Az Orion-köd csillagbölcsői

Válogatás a NASA képgyűjteményéből

Űrutazás: az emberi fantázia egyik legizgalmasabb tartománya. Álomszerű, mégis reális, még ha legtöbbünk csak képzeletben utazik a csillagok között. Teleszkópjaink viszont egyre tisztább látással pásztázzák az univerzumot, és elhozzák azt számunkra addig is, amíg kis bolygónkon csak tervezzük a közeli égitestek emberi látogatásait.

„Amikor végül megindulunk a csillagok felé, a kihívások olyan hatalmasak lesznek, hogy talán már nem oroszokként, amerikaiakként vagy kínaiakként, hanem az egész emberiség képviselőiként fogunk útra kelni. Addig azonban – noha a Föld gravitációját már legyőztük – még foglyai vagyunk saját gondolkodásmódunknak, a másik iránti gyanakvásunknak és az erőforrásokért való versengés szellemének. Még nagyon sokat kell fejlődnünk és alakulnunk.”

Tim Marshall

A görög mitológia vadászáról elnevezett Orion-köd (M42–M43, NGC 1976) két fényes csillagközi gázfelhő az Orion csillagképben. Szomszédok, de részben már egyesültek, így tehát egy objektumként tekinthetünk rájuk, egy hatalmas kiterjedésű, halvány ködtenger legfényesebbjeként.

Szabad szemmel is látható: egy halvány csillagnak tűnik az Orion-öv alatt, ezért a környező csillagokkal együtt Orion kardjának is nevezik. A felhő mélyén új csillagok születnek az összesűrűsödő gázból, és egy fiatal csillagokból álló halmaz is található ott, a Trapéz. Az Orion-köd centrális sűrűsödése 30 000 évre vezethető vissza. Több mint 500 változócsillag van a ködben és környezetében.

2017 óta a NASA kép- és videógalériája közkincs: kereshető, lementhető, megosztható. Ezzel a csodálatos lehetőséggel élve magazinunk minden hónapban új gyűjteménnyel jelentkezik, hogy új perspektívából élvezhessük szűkebb (földi) és tágabb (kozmoszbéli) otthonunkat.

A képek forrásai:

https://images.nasa.gov/details-PIA08653
https://images.nasa.gov/details-PIA13005
https://images.nasa.gov/details-PIA21073
https://images.nasa.gov/details-PIA04227
https://images.nasa.gov/details-PIA04227
https://images.nasa.gov/details-PIA13959
https://images.nasa.gov/details-PIA01322
https://images.nasa.gov/details-GSFC_20171208_Archive_e000106
https://images.nasa.gov/details-GSFC_20171208_Archive_e000118