Bo Burnham: Inside

Így dolgozza fel 2020-at egy humorista, aki mellesleg elképesztően tehetséges zenész, dalszerző és előadó is egyszerre

A következőkben olyan otthoni programot ajánlunk, amellyel már a „nyitás utáni életre” szocializálhatjuk magunkat, de még nem baj, ha nem érkezett meg a védettségi kártyánk. 

Az Inside című stand-up különkiadás a Covid-járvány idején készült. Bo Burnham írta, rendezte, forgatta és szerkesztette is egyben. A Netflix adta ki 2021. május 30-án. 

„És igen, nagy valószínűséggel fizetnek majd érte, de én ingyen is csinálnám”

– hangzik el a Healing the World With Comedy című dalban a műsor elején. 

A stand-up show keretét a járványhelyzet adja: Burnham a lezárások miatt nem tudja elhagyni az otthonát, egyetlen szobában lép fel. Rendszeresen tájékoztat minket az idő múlásáról, amely azalatt telt el, hogy elkezdett a felvételen dolgozni, de erről vizuálisan is meggyőződhetünk, mivel Burnham haja és szakálla folyamatosan nő a műsor során.

Az Inside a home office és a DIY műfaj gyönyörű szerelemgyereke lett, amely nagyon vicces, látványos képi technikákat használ, a Burnhamre jellemző zenei változatossággal. A szintipop, hiphop, klasszikus bábjáték dallamokon és még sok más stílusban jelennek meg civilizációnk aktuális témái, nagyon-nagyon humorosan, de egyben megrendítően és fura módon felemelően. 

Kép forrása: Dome Dussadeechettakul (Pexels.com)

“I’ma FaceTime with my mum tonight”

Ez a stand-up special segít abban, hogy kicsit könnyedebben tekintsünk a járvány miatt megváltozott életünkre, és a humor ironikus szemüvegén keresztül realizáljuk, hogy habár a veszteségeink és szorongásaink valósak, azok, akik ezt a show-t nézzük a Netflixen, valószínűleg a világ szerencsésebb pontján ülnek éppen. 

Sokan még kicsit bátortalanok lehetünk abban is, hogy mikor vegyünk újra jegyet olyan rendezvényekre, ahol nagyobb létszámú már a közönség. Az ilyen műsorok segíthetnek megint kedvet kapni a nagy, közös tapshoz!

Az Inside Bo Burnham negyedik stand-up különkiadása, és öt év alatt az első a Make Happy 2016-os megjelenése után. A Make Happy-turné során Burnhamnél pánikrohamok kezdtek megjelenni a színpadon. Az Inside-ban arról is szó van, hogy milyen ironikus, hogy pont 2020 januárjában tért volna vissza Burnham az élő előadásokhoz.

Itt az Inside összes dala közül a személyes kedvencemet, a FaceTime with My Mom című számot hallgathatjuk meg a YouTube-ról:

Hadházy Sára írása

Kiemelt kép forrása: Pavel Danilyuk (Pexels.com)