„Itt a segítség” – elsősegélynyújtás önkéntesen

Interjú Drózdi Lászlóval, az Országos Fiatal Segítők Egyesületének alapítójával.
orvosos játék

S. D. G.: Mi az egyesület célja?

D. L.: Szervezetünk 2021 júniusában jött létre, és elsősorban az elsősegélynyújtással foglalkozunk. Szeretnénk segíteni más társszervezeteknek, illetve rendezvényeinket minél több iskolába eljuttatni. Egy olyan szolgáltatást kívánunk nyújtani az embereknek, amit már lehet, hogy ismernek, de mégis újdonságnak tekinthető.

S. D. G.: Honnan jött az ötlet?

D. L.: Régebben a Suli-Dokit egy kedves kolléganőmmel, Nikolettel álmodtuk meg és indítottuk el. Nikolett a mai napig segíti munkámat mint alelnök. Akkoriban még nem is szervezet voltunk, inkább egy iskolásokból összekovácsolt baráti társaságnak nevezném. Jelen szervezetünk egy komolyabb rendezvényt visz színpadra, s persze a régi „hibákat” nem elkövetve, egy teljesen új infrastruktúrára épülve szeretné elérni a kitűzött célokat.

elsősegély-bemutató

S. D. G.: Viszonylag újonnan alakult szervezetként hogyan kívánják elérni e célokat?

D. L.: A jövőre nézve szeretnénk kiépíteni Magyarországon egy egyedi elsősegélynyújtó hálózatot. Ennek keretében megismertetnénk az embereket az elsősegélynyújtás szépségeivel és egyedi tudástárával. Ennek egyik módja az lenne, hogy Magyarország összes megyéjében létrehozunk minimum egy magot, amely az adott megyében tevékenykedhet.

Jelenleg már több régióban is jelen vagyunk. Itt kiemelném a Tolna-Baranya megyei régiónkat, amelynek Oberst Miklós a régióvezetője. Kedves kollégánkról annyit kell tudni, hogy egy mozgássérült ember, de ettől függetlenül szakmailag igen felkészült. Bár egyedül sajnos korlátozottak a lehetőségei, de mégis hajtja a tettvágy, és nagyon sok mindenben tud nekünk segíteni. Mikivel 2018-ban ismerkedtem meg. Szakmaisága és elhivatottsága már akkor is becsületre méltó volt. Miki jelenleg az irodai és szervezési feladatokban segít, de rendezvényeinket is szívesen látogatja, hogy a társaságunkban lehessen, és tovább fejlessze magát.

vészhelyzeti bemutató

Szeretnénk segíteni az Országos Mentőszolgálatnak és az alternatív betegszállító szolgálatoknak betegszállítással és mentéssel, természetesen önkéntesen. Autóinkkal és önkénteseinkkel szívesen veszünk részt bármilyen rendezvényen, ideértve strandok, tömegrendezvények térítésmentes elsősegélynyújtó szolgáltatását. Ilyen volt nyáron a bonyhádi strand biztosítása is, amelyen közel 50 esetet láttak el szakszerűen kollégáink.

A továbbiakban szeretnénk bekerülni nagyobb bevásárlóközpontokba és hipermarketekbe is mint központi elsősegélynyújtók. Ennek keretében önkénteseink nap mint nap szolgálatot látnának el a kijelölt helyeken. Bár tudjuk, hogy az ilyen létesítményekben a biztonsági szolgálat is kapott képzés keretében alapfokú elsősegélynyújtási ismereteket, mi mégis úgy gondoljuk, hogy könnyebb lenne, ha lenne külön erre kiképzett személyzet.

Sajnos még jogszabályok sincsenek e tevékenység minden pontjára, de mi pont ezért szeretnénk egy új, korszakalkotó karitatív tevékenységet létrehozni.

S. D. G.: Tehát akkor várják önkéntesek jelentkezését az ország bármelyik pontjáról?

D. L.: Igen, minden megyéből szeretettel várunk új tagokat. Jelentkezni a központi e-mail-címen lehet: orszagosfse@gmail.com. Amint megkaptuk az e-mailt, a lehető legrövidebb idő alatt megpróbálunk válaszolni s küldeni a belépési nyilatkozatot. Amint megkaptuk az adatokat, felvisszük az online rendszerünkbe, amelyben később a tagok is tudnak tájékozódni rendezvényeinkről, teendőikről.

A belépést követő 30 napon belül részt kell venniük egy alapfokú elsősegélynyújtási bemutatón, melyen megtanulhatják az alapokat, de természetesen akinek van elő tapasztalata, annak sem árt, hisz „ismétlés a tudás anyja”. Nem kötelező egészségügyben szerzett tapasztalat, mivel nálunk a tagok előbb-utóbb megtanulhatják a kellő fortélyokat.

Egyébként ehhez azért sem kell végzettség, mert a magyar Alaptörvény is kimondja, hogy az elsősegélynyújtás minden állampolgárnak kötelessége.

Mint régebbi baráti társaság, a Covid minket is megviselt, hiszen nem tarthattunk bemutatókat az iskolákban. Viszont erőt is adott ahhoz, hogy most még inkább elinduljunk az
utunkon, és megmutassuk azt, hogy kik is vagyunk.

A rendezvényeinken ügyelünk arra, hogy kihangsúlyozzuk, hogy miért voltak fontosak a járványügyi intézkedések – például a kötelező maszkviselés –, s persze a higiéniai szempontokat is kiemeljük – például a helyes kézmosást –, hogy a diákok megértsék ezek fontosságát.

iskolai bemutató

S. D. G.: Hogyan néz ki a tevékenységük a gyakorlatban?

D. L.: Ez a formája az elsősegélynyújtásnak Magyarországon teljesen új, hisz ki találkozott már például közterületen elsősegélynyújtóval? A közterületi járőrszolgálat keretében két kolléga a formaruhánkban járja az utcákat gyalog vagy biciklivel, kismotorral vagy autóval (később szeretnénk lovat és egyéb közlekedési eszközt is). Vele van egy IV. üzemi elsősegélynyújtó táska, benne 1 db automata vérnyomásmérő, 1 db véroxigénszint-mérő és 1 db vércukorszint-mérő. Természetesen kollégáink fel vannak készítve arra, hogyan értelmezzék a kapott értékeket – melyeket vitális paramétereknek nevezünk –, s ezt tudják referálni a diszpécsernek, illetve a kiérkező mentősöknek.

S. D. G.: Hogyan lehet támogatni az egyesületet?

D. L.: Mivel nonprofit szervezet vagyunk, szolgáltatásainkat nem végezhetjük profitorientáltan. Ezért aki úgy gondolja, hogy támogatná céljainkat, és segítené munkánkat, az támogathat minket anyagi felajánlással.  
Számlavezető bank neve: OTP Bank
Számlaszám: 11734004-25989001-00000000 
Kezdeményezett: Országos Fiatal Segítők Egyesülete 
Közlemény: adomány vagy támogatás 

Természetesen aki szeretné, azzal támogatási szerződést kötünk, mely lehet egyszeri, illetve többszöri alkalomra szóló. Ez esetben először fel kell venni velünk a kapcsolatot az orszagosfse@gmail.com e-mail-címen. 

Fotók: OFSE

Az interjút készítette: Sós Dóra Gabriella