Ősi recept a joghurt hazájából, készítsd el otthon te is!

A joghurtról A-tól Z-ig
házi joghurt kiemelt kép

Azt is mondhatnám, hogy törökországi lakosként a joghurt szülőhazájában élek, de ez nem teljesen fedi a valóságot. Nagyon valószínű, hogy a sok országban népszerű tejtermék elkészítési módját évezredekkel ezelőtt több helyen is felfedezték, ezért soha nem tudjuk meg az igazságot az eredetét illetőleg. Az biztos, hogy a tej erjesztésével készülő joghurt tápanyagokban és fehérjében gazdag, ráadásul nagyon egyszerű az otthoni elkészítése is. Azt is megmutatjuk, hogyan.

A török emberek nagyon sok joghurtot fogyasztanak, és most nem az ízesített változatokra gondolok. Az átlagos kiszerelés fél-egy kilós a boltok polcain, de ha nagyban utazik valaki, háromkilós edényben is hozzájuthat. Létezik szűrt változata, ami állagában a tejfölhöz hasonlít, folyósabb, és olyan is, aminek a tetején ott van a tejszínréteg. Készítik tehéntejből, kecsketejből, és elterjedt a zsírosabb bivalytejből erjesztett változat is. Rengeteg márka képviselteti magát a piacon, és mindenkinek megvan a kedvence.

A széles kínálat ellenére óriási hagyománya van a házi joghurtkészítésnek. Mondhatjuk úgy is, hogy a magára valamit is adni akaró török háziasszony még ismeri az ősi tudást, és tudja, mi a jó joghurt titka.

Könnyű megtanulni, és kevés idő- és energiaráfordítással ízletes, adalékanyagoktól mentes, igény szerint probiotikus joghurt állítható elő.

A környezetvédelmi, low-waste szempontok sem elhanyagolandók, hiszen az üzletben történő vásárláskor óhatatlanul is megvesszük azt a rengeteg műanyagedényt, ami azután a hulladékgyűjtőben végzi.

Miért jó a joghurt?

A joghurt rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz az egészségedért, természetesen csak akkor, ha nincsen gondod a tejtermékekkel. A joghurt gazdag – többek között – kalciumban, B12-vitaminban, magnéziumban, foszforban és káliumban, illetve rengeteg fehérjét tartalmaz. A probiotikus joghurtok segítik az emésztés megfelelő működését, kiegyensúlyozott fogyasztásuk hozzájárul a természetes bélflóra kialakításához. Ez pedig azért nem elhanyagolandó, mert az immunrendszerünk mintegy 70%-a a bélben található.

Ha kedvet kaptál az otthoni kísérletezéshez

Joghurtot készíteni tényleg nagyon egyszerű, máris megosztom azt a törökországi receptet, amin itt minden bizonnyal generációk sokasága nőtt fel.

Három dologra kell odafigyelni, hogy a művelet sikeres legyen: 1. szerezzünk igazán friss tejet hozzá; 2. a megfelelő hőmérsékleten oltsuk be a tejet a joghurtkultúrával; 3. tartsuk melegen.

Ha van lehetőségünk, vegyünk nyers termelői tejet. Ha nincs, akkor minél magasabb zsírtartalmú (minimum 3,5 százalékos) és ne magasan hőkezelt tejet válasszunk az üzletben. A tartós tej nem jó, keressük a pár napig eltartható fajtákat.

A trükk: egy kistányér a a fazék aljára, és garantáltan nem fut ki a tej (Fotó: K. Tengeri Dalma)

Nálunk 2 liter az a tejmennyiség, amit egy alkalommal felhasználok. Lassú tűzön forralom, majd további 15-20 percig főzöm egy fém fazékban. A kifutás elleni – valószínűleg nem népi hagyományokon alapuló, de annál praktikusabb – trükköm egy színtelen, hőálló porcelántányér, amelyet forralás előtt a fazék aljára, a belsejébe helyezek. Remekül szabályozza a forrás intenzitását. Forralás közben le lehet szedni a tetejéről a felső zsírréteget, amiből vaj készülhet, de maradhat is, és akkor igazi, tejszínes joghurtot kapunk.

Miután lezártam a tűzhelyet és félrehúztam a fazekat, megvárom, hogy kb. 40-45 fokosra hűljön vissza a tej. Ételhőmérő híján ujjpróbát is lehet alkalmazni, kisujj bedug, benn tart, ha süt, de nem éget, akkor jó.

Első alkalommal bolti, élőflórás natúr joghurtra lesz szükség, hogy beoltsuk a tejet. Nagyon fontos, hogy a natúr joghurtok közül olyat válasszunk, amely csomagolásán szerepel az élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó felirat, és eltarthatósága rövid idejű. Ha nem ilyen joghurttal oltjuk be a tejet, akkor előfordulhat, hogy a tej nem savanyodik meg, vagy sűrűsödik be.

Ha megfelelő hőmérsékletű lett a tej, kiszedünk belőle egy merőkanálnyit, és egy kistálban csomómentesen elkeverjük 5-6 evőkanálnyi (1 literre 2-3 evőkanállal számolunk) szobahőmérsékletű joghurttal. Ha kész, az egészet a tejhez öntjük, és jó alaposan összekeverjük. A beoltott tej maradhat ebben az edényben is, akkor ebben fog megszilárdulni. Én szívesebben öntöm át alaposan elmosott és fertőtlenített befőttesüvegekbe, ezt a hűtőben is könnyebb tárolni. Bármilyen edényt válasszunk is, öntsük át abba a tejet, és zárjuk le a tetejét.

A joghurttal beoltott tej már békésen várja a sütőben, hogy joghurt legyen belőle (Fotó: K. Tengeri Dalma)

Mivel a joghurtkultúrában található baktériumok (többnyire két baktériumtörzs, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus) 40 Celsius-fok körül szaporodnak a legjobban, így az a cél, hogy ezt a hőmérsékletet minél hosszabb ideig fenntartsuk. Évszaktól függően, ha hűvösebb van, éppen csak egy picit felmelegítem a sütőt, majd lekapcsolom, és beteszem az üvegeket. Nyáron még erre sincsen szükség. Ha a sütő éppen foglalt, akkor szárazdunsztba is tehetjük az edényt vagy az üvegeket. Mintegy 6-8 óra alatt elkészül a joghurt, de nyugodtan maradhat a dunsztban egész éjszakára is. Utána tegyük őket a hűtőbe.

Ha rendszeresen szeretnéd elkészíteni

Az elkészült joghurtból néhány evőkanálnyit félre kell tenni a következő készítésig, ez lesz az új oltóanyagunk. Ha mindig az újabb és újabb joghurtot használjuk fel oltóanyagként, az eredmény egyre finomabb és tartalmasabb lesz. Jó tanács: érdemes már előre félretenni a joghurtból, mert gyorsan azt vehetjük észre, hogy üres az edény.

Mi nagyon szeretjük a joghurtot önmagában, ízesítés nélkül, de ayranként elkészítve, víz, egy csipet só, esetleg friss mentalevél hozzáadásával is nagyon finom.

A kiemelt kép forrása: Cats Coming / Pexels

A cikk írója: K. Tengeri Dalma