Készítsd magad! Fűszersók, ételízesítők házilag fűszernövényekből

Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész képzés oktatójának tanácsai.
kiemelt fűszersók

Akár egészségünk megőrzése a cél, akár csomagolásmentességre váltanánk, látványos eredményt érhetünk el, ha lecseréljük az előre csomagolt ételízesítőket házi készítésű fűszerekre. Neveljünk a balkonon fűszernővényeket, és kétszítsük magunk fűszersót, ételízesítőt, ízesített olajat, ecetet. Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész képzés oktatójának tanácsai.

Nagy Réka Ökoanyuval talán 2015-ben tartottunk először egymás mellett programot: ő a házi készítésű „vegeta” trükkjét tanította meg, míg én a vegyszermentesen nevelt fűszereimből készítettem a résztvevőkkel sokféle fűszerkeveréket. Azóta eltelt hat év, de a téma még mindig aktuális, hisz a polcok továbbra is roskadoznak a csomagolt ételízesítőktől. Nézzük, miért jó, ha a sütéshez-főzéshez saját fűszereket használunk!

1. Etikus és fenntartható forrás

A balkonon, ablakpárkányon nevelt fűszer 100%-ban beállhat a #egyélhelyit kampányba, hisz az otthonunkban termesztett növények se szállítási, se tárolási, se csomagolási lábnyommal nem rendelkeznek. A gondosan ápolt, évelő fűszerek hosszú éveken át teraszunk díszei és ételeink ízesítői lehetnek, ezzel támogatva a fenntarthatóságra való törekvésünket.

Forrás: tudatosvasarlo.hu


> A teljes cikket elolvashatod a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán >

Kiemelt kép: Cottonbro/Pexels.com