Rebarbarás-málnás pite (vegán)

Recept Boros Ritától

Ez egy abszolút alaprecept, az egyetlen extra benne az íze. A rebarbara megosztó lehet, magában talán nem is annyira pozitív élmény. De remekül kombinálható például eperrel, málnával, almával, körtével. Aki így nem próbálta, az nyugodtan fusson neki újra! Ha mindez nem lenne elég, elárulom, hogy nagyon kevés kalória van ebben a zöldségben (igen, zöldség), ellenben tele van vitaminnal és mindenféle, a szervezet számára hasznos dologgal.
A képen szereplő fehér virágok csak a fotó kedvéért kerültek fel, nem tudom ehetők-e, szóval véletlenül sem képezik a recept részét, már vázában pihennek. 🙂

A lépések

A tészta hozzávalói:

  • 300 g liszt
  • 200 g vegán margarin (hideg)
  • 100 g porcukor

A töltelék hozzávalói:

  • 6 szál rebarbara (csepegtetés utáni nettó súly: 220 g)
  • 300 g málna (friss/fagyasztott)
  • 100 g cukor
  • 1 csomag főzős, vaníliás pudingpor

Lépések

A rebarbara piros héját késsel vagy kézzel lehúzzuk, majd a szárat 2 centis darabokra aprítjuk. Összekeverjük 2 ek cukorral, és a hűtőbe tesszük, ahol majd bőséges levet fog ereszteni.

A lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot is, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 1-2 ek növényi tejjel lazítjuk, ha túl száraz. Folpackba csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Amikor letelt az idő, előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra (alsó-felső sütés). A tészta 2/3 részét kinyújtjuk lisztezett felületen, és a piteformába egyengetjük úgy, hogy az oldalára is jusson, majd villával megszurkáljuk. Ha nincs piteforma, akkor tepsi vagy tortakarika is megteszi. Én kibéleltem sütőpapírral, mert lyukacsos a formám, így abban kisülne a zsiradék a sütő aljára.
A málnát (lehet fagyasztott is) összeforgatjuk a lecsepegtetett rebarbarával, a cukorral, pudingporral, illetve adunk hozzá 1 ek vizet. Elegyengetjük a tésztán, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, és tetszőleges mintázatban díszítjük vele a pite tetejét.

Aranybarnára sütjük, és hidegen vágjuk fel, mert akkor lehet szépen szeletelni.

További információ: Paul-Boros Rita receptoldalán

Paul-Boros Rita receptje

Kép: Paul-Boros Rita