Egy polip és egy ember barátságáról

Filmajánló a 2021-es évben Oscar-díjat nyert „Tanítóm, a polip” című dokumentumfilmről

2021 áprilisában a Tanítóm, a polip című dokumentumfilmet ítélték a legjobbnak az Oscar-díj jelöltjei közül. A szokatlan, de figyelemfelkeltő cím egy hihetetlenül szentimentális történetet mutat be egy búvár és egy különleges polip barátságáról. A Netflix másfél órás filmjének főszereplője Craig Foster, egy dél-amerikai természetbúvár. Craig a film fonalába beleszőve elmeséli, miként kapcsolódik élete a vízhez, és miért vonzza annyira a mesés, jeges tenger világa Cape Town partjainál. A búvár segítségével betekintést nyerhetünk egy csodálatos, víz alatti világba.

„Az a lenyűgöző ebben a környezetben, hogy egy háromdimenziós erdőben vagy. Leugorhatsz a magasból, és eljuthatsz bárhová. Lényegében repülsz.”

cRaig fosTer

Egy merülése során a hínárerdőben egy különös dolgot vett észre, ami még a halakat is megzavarta. Egy polip volt az, amely védekezésképpen körbevette magát különböző kagylókkal. Valójában itt kezdődött barátságuk és a titokzatos állat életének nyomon követése.

Ekkor Craig elhatározta, minden nap merülni fog, hogy a polip életét tanulmányozhassa. 8 éven keresztül forgatott, körülbelül 3000 órányi felvétel született olyan cselekményekről, amelyek a tengerbiológusoknak is meglepetést okozott. A kutatásban a BBC két munkatársa, Roger Horrocks operatőr és John Chambers segéd-gyártásvezetők is szerepet vállaltak.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/451415562656919594/

A film segítségével betekintést nyerhetünk a többek számára ismeretlen élőlény világába, amely sokkalta intelligensebb, mint azt korábban gondoltuk volna. A dokumentumfilm alatt láthatunk egészen magával ragadó jeleneteket, mint például ahogy a polip a bizalmába engedi a búvárt, milyen érdekes módszereket alkalmaz a természetes ellenségei, a pizsamacápák ellen, illetve hogyan vészeli át egyedül a mindennapok kihívásait a tengerben. A történet végigkíséri a polip életének szakaszait; ez valószínűleg még azokat is leköti, akik úgy vélik, kissé távol áll tőlük ez a világ.

A Tanítóm, a polip című film fontos mögöttes üzenetet hordoz, épp ezért tanulságos. Szinte beszippantja a nézőt az óriási kékség mélyének rejtelmeibe.

Craig Foster filmje nem csupán azért vált ismertté, mert egy különleges állat életéről és a vele kialakított kapcsolatról szól, hanem azért, mert megtanítja értékelni azt a csodás világot, amely körülvesz minket.

Durgó Nikolett írása

Kiemelt kép forrása: A Netflix hivatalos oldala