A kozmikus perspektíva

Barangolás Neil deGrasse Tyson asztrofizikussal a tudás mezsgyéin

Neil deGrasse Tyson amerikai asztrofizikus, író és tudományos ismeretterjesztő személyiség. Alapszakos diplomáját a Harvard fizikaszakán, doktorátusát pedig a Columbia Egyetemen szerezte asztrofizikából. Részben az ő nevéhez fűzödik a Plútó bolygóként való trónfosztása is.

Jelenleg 62 éves, a Hayden Planetárium igazgatója, illetve az Amerikai Természettudományi Múzeum asztrofizikai részlegének kutatási munkatársa. De talán láthattuk Kozmosz: Történetek a világegyetemről című tévésorozatát, vagy találkozhattunk valamelyik mémjével a neten. Olyan népszerűségnek örvend a tudománykedvelők körében, mint Stephen Hawking vagy Michio Kaku, és közvetlensége, őszintesége és emberszeretete lehet az oka, hogy magam is több száz órát eltöltöttem már okfejtéseit hallgatva (S. D. G).

httpsknowyourmemecommemesneil degrasse tyson reaction

Tyson professzor (osztva Carl Sagan nézetét) a kozmikus perspektívát tartja az egyik olyan világszemléleti változásnak, amely megmentheti a Földet és az emberiséget is.

„Azok az emberek, akik igazán felfogják a kozmikus perspektívát, soha nem fognak háborúba vezetni embereket. Mert ez egyszerűen nem történhet meg. Ha megvan a kozmikus perspektívánk, és itt ez a kis Földnek nevezett porszem, akkor azt kérdezzük, ’Mégis mit akarsz csinálni? Itt vagy, egy képzeletbeli vonal egyik oldalán a homokban, és meg akarod ölni az embereket a túloldalon, miért is?’ A kozmikus perspektívát nem hordozza magában elég ember ebben a világban. Pedig az egész életünket megváltoztatná.”

Most három, magyar felirattal hozzáférhető videóját hozzuk, bízva abban, hogy aki eddig nem ismerte Tysont, most kicsit jobban megismerheti, és aki szereti, annak feldobjuk a napját.

Nova (Origins): Hol vannak az idegenek? (2004)

Az egyik előadása után Tyson professzortól megkérdezte egy kisfiú: „Mi az élet értelme?”

A videóban elhangzó választ nem szeretném lelőni, de annak egyik fontos gondolatát kiemelném:
„A felnőttek elfelejtették, hogyan ragadják meg a természetet. Hogy miként gondolkodjanak a világ természetéről. Tehát tartozol magadnak és mindenki másnak, akiket egyszer megment majd egy gyógyszer, amit egy nap talán feltalálsz. Tartozol magadnak és mindenki másnak, hogy továbbra is kíváncsi maradj.”

A kiemelt kép forrása: Neil deGrasse Tyson (Kickstarter)