Dr. Szabados Kinga

Szabados Kinga

„Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben.”

Arany János

Dr. Szabados Kingának hívnak, Kazincbarcikán nőttem fel, jelenleg Hollandiában élek. 2011-ben jogi diplomát szereztem, az egyetemi évek alatt megannyi kutatás, tudományos ismeretterjesztő előadás aktív résztvevője voltam, büntetőjogi specializációval. Az egyetem után rövidebb ideig a Magyar Rendőrségnél dolgoztam, majd gyermekkori álmomat valóra váltva külföldre költöztem.

A tulipánok és malmok hazájába, Hollandiába érkeztem kereken négy évvel ezelőtt, majd utamat keresve, teljesen önálló, független életet élve, végigjárva a szamárlétrát, eleinte raktári adminisztrációs asszisztensként dolgoztam, s közel három éve egy multinacionális cég import-export csapatában – exporttal, továbbá vámkezeléssel és kárkövetelésekkel foglalkozom. Folyékonyan beszélek angolul, a hollandomat minden nap fejlesztem.

Szabadidőmben szívesen olvasok, kirándulok, kézműveskedem, főzök, s legújabb szabadidős tevékenységem az ÉtelMentő csoportok építése, működtetése, népszerűsítése Magyarországon a közösségi média segítségével.

Gyermekkoromtól kezdve tudatos, „ne pazarolj” nevelést kaptam: ne játssz az étellel, csomagold el gondosan a maradékot, kapcsold le a villanyt, ha nincs szükséged rá, ne folyasd a vizet feleslegesen. Számomra teljesen természetes, hogy ebben nőttem fel, s mindig rosszallva szóltam társaimra, akik az iskolai ebédlőben a kenyérrel dobálóztak, vagy a kanalukat sem ütötték bele az ebédbe. Így élek jelenleg is, sőt ezeket még komolyabban veszem.

Hollandia nagyon elöl jár más országokhoz képest a környezettudatosság terén. Az odahaza gyermekcipőben járó „üzleti ételmentés” (boltok, éttermek maradéka kedvezményes áron) itt egy új életforma. Minden háztartásban minimum három szemetes van (inkább négy), plusz rengeteg egyéb szelektáló az utcákon (textil, üvegek stb.). Ha a papírosba műanyagot dobsz, nem viszik el a szemetedet és meg is bírságolnak. A vegyes kidobásáért pedig minden alkalommal fizetni kell. Az élelmiszerek témája különösen érzékeny pont számomra, hiszen manapság rengetegen élnek nehéz sorban, hiába van jól fizető munkájuk, sokaknak a lakbér, törlesztő, rezsi, biztosítások, gyerekek stb. kiadásai után néha egyszerűen nem marad a legminőségibb élelmiszerre. Sokan mondják, hogy a környezeti, társadalmi katasztrófák, klímaváltozás stb. első és legfontosabb problémája az élelmiszerpazarlás és a világban emiatt kialakult egyenlőtlenség. ÉtelMentő közösségeimmel ez ellen szeretnék fellépni, a magunk eszközeivel, módján lokálisan (remélhetőleg egyre több helyen) küzdeni az élelmiszerpazarlás ellen.

Kinga cikkei:

Ne etesd a szemetest, avagy az ÉtelMentő közösségi mozgalom
A rakott krumpli második élete, ki ne dobd! – interjú

A csoportok linkje:

ÉtelMentő Kazincbarcika 🍎🍞🍄 | Facebook
ÉtelMentő Miskolc 🍒🍞🥗 | Facebook 
ÉtelMentő Sajószentpéter 🧀🍐🍉 | Facebook
Ételmentő Dunaújváros 🍭🥨🥦 | Facebook
ÉtelMentő Veszprém 🍰🍒🍅 | Facebook
ÉtelMentő Budapest XVIII-XIX. kerület 🥝🍰🍕 | Facebook
ÉtelMentő Eger 🍊🥫🥮 | Facebook (új)
Étel Mentő – Ne etesd a szemetest | Facebook