszttel, hogy könnyebben kijöjjön a kenyérkénk. Formázzunk egy veknit a tésztából. Szórjuk meg rizsliszttel, hogy könnyebben kijöjjön a szakajtóból. Csipkedjük meg az alját a tésztának, hogy feszesebb legyen. Még egy pici rizsliszt mehet rá. Majd fedjük le fóliával, és rakjuk be a hűtőbe kb. 12 órát alukálni.

Vágjuk meg határozottan egy penge segítségével a kenyérkét, hogy szebben megnyíljon. Egy 250 °C-ra előmelegített sütőből óvatosan vegyük ki a forró jénainkat vagy az öntöttvas edényünket. Helyezzük bele a kenyerünket és óvatosan, de gyorsan, és rakjuk bele a 250 °C-ra előmelegített sütőnkbe.

22 perc múlva vegyük le az edényünk tetejét, és rakjuk vissza 200-210 °C-os sütőbe további 20-22 percre. Egy rácsra rakjuk ki a kész kenyérkét, és hagyjuk pihenni 2 órát.

A Green Pig bruschettája a kenyérből:

Pirítsuk meg a kenyérszeletkét egy kis olívaolaj társaságában. További hozzávalók:

  • fokhagyma
  • 3-4 ek paradicsom
  • 1 ek újhagyma
  • 1 csésze bazsalikom
  • 1 ek petrezselyem
  • 1-2 ek pirított fenyőmag
  • 1 szál bazsalikomvirág
  • csurranásnyi olívaolaj
  • bors ízlés szerint
  • pár csepp balzsamecet

További klassz vegán receptek a Green Pig oldalain:
YouTube
Facebook
Instagram