Ősszel nagy lelkesen vettem érett mangót, ami aztán a gyerekeknél egyáltalán nem aratott sikert. Nem akartam kidobni, így pürésítve bekerült a fagyasztóba. Eddig várta a sorsát. Érdekes módon így már szeretik. A recept tej- és tojásmentes, agar-agarral vegánná tehető, és a kekszet lecserélve akár gluténmentes is lehet. Sőt, bármilyen más gyümölccsel, az arányokat megtartva, ugyanúgy működik.

A kekszes alap hozzávalói:
- 200 g kókuszos zabkeksz
- 40 g vegán margarin olvasztva
A kekszet daráljuk vagy összetörjük és elkeverjük a margarinnal. A tortaforma aljába nyomkodjuk.
A fehércsoki réteghez:
- 200 g vegán fehércsoki (ez több, mint két tábla csokoládé)
- 300 ml vegán habtejszín (Meggle decor)
- 10 g zselatin vagy ennek megfelelő agar-agar
- 2 ek. víz
- 1 ek. (tejszínben főtt) kuszkusz
Tejszínből 1 dl-t felmelegítünk és a csokira öntjük. Amíg olvad a csokoládénk, a vizet mikróban felmelegítjük és belekeverjük a zselatint. A zselatinos keveréket az olvadt csokissal teljesen simára keverjük, majd a maradék 200 ml tejszínt kemény habbá verjük. A habba belekeverjük a fehércsokis részt, a kuszkuszt és az egészet a kekszes alapra öntjük.
15-20 percre a fagyasztóba tesszük dermedni.
A mangó réteghez:
- 250 g érett mangó turmixolva
- 10 g zselatin vagy annak megfelelő agar-agar
- 200 ml habtejszín
- 2 ek. víz
- 50 gramm fehércsokoládé
A mangót felmelegítjük. Ha agar-agarral dolgozunk, akkor beleforraljuk azt is. Beletördeljük a csokoládét, majd hozzáadjuk a zselét pontosan úgy, ahogyan a fehércsokis réteg esetében is tettük. Végül összekeverjük a felvert tejszínnel és fehércsokis rétegre öntjük. Ismét a fagyasztóban hűtjük 15-20 percig.
A maracuja réteghez:
- 170 g maracuja (passzírozás előtt ennyi)
- 5 ml mangólé
- Pektin/zselatin/agar-agar
A mangós-maracujás keveréket átpasszíroztam és én zselatin expresszt választottam sűrítésre.
Tipp: mivel nem kaptam szép, sima réteget, én így legközelebb a pektint fogom választani.
