Állatkerti séta a kanapéról

A modern technológia csodái: pandák, sasok és gorillák az otthonodban!
Plüss állatok a kanapén

Az állatok csodálatosak. Ezt már gyerekként is tudtam, amikor megmentettem a pincében élő egeret, és ahelyett, hogy az egércsapdába engedtem volna, inkább dobozba csaltam, és sajtot adtam neki. Persze kiderült, hogy nem is szereti a sajtot – legalábbis nem fogságban – , mindenesetre megmenteni fantasztikus volt, még akkor is, ha a család furcsán nézett rám, hogy „cukinak” tartom azt, amitől ők inkább félnek. Talán nem egy pinceegér a legjobb háziállat, mégis az, hogy valamilyen szőrgombóc legyen otthon, alapvető. Így lettem kutyás. De ha tehetném, tartanék bébi vízilovat (és később felnőtt vízilovat), pandákat és vidrákat is.

Mivel ezt nem tehetem, kénytelen vagyok a modern technológia csodáit igénybe venni. Korábban nem is gondoltam, hogy ennyi lehetőség van elhozni az otthonomba az állatvilágot. Mutatunk ebből párat:

Bambuszmedvék, ide, hozzám!

Vízben lubickoló, szüleivel birkózó vagy éppen bambuszt rágcsáló pandákat találsz a kínai Szecsuán tartomány „Wolong Grove Panda Yard”-jában.

A videóhoz kapcsolódó szövegből azt is megtudhatod, pandák rendkívül veszélyeztetett állatfajnak számítanak, az óriáspandák az 1980-as évek óta védettek. Vadon élő pandából mindössze 1600, fogságban élőből nagyjából 300 körüli egyedről beszélhetünk. Bár a „fogság” szót használjuk, érdekes tény, hogy a vadonban az átlagéletkoruk 18-20 év, míg fogságban akár 30-35 évig is elélnek. Átlagosan napi 16 órán keresztül esznek. Ezt valószínűleg tapasztalni is fogjátok, ha belenéztek az élő adásba.

Birkózó pandák
Kép forrása: Diana Silaraja / Pexels.com

Brum-brum Brúnó, mókás medve!

Hogy táncos kedvük van-e, azt nem tudni, viszont láthatod őket vízben állva vadászni, enni és dominanciaharcot vívni. Irány Alaszka és a barnamedvék!

Az alaszkai barnamedvék több, mint 40 lazacot vagy 100 000 kalóriányi halat is megesznek egy nap. Fejenként. Persze nem is csoda, hiszen a nap 24 óráját ébren töltik, van bőven idejük megéhezni. Ráadásul a téli hibernáció alatt akár a testtömegük harmadát is elveszítik. A grizzly medvék közé tartoznak, de méretüket tekintve ők nagyobbak, és inkább a partmenti területeket kedvelik.

Medvék dominanciaharca
Kép forrása: Alexas Fotos / Pexels.com

Sasolj sasokat!

Ugorj ki Amerikába, Iowa államba, hogy megnézd a sasok egy átlagos napját!

Kedvenc eledelük a hal, a nyuszik, mókusok, madarak és bármi más, amit el tudnak kapni. A hímek és a nőstények közös feladata az utódok táplálékkal való ellátása, ami nagyon jó feladatmegosztás, ugyanakkor nem törekednek arra, hogy a fészek összes egyede egyenlő bánásmódban részesüljön. Az erősebb több ételt, így jobb életesélyeket kap.

Repülő sas
Kép forrása: Pixabay / Pexels.com

Fogadj örökbe egy gorillát!

Tehetsz egy virtuális látogatást a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy megismerkedj az ott élő mentett gorillákkal.

Ők aktívak, ha kitartó vagy, láthatod őket üldögélni, sétálgatni, ölelkezni, enni vagy akár növénybunkert építeni. Mindannyian árvák, akiket azután mentettek meg, hogy a családjaikat orvvadászat során megölték. Merthogy őket a húsuk miatt vadásszák. Itt biztonságos környezetben, családban élhetnek, és közben megtanulhatják azokat a készségeket, amikre a vadonban ismét szükségük lesz, amikor majd visszakerülnek. Addig azonban akár örökbe is fogadhatók virtuálisan, ezen az oldalon.

Gorilla a természetben
Kép forrása: Francesco Ungaro / Pexels.com

Ha a hazai online utazásnál maradnál, nézd meg az online madárles-ajánlónkat.

Zaka Dóra írása

Kiemelt kép: Rachel Claire / Pexels.com