A mézeskalács új köntöse

Cikksorozatunk második részében két folyékony gasztroajándék receptjét osztjuk meg veletek.
mézeskalács

Az első rész két ínyenc lekvárja után most következzen a tél két újabb szenzációja: a gyömbérszirup és a mézeskalács krémlikőr, melyek formás üvegekbe töltve szintén megállják helyüket a karácsonyfa alatt.

A gyömbérszirup jó hatással van az immunrendszerre, egészséges, tele vitaminnal. Fogyasztható magában, teába csorgatva, vagy feldobhatjuk vele a nyári limonádét is kevés citromot hozzáadva.

Gyömbérszirup

Hozzávalók:

  • 15 dkg gyömbér
  • 10 dkg nádcukor
  • 10 dkg méz
  • 5 dl víz
  • 2 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj fele
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 db szerecsendió
  • 5 db zöld kardamom
  • 2 tk. vaníliaaroma

Elkészítés:

A gyömbért kiskanállal meghámozzuk, majd nagyjából 2 mm keskeny karikákra szeleteljük. Egy kisebb lábosba rakjuk a gyömbért, a nádcukrot, a fűszereket és a vaníliaaromát, azután felöntjük fél liter vízzel. Felforraljuk, és mérsékelt lángon, időnként megkeverve 45 percig gyöngyöztetve főzzük.

Ha letelt a főzési idő, hagyjuk kicsit kihűlni, majd szűrjük le – ehhez helyezzünk 5-6 steril gézlapot egy szűrőbe (nem gond, ha nincs gézlapunk; csak ahhoz kell, hogy minél áttetszőbb legyen a szirup). A leszűrt szirupot öntsük jól zárható üvegbe. Ebből a mennyiségből nagyjából 3 dl szirupunk lesz, amit rengetegféleképpen felhasználhatunk.

Mézeskalács krémlikőr

Kép: Szotyiművek.hu

Talán a leggyakoribb gasztroajándék a mézeskalács: igazi karácsonyi csemege, szinte mindenkinek van bevált, családi receptje, de minden évben mézeskalácsot adni egy idő után túl snassz. Kivéve, ha süti helyett idén likőrt csinálunk belőle.

Nem árt előre gondolkodni, mert a likőrhöz használt ízesített vodkát 5 napig szükséges érlelni!

Ehhez először is szükségünk lesz egy, már megérlelt mézeskalácsos vodkára. Vodka helyett használható whiskey, rum, ki mit szeret.

Mézeskalácsos vodka:

  • 5 dl vodka
  • 20 g friss gyömbér
  • 30 g kandírozott gyömbér
  • 10 dkg nádcukor
  • 10 darab szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 0,5 tk. vaníliakivonat

Elkészítés:

Vágjuk durvára a friss és a kandírozott gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget picit törjük meg sodrófával. Töltsük a fűszereket egy 750 ml-es átlátszó befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a vaníliát, a cukrot, majd a vodkát, és alaposan keverjük össze.

Zárjuk le az üveget, párszor rázzuk meg, hogy a cukor elkeveredjen, majd tegyük 5 napra sötét helyre. Az első pár napban rázogassuk meg, hogy a cukor biztosan elolvadjon. 5 nap után szűrjük le apró lyukú szitán a fűszeres levet, majd tegyük félre, amíg fel nem használjuk.

Ezután jöhet maga a krémlikőr, melyhez a hozzávalók:

  • 1,3 dl mézeskalácsos vodka
  • 1,3 dl tejszín
  • 0,6 dl cukrozott sűrített tej

Öntsük a fűszeres vodkát, a tejszínt és a sűrített tejet tálba, alaposan keverjük össze, majd öntsük üvegbe. Hűtőben 2-3 hétig áll el, a tejszín frissességétől függően.

A recepteket válogatta: Hacskóné Bezzeg Alexandra

Kiemelt kép: Monstera/Pexels.com

Az eredeti receptek itt és itt olvashatók.