Jót ennétek Szegeden?

Öt szegedi gasztróhely, ahova élmény betérni

Nem hittem volna, hogy létezik olyan vidéki nagyváros, amely pezseg, mégis élhető, átlengi a mediterrán hangulat, haladó, de a hagyományokat se klórozták még ki belőle. A napfény városához felejthetetlen ízélményeim is társulnak. Hadd osszam meg veletek a kedvenceimet! 

1. Öreg Körőssy Halászcsárda

Szegedi fűszerpaprika őrlemény forrás <a href=httpswwwfacebookcomoregkorossyphotos2305768459443382 target= blank rel=noreferrer noopener>Öreg Kőrössy Facebook oldal<a>

Tisza-part, Sárga. Kőrössy József és fia itt álmodták meg halászcsárdájukat a ’30-as években. Azóta étlapon van a Kőrössy halászlé és halpaprikás, a klasszikus, roston sült halétel-repertoár és a túrós csusza. Az öreg Kőrössy emlékezetes karakter volt. Egy idős asszony így emlékszik vissza: „Annak még a járása, a tartása is olyan volt… Biztos azért, mert halat evett.” Az 1970-71-es nagy árvíz után a halászcsárdát kibővítették, felújították. Ma 250 vendég kiszolgálására alkalmas, télen-nyáron nyitva tart. (Talán az sem mellékes, hogy 2015-ben itt forgatott az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal Anthony Bourdain sztárséf, és kulináris kalandjukat a CNN adta le.)

A Tisza parti életre szóló randevú helyszíne forrás <a href=httpsmfacebookcomoregkorossyphotos3607421422611406 target= blank rel=noreferrer noopener>Öreg Kőrössy Facebook oldal<a>

Itt volt a férjemmel az első randevúnk is. Egyrészt le akart nyűgözni, másrészt látni akarta, szeretem-e a halat, hiszen szegediként neki ez egy centrális kérdés volt. Én megbűvölve figyeltem a Tiszára futó teraszról a vízparti erdősor felett alkonyodó eget, az uszadékfák sodródását a vizen, és megettem életem első harcsapaprikását egy jó szekszárdi kadarka kíséretében (hogy a magam gyökereihez is hű maradjak). Két és fél évre rá az esküvői vacsoránk is itt volt idén májusban. Záróráig maradtunk ott gyertyafénynél, kettesben, az előttünk álló, közös életről elmélkedve. Az Öreg Kőrössy nekünk több mint étterem: egy hely, ahol újra és újra egymásra találunk a jól ismert és szeretett ízek mellett. 

2. Kiskörőssy Halászcsárda

Itt is csodálatos a kerthelyiség forrás <a href=httpsmfacebookcomkiskorossyhalaszcsardaphotosa11785669722094881178577185541800 target= blank rel=noreferrer noopener>Kiskőrössy Facebook oldal<a>

Öt perc sétára a másik halászcsárdától ott a Kis Körőssy. Sokak szerint ez a jobb a két csárda közül. Ez is autentikus, kockásterítős, nem épp „világos” szelet kenyerekkel, ahol az idős hegedűs legutóbb Quimbyt is játszott („Most múlik pontosan”), meglepően andalítóan. Egy vendég visszajelzése szerint: „A nyolcvanas évektől minden halászlevet az ittenihez hasonlítunk, ez az etalon.” És itt van a kutya elásva: itt a halbelsőség eleve benne van az árban, és ha hallevet kérsz, tudod, hogy olyat kapsz, amilyennek lennie kell.

A szegedi hallé nem leves hanem mennylé forrás <a href=httpsmfacebookcomkiskorossyhalaszcsardaphotosa11785669722094881178578872208298 target= blank rel=noreferrer noopener>Kiskőrössy Facebook oldal<a>

3. Hatos Rétes

Készül otthon a házi rétes forrás Sós Dóra

Több kudarcba fulladt kísérlet után nem bíztuk többet a véletlenre: édesapámmal közel két hétig gyűjtöttük a kézzel nyújtott rétesek receptjeit és technikai trükkjeit családunk rangidős nőtagjaitól, az internetről, szakácsoldalakról. Anyukám már előre rettegett az egész napos programtól, de belevágtunk. Nem mondom, hogy rossz lett…

A mindig tökéletes házi rétes forrás <a href=httpsmfacebookcomhatosretesphotos4033503796661857 target= blank rel=noreferrer noopener>Hatos Rétes Facebook oldal<a>

…De a belváros szívében található Hatos Rétesben jobb volt. Lehet, hogy azért, mert tökélyre fejlesztették a nyújtási technikát. Talán a húszféle töltelék miatt (pl. tökös-mákos, diós-meggyes, túrós-epres stb.). Esetleg azért, mert semmilyen színezéket, tartósítószert nem használnak. Vagy az eredeti, házi receptjeik talán olyan titkos összetevőt tartalmaznak, ami miatt újra és újra jó oda visszatérni egy igazi rétesért.

4. Napfény Műterem

McGregor burger forrás <a href=httpsmfacebookcomnapfenymuteremphotos3013793262223931 target= blank rel=noreferrer noopener>Napfény Műterem Facebook oldal<a>

A műterem ablakain át árnyjátékként sejlettek fel pakoló alakok, míg mi a szilvalekváros marha- és a McGregor burgert tömtük magunkba a kerthelyiségben. Ez a dizájnos, újhullámos étterem egy közösségi tér is, ahol vidám asztaltársaságokban a világmegváltó tervek születnek a kézműves sörök elképesztő választéka mellett. (Psycho Cycle, Mad scientist, Távoli galaxis…). Ez a bisztró elsősorban a látványra és a hangulatra épít innovatív stílussal és karakterrel.

Kerthelyiség a műterem szomszédságában forrás <a href=httpsmfacebookcomnapfenymuteremphotos3008540506082540 target= blank rel=noreferrer noopener>Napfény Műterem Facebook oldal<a>

5. Borracho

Metal stoner wackor funky a stílus a hellyel jön Bepop burrito forrás <a href=httpsfalatozzhurendelesSzegedBorracho target= blank rel=noreferrer noopener>FalatozzhuBorracho<a>

Hogy a Mars téren valóban térkapu nyílik-e Mexikóba, abban nem vagyok biztos. De arra emlékszem, nyári éjszaka volt, peca után fáradtan zártuk le a cangát. Farkaséhesek voltunk, záróra előtt estünk be, és üvöltött a metálzene. Ez a mexikói gyorsétterem egyszerre idézte fel bennem fiatalkorom bohém kocsmázós afterjeit, illetve az eldugott pekingi büfét, ahol elsőre levert a víz, hogy mi mehet a konyhán… De aztán jött a Bebop burrito jól megrakva, tele ízzel, és az üres szák ellenére újra embernek éreztem magam. Mostanában pedig nyitottak a street food/food truck irány felé, és Mijazaki-animébe való ramen levesekkel is várják a látogatókat.

Ramen ahogy az kell forrás <a href=httpsmfacebookcomphotofbid=3172858252816734set=a113564252079498 target= blank rel=noreferrer noopener>Borracho Facebook oldal<a>

Kiemelt kép: Pixabay.com

Sós Dóra Gabriella beszámolója