Nálunk a laskagomba az új szobanövény

Tudtad, hogy az ehető gombák jól nőnek a kávézaccon?

Ha valakinek már vannak tapasztalatai otthoni növénytermesztéssel, fűszernövénnyel, balkonparadicsommal, paprikapalántával, akkor jó szívvel ajánlom az urbánus háztáji gazdálkodás izgalmas új elemét: az otthoni gombatermesztést.

Nemcsak friss, egészséges, vegyszermentes ételhez juthatunk, de az újrahasznosított alapanyagokat felhasználva a környezetünket is óvhatjuk. 

A boltokban kapható, ehető gombafajok jó része otthoni körülmények között is nevelhető. A továbbiakban a kifejezetten egyszerű laskagomba termesztését mutatom be saját képeken keresztül.

Az alábbi felszereléssel indultam a projektnek: 

  • kisebb fedeles doboz; 
  • gombacsíra;
  • annyi kávézacc, ami a dobozba belefér.

Az első két hozzávalót ajándékba kaptam, de számos magyar webáruház kínál gombacsírát kis mennyiségű, otthoni termesztéshez (pl. gombajo.hu).

Az én gombatermesztő készletemhez kifejezetten a kávézaccot ajánlották alapanyagul, ehhez kell a gombacsírát keverni. A kezdő (kb. 2 kg) mennyiséget rokonok és családtagok segítettek összegyűjteni, volt olyan, aki a lefőzött kapszulákból szedte ki a zaccot. 

Ezzel kapcsolatban érdemes odafigyelni, hogy viszonylag hamar használjuk fel a lefőzött kávé maradékát, mert ha túl sokáig tároljuk, a rajta kialakuló penész és egyéb organizmusok konkurenciát vagy kórokozót jelentenek a laskagombánknak. Ha a hűtőben tárolt kávézaccot egy-két napon belül beoltjuk a csírával, akkor ezek számát minimálisra csökkentjük, és nem jelentenek problémát a fejlődésnek indult laskagomba micéliumnak.

Ha összekevertük a gombacsírát a kávézaccal, és elhelyeztük a lyukacsos tárolóedényünkben, akkor a várakozás időszaka következik. Szellős, 18-22 fok körüli, napfényes (de nem tűző napos) helyiségben 3-4 hét múlva apró gombanövedékek fognak kibújni a nyílásokon, és egyik napról a másikra ilyen szüretelhető méretekkel lep meg bennünket a laskagombánk:

A képanyag a szerző tulajdona

Itt oltjuk be a kávézaccot a gombacsírával:

A képanyag a szerző tulajdona

Alább pedig már egy „újragombaprojekt” látható: A fenti szüret után a kb két evőkanálnyi, gombafonállal átszőtt kávézaccot összekevertem annyi új kávézaccal, ami lazán elfér egy üres narancsleves dobozban. Elöl 10×5 cm-es ajtót vágtam a dobozra, amin keresztül megtölthettem azt, majd befőttes gumival zártam. Néhány hét elteltével a gomba megtalálta az utat kifelé, és ilyen szép nagyra nőtt. 🙂

A kép a szerző tulajdona

Kiemelt kép forrása: Marina Zasorina (Pexels.com)

Hadházy Sára írása