Hétköznapi „tudomány”: a kefirgomba

Tudtad, hogy saját magad is készíthetsz kefirt csupán pár lépésben? Az alábbi cikkből megtudhatod, hogyan!

Amíg a kolléganőm nem említette, életemben nem hallottam még a kefirgombáról. Amikor felajánlott egy adagot, kíváncsiságból úgy döntöttem, kipróbálom. És mennyire nem bántam meg!

Kép forrása: pinterest

Mi az a kefirgomba, és mire jó?

A kefirgomba úgynevezett stalter kultúra, amelyből tejhez adva lesz kefir. A gombában baktériumok és élesztők találhatók, amelyek egy fehérje-szénhidrát komplexhez kapcsolódnak. Ez a komplex jelenik meg a tej felszínén fermentálás után, amelyet elválasztanak, majd újrahasználnak.

Gyógyhatásai:

  • segít az allergiás megbetegedésekben, szembetegségekben, fogínygyulladásban
  • jót tesz az emésztésnek, a bélrendszernek (probiotikum)
  • megállítja az erek meszesedését
  • máj és epehólyag gyulladására is hasznos
  • meggátolja az epe- és vesekő képződését
  • kiegyensúlyozza a vérnyomást
  • rákos sejtek növekedését is akadályozza, antitumor hatása van
  • magas a protein- és kalciumtartalma
Kép forrása: pinterest

Elkészítési mód

Nagyon egyszerű a kefirgombával bánni, csupán néhány dologra kell kiemelt figyelmet fordítani. 

  1. lépés: az előzőleg elkészült kefirt (amikor először kapod meg a gombát, már tejbe áztatva fogják neked odaadni) le kell szűrni (edénybe, pohárba, bögrébe, ami épp a kezed ügyébe kerül). Fontos, hogy csak műanyag szűrőt használj! A gomba ugyanis elpusztul, ha fémmel kerül kölcsönhatásba!
  2. lépés: a szűrőben lévő gombákat hideg folyóvízzel át kell öblíteni, hogy teljesen tiszták legyenek.
  3. lépés: a megtisztított gombákat vissza kell önteni egy műanyag edénybe/dobozba (itt is fontos, hogy amiben a kefirt érleled, csak műanyag legyen!), öntesz rá annyi tejet, amennyit szeretnél. A tej bármilyen lehet: laktózmentes, zsírszegény vagy zsíros, de akár házi tej is.
  4. lépés: lezárod a dobozt, majd egy szoba-hőmérsékletű, árnyékos vagy sötét helyre teszed. Napfény nem érheti! Mi általában a konyhaszekrénybe tesszük.

24 órát hagyod dolgozni a gombákat, majd a következő napon megismétled a folyamatot. Ami kényelmetlenséget okozhat, hogy ezt bizony mindennap csinálni kell. A gombák nagyon érzékenyek, nem maradhatnak 24 óránál tovább a tejben. Ha elutazol pár napra, vagy annyi kefir készült, hogy már nem bírod szusszal, úgy 1-2 napra be lehet őket tenni sima vízbe, de annál tovább sajnos ott sem bírják. Másik megoldás, hogy lefagyasztod, így magadnak tudod szabályozni, mikor van szükséged kefirre.

Alapvetően naponta 15 percnél nem vesz igénybe több időt, és nem is kell vele sokat szöszölni. A gombák 1-2 hét alatt megduplázódnak, így többen azt csinálják (mi is), hogy a felét továbbadják, így más is tudja élvezni a kefirkészítést.

Kép forrása: pinterest

Ha szereted a kefirt, mindenképp ajánlom, egy próbát megér!

Jó étvágyat hozzá! 

Felhasznált oldalak:
Gyógyító növények, holisztikus gyógymódok

Házi sajtkészítés

Szerző: Magasházi Virág
Kiemelt kép forrása: Cats coming/pexels

Hozzászólások (1):

  1. Stemlerné Somodi Zsófi

    2022/07/29 at 09:56

    Sziasztok!
    Kb. 4 hónapja készítek gomba segítségével kefírt és szeretném a tapasztalatomat megosztani. 🙂
    – nyers házi bivalytejet használok
    – az üvegedényt is nagyon szereti a gomba, mindig befőttesüvegben készítem
    – nem annyira érzékeny, nyúltam már fémkanállal is hozzá, illetve 3-4 napot is simán elvan a tejben, nem kell napi szinten dolgozni vele, nem romlik meg
    – minél több napot hagyod állni (dolgozni), annál erősebb, savanyúbb lesz a kefír (nekem finomabb)

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.