Ősi kínai hagyományok és lassú hétköznapok

Li Ziqi videóival bepillantást nyerünk, hogy milyen az élet egy hegyvidéki, mindentől távol eső kínai faluban.

Li Ziqi Youtube-csatornáját ma már több mint 15 millió ember követi. Nem csoda, hiszen a fiatal kínai lány nem a megszokott módon osztja meg velünk mondanivalóját. Csodálatosan megkomponált videói által egy olyan idilli világba csöppenünk, ahol a természettel való összhang szinte kézzel fogható.

Forrás: https://liziqishop.com/pages/li-ziqis-biography-story-vlogger-who-is-she-age-wiki-where-live-how-old

Kínában, Szecsuán tartomány hegyei közt található Pingwu falu, ahol Li Ziqi él nagymamájával. Néhány éve kezdte el videóra venni, ahogy hagyományos kínai ételeket készít, amiket nagypapájától tanult. Egyre növekvő népszerűsége lehetővé tette számára, hogy segítséget kérjen, így ma már egy kisebb stábbal dolgozik.

Forrás: https://liziqishop.com/pages/li-ziqis-biography-story-vlogger-who-is-she-age-wiki-where-live-how-old

Videói egy nyugodt, lassú, vidéki életet mutatnak be, ősi kínai hagyományokat elevenítenek meg. Láthatjuk, hogyan termeli meg és dolgozza fel az élelmiszereket, hogyan festi és varrja ruháit, készíti bútorait. Videóiban kevés a beszéd, de ez így is van jól. A képsorok mindent elmondanak.

Ebben a videóban például végigkövethetjük a rizs, a sütőtök és a földimogyoró útját a vetéstől a betakarításon át egészen az asztalra kerülésig. Minden hagyományos eszközökkel, hagyományos módon történik, egyedül a rizs betakarítása zajlik gépi segítséggel. Fantasztikus látni, mennyi munka áll az ételek elkészítése mögött.

Ebben a videóban téli paplan készül selyemből:

Itt pedig egy rekamié saját kezűleg:

Érdemes megfontolni, hogy mit vihetünk magunkkal Li Ziqi videóiból. Ha nem is állunk neki magunk papírt készíteni vagy rizst termeszteni, a videók által sugárzott egyszerűséget és természetességet mi is megtalálhatjuk, akár a hétköznapokban is. Egy erdei gombagyűjtő séta, egy finom vacsora elkészítése is segíthet abban, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz és a természethez.

Szabó Anna írása

Forrás:
https://liziqishop.com/
Kiemelt kép: Li Ziqi (https://liziqishop.com/)