Jót ennétek Szegeden?

Öt szegedi gasztróhely, ahova élmény betérni

Nem hittem volna, hogy létezik olyan vidéki nagyváros, amely pezseg, mégis élhető, átlengi a mediterrán hangulat, haladó, de a hagyományokat se klórozták még ki belőle. A napfény városához felejthetetlen ízélményeim is társulnak. Hadd osszam meg veletek a kedvenceimet! 

1. Öreg Körőssy Halászcsárda

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény (forrás: Öreg Kőrössy Facebook-oldal)

Tisza-part, Sárga. Kőrössy József és fia itt álmodták meg halászcsárdájukat a ’30-as években. Azóta étlapon van a Kőrössy halászlé és halpaprikás, a klasszikus, roston sült halétel-repertoár és a túrós csusza. Az öreg Kőrössy emlékezetes karakter volt. Egy idős asszony így emlékszik vissza: „Annak még a járása, a tartása is olyan volt… Biztos azért, mert halat evett.” Az 1970-71-es nagy árvíz után a halászcsárdát kibővítették, felújították. Ma 250 vendég kiszolgálására alkalmas, télen-nyáron nyitva tart. (Talán az sem mellékes, hogy 2015-ben itt forgatott az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal Anthony Bourdain sztárséf, és kulináris kalandjukat a CNN adta le.)

A Tisza-parti, életre szóló randevú helyszíne (forrás: Öreg Kőrössy Facebook-oldal)

Itt volt a férjemmel az első randevúnk is. Egyrészt le akart nyűgözni, másrészt látni akarta, szeretem-e a halat, hiszen szegediként neki ez egy centrális kérdés volt. Én megbűvölve figyeltem a Tiszára futó teraszról a vízparti erdősor felett alkonyodó eget, az uszadékfák sodródását a vizen, és megettem életem első harcsapaprikását egy jó szekszárdi kadarka kíséretében (hogy a magam gyökereihez is hű maradjak). Két és fél évre rá az esküvői vacsoránk is itt volt idén májusban. Záróráig maradtunk ott gyertyafénynél, kettesben, az előttünk álló, közös életről elmélkedve. Az Öreg Kőrössy nekünk több mint étterem: egy hely, ahol újra és újra egymásra találunk a jól ismert és szeretett ízek mellett. 

2. Kiskörőssy Halászcsárda

Itt is csodálatos a kerthelyiség (forrás: Kiskőrössy Facebook-oldal)

Öt perc sétára a másik halászcsárdától ott a Kis Körőssy. Sokak szerint ez a jobb a két csárda közül. Ez is autentikus, kockásterítős, nem épp „világos” szelet kenyerekkel, ahol az idős hegedűs legutóbb Quimbyt is játszott („Most múlik pontosan”), meglepően andalítóan. Egy vendég visszajelzése szerint: „A nyolcvanas évektől minden halászlevet az ittenihez hasonlítunk, ez az etalon.” És itt van a kutya elásva: itt a halbelsőség eleve benne van az árban, és ha hallevet kérsz, tudod, hogy olyat kapsz, amilyennek lennie kell.

A szegedi hallé nem leves – hanem mennylé! (forrás: Kiskőrössy Facebook-oldal)

3. Hatos Rétes

Készül otthon a házi rétes (forrás: Sós Dóra)

Több kudarcba fulladt kísérlet után nem bíztuk többet a véletlenre: édesapámmal közel két hétig gyűjtöttük a kézzel nyújtott rétesek receptjeit és technikai trükkjeit családunk rangidős nőtagjaitól, az internetről, szakácsoldalakról. Anyukám már előre rettegett az egész napos programtól, de belevágtunk. Nem mondom, hogy rossz lett…

A mindig tökéletes házi rétes (forrás: Hatos Rétes Facebook-oldal)

…De a belváros szívében található Hatos Rétesben jobb volt. Lehet, hogy azért, mert tökélyre fejlesztették a nyújtási technikát. Talán a húszféle töltelék miatt (pl. tökös-mákos, diós-meggyes, túrós-epres stb.). Esetleg azért, mert semmilyen színezéket, tartósítószert nem használnak. Vagy az eredeti, házi receptjeik talán olyan titkos összetevőt tartalmaznak, ami miatt újra és újra jó oda visszatérni egy igazi rétesért.

4. Napfény Műterem

McGregor burger (forrás: Napfény Műterem Facebook-oldal)

A műterem ablakain át árnyjátékként sejlettek fel pakoló alakok, míg mi a szilvalekváros marha- és a McGregor burgert tömtük magunkba a kerthelyiségben. Ez a dizájnos, újhullámos étterem egy közösségi tér is, ahol vidám asztaltársaságokban a világmegváltó tervek születnek a kézműves sörök elképesztő választéka mellett. (Psycho Cycle, Mad scientist, Távoli galaxis…). Ez a bisztró elsősorban a látványra és a hangulatra épít innovatív stílussal és karakterrel.

Kerthelyiség a műterem szomszédságában (forrás: Napfény Műterem Facebook-oldal)

5. Borracho

Metal, stoner, wackor, funky – a stílus a hellyel jön. Bepop burrito (forrás: Falatozz.hu/Borracho)

Hogy a Mars téren valóban térkapu nyílik-e Mexikóba, abban nem vagyok biztos. De arra emlékszem, nyári éjszaka volt, peca után fáradtan zártuk le a cangát. Farkaséhesek voltunk, záróra előtt estünk be, és üvöltött a metálzene. Ez a mexikói gyorsétterem egyszerre idézte fel bennem fiatalkorom bohém kocsmázós afterjeit, illetve az eldugott pekingi büfét, ahol elsőre levert a víz, hogy mi mehet a konyhán… De aztán jött a Bebop burrito jól megrakva, tele ízzel, és az üres szák ellenére újra embernek éreztem magam. Mostanában pedig nyitottak a street food/food truck irány felé, és Mijazaki-animébe való ramen levesekkel is várják a látogatókat.

Ramen, ahogy az kell (forrás: Borracho Facebook-oldal)

Kiemelt kép: Pixabay.com

Sós Dóra Gabriella beszámolója