Újrahasznosítás otthon? Lehetséges! Készíts saját „újrapapírt”!

El tudnád képzelni az életet papír nélkül? Mi nem, úgyhogy inkább újrahasznosítjuk!

Képzeld el, hogy egy olyan világban élünk, ahol nincs papír. Talán nem olyan nehéz, hála annak, hogy manapság már szinte minden megoldható digitálisan is. Mégis vannak olyan dolgok, amelyek nélkül nehezebb lenne az életünk. Ha te teljes mértékben „digitálisnak” vallod magad, akkor gondolj a vécépapírra, azt biztosan te is hiányolnád!

Közismert tény, hogy a papír növényi rostokból készül, amelyeket puhafából nyernek. Leginkább a fenyőfákat használják erre a célra, de a lombosfák vagy a bambuszok is gyakran esnek a papírgyártás áldozatává.

Minél több papírhulladékot mentünk meg a szelektív hulladékgyűjtés által, annál kevesebb fát kell kivágni, hogy legyen elég papírunk.

Persze ott vannak még a „famentes papírok”, amivel ugyan a fákat megkímélhetjük, de maga a gyártási folyamat még az első feldolgozási módnál is megterhelőbb a környezetünknek. Na és ne feledjük azt sem, hogy a fa élőhelye és a gyártás helyszíne, valamint az, ahol mi megvesszük, gyakran több ezer kilométerre van egymástól, ami további környezetvédelmi kérdéseket vet fel. Vagyis akkor nincs jó megoldás?

Kép forrása: Vivianne Lemay (Unsplash.com)

Nos, teljesen környezetkárosítás-mentes sajnos nincs, de szerencsére sok módja van annak, hogy csökkentsük a papírfelhaszálásunkat. Amit pedig muszáj használnunk, annak adjunk új életet.

Ha nem is kapunk teljes értékű és fehér színű papírt, azért sok mindenre fel fogjuk tudni használni így is.

Ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot, így a papírt is, akkor te is hozzájárulsz annak újrafeldolgozásához. De miért ne próbálnád ki otthon?

Kövesd ezt a leírást!

  • Először is, szükség lesz valamire, amit majd csepegtetőként fogsz használni. Jó megoldás például, ha egy fakeretre szúnyoghálót feszítesz ki, vagy valamilyen sűrűn szőtt anyagot használsz erre a célra.
  • Áztass be fekete-fehér újságpapírokat legalább egy teljes napra, sok-sok vízbe. Áztatás előtt tépd őket minél kisebb fecnikre, hogy minden rostot jól át tudjon járni a víz.
  • Ha eltelt az egy nap, tedd egy turmixgépbe, és aprítsd még tovább, majd higítsd fel annyi vízzel, hogy könnyen keverhető legyen.
  • Helyezd el a csepegtető eszközödet egy nagyobb edény vagy akár a fürdőkád alján, és öntsd rá a keveréket úgy, hogy nem folyik el még a víz. Amikor látod már, hogy a kis papírrostok rátelepedtek a csepegtetőre, óvatosan és vízszintesen tartva emeld ki a vízből és engedd, hadd csöpögjön ki belőle annyi víz, amennyi csak tud.
  • Tegyél a tetejére valamit, ami el tudja szívni a vizet: például újságpapírt vagy egy törülközőt, majd az egészet fordítsd át valamilyen egyenes, sima felületre.
  • Ezután vedd el a csepegtető eszközödet.

Voilà, itt is van a te saját készítésű, újrafeldolgozott papírod!

Csak még egy kis szárítást igényel.

  • Helyezz rá erre a felére is egy szívóréteget, és próbálj minél több vizet kinyomni belőle, például úgy, hogy sodrófával dolgozol rajta, mintha csak pogácsatésztát nyújtanál.
  • Ha ezzel is megvagy, már csak türelemre van szükséged, amíg kiszárad. Felakaszthatod csipesszel, de hagyhatod a felületen is.

Ne lepődj meg, a színe nem lesz olyan fehér, mintha bolti nyomtatópapírt használnál.

Kép forrása: Dan-Cristian Pădureț (Unsplash.com)

Az újságpapírban lévő nyomdafesték miatt kissé szürkés vagy barnás árnyalatot kap ez a változat. De ne szabj határokat a kreativitásodnak sem: játszhatsz a papírvastagsággal (szabályozva, hogy mennyi pépet használsz fel egy papírlaphoz), sőt adhatsz hozzá festéket még az áztatás alatt vagy a már kilapított, de még vizes állapotához is. Utóbbival különleges mintájú papírod lehet. Próbáld ki, és – ha van kedved – osszd meg velünk egy fotón az eredményt!

Zaka Dóra írása

Felhasznált források: