Fehércsoki-mangó-maracuja mousse

Három különleges ízvilág találkozása egyetlen, habkönnyű mousse tortában. Ezt ne hagyjátok ki!
Mousse

Ősszel nagy lelkesen vettem érett mangót, ami aztán a gyerekeknél egyáltalán nem aratott sikert. Nem akartam kidobni, így pürésítve bekerült a fagyasztóba. Eddig várta a sorsát. Érdekes módon így már szeretik. A recept tej- és tojásmentes, agar-agarral vegánná tehető, és a kekszet lecserélve akár gluténmentes is lehet. Sőt, bármilyen más gyümölccsel, az arányokat megtartva, ugyanúgy működik.

Mousse torta

A kekszes alap hozzávalói:

  • 200 g kókuszos zabkeksz
  • 40 g vegán margarin olvasztva

A kekszet daráljuk vagy összetörjük és elkeverjük a margarinnal. A tortaforma aljába nyomkodjuk.

A fehércsoki réteghez:

  • 200 g vegán fehércsoki (ez több, mint két tábla csokoládé)
  • 300 ml vegán habtejszín (Meggle decor)
  • 10 g zselatin vagy ennek megfelelő agar-agar
  • 2 ek. víz
  • 1 ek. (tejszínben főtt) kuszkusz

Tejszínből 1 dl-t felmelegítünk és a csokira öntjük. Amíg olvad a csokoládénk, a vizet mikróban felmelegítjük és belekeverjük a zselatint. A zselatinos keveréket az olvadt csokissal teljesen simára keverjük, majd a maradék 200 ml tejszínt kemény habbá verjük. A habba belekeverjük a fehércsokis részt, a kuszkuszt és az egészet a kekszes alapra öntjük.
15-20 percre a fagyasztóba tesszük dermedni.

A mangó réteghez:

  • 250 g érett mangó turmixolva
  • 10 g zselatin vagy annak megfelelő agar-agar
  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek. víz
  • 50 gramm fehércsokoládé

A mangót felmelegítjük. Ha agar-agarral dolgozunk, akkor beleforraljuk azt is. Beletördeljük a csokoládét, majd hozzáadjuk a zselét pontosan úgy, ahogyan a fehércsokis réteg esetében is tettük. Végül összekeverjük a felvert tejszínnel és fehércsokis rétegre öntjük. Ismét a fagyasztóban hűtjük 15-20 percig.

A maracuja réteghez:

  • 170 g maracuja (passzírozás előtt ennyi)
  • 5 ml mangólé
  • Pektin/zselatin/agar-agar

A mangós-maracujás keveréket átpasszíroztam és én zselatin expresszt választottam sűrítésre.
Tipp: mivel nem kaptam szép, sima réteget, én így legközelebb a pektint fogom választani.

Mousse torta

Paul-Boros Rita receptje és fotói  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.