Zero waste: Hogyan vágj neki a hulladékmentes életnek?

Egy cikk azoknak, akik kacsintgatnak a fenntartható életmód felé; azoknak, akik akarnak tenni a bolygónk megmentéséért.

A zero waste életmód különösen nagy népszerűségnek örvend. Nincs olyan felület a közösségi médiában, ahol ne találkoznánk vele képeken vagy videókban, cikkekben. Sőt, már csomagolásmentes üzleteket is találhatunk szerte Magyarországon.
De mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Miért olyan népszerű manapság, valamint miért olyan fontos számunkra és a környezet számára?

A zero waste magyarul hulladékmentest jelent. Ez részben illik is rá, viszont egy ennél sokkal összetettebb dologról van szó. Ez az életszemlélet nem másról szól, mint a tudatosságról.

Amire nincs szükséged, azt ne vedd meg!

Ha a tudatosságról beszélünk vásárlás-témában, biztosan mindenki sejti, mire lehet gondolni, amikor ezt mondjuk: „van sok pólóm, de nem baj, kell még egy.” Vagy: „van már két testápolóm, de kell egy rózsaillatú is, mert éppen ez tetszik.”

Sosem szabad elfelejteni, hogy mi, fogyasztók, gyakran beleesünk a reklámok hálójába, amikor a hirdetések tömegével azt sugallják felénk: „erre szükséged van”, „enélkül márpedig nem tudsz élni”.

Arról nem is beszélve, hogy sok termék a boltokban egyáltalán nem fenntartható úton jött létre, mi pedig a vásárlásunkkal támogatjuk ezt a mindennapi környezetkárosító folyamatot. A tudatosságunkat ezen a téren úgy használhatjuk, hogy nemet mondunk a valójában felesleges dolgokra. Ha mindenképpen vásárolni szeretnénk, inkább próbáljunk olyan terméket választani, ami környezetbarát anyagból készült, és az előállítása nem terhelte a Földünket. Például a bambuszfogkefe. A műanyagfogkefék nem bomlanak le, a bambusz és fa fogkefék viszont igen! Az előállításuk is sokkal fenntarthatóbb. De akár bizonyos termékeket használtan is vásárolhatunk, ezzel új életet adhatunk az értékeknek. (Pl.: ruha, ékszer, elektronikai eszközök, szinte bármi egyéb)

Fotó: Karolina Grabowska (Pexels.com)

A használt lehet egy kincs!

Folytatva az előző bekezdés gondolatmenetét, a következő amit tehetünk a környezettudatosabb életért, az a használtan vásárlás, illetve az újrahasznosítás. Manapság könnyen hozzájuthatunk bármilyen second hand árucikkhez, akár az interneten, akár személyesen is. Ha valamire nincs szükséged, ne dobd a szemétbe! Lehet, hogy másnak pont arra van szüksége. Lehet ez ruhadarab, étkészlet, játékok, de akár bútor is. Próbálj ne mindig újat vásárolni! Előbb nézd meg, milyen kincseket találhatsz egy adományboltban, vagy a használtcikk-oldalakon. Nem is egyszer volt lehetőségem olyan dolgokat találni, például könyveket, pólókat, újságokat, amiket máshol nem találtam meg, mert mondjuk már nem lehetett kapni. Ráadásul, ha másnak adsz el/mástól vásárolsz, új embereket ismerhetsz meg. Ha elromlik valamid, ne az legyen az első, hogy veszel egy újat helyette. Próbáld megjavítani, újrahasznosítani. Nemcsak hogy jó elfoglaltság a kétkezi munka, de ezáltal eggyel kevesebb adag szemetet termeltél!

Fotó: Ron Lach (Pexels.com)

Válaszd a kevésbé környezetterhelőt!

Mikor vásárolni indulsz, próbáld meg a fenntarthatóbb dolgokat keresni. Például, ha füzetet szeretnél venni, keress olyat, ami újrahasznosított papírból van, vagy ha fogkrémet veszel, keress olyat, aminek lebomló a csomagolása, és nem káros a környezetre az összetétele. Csomagolásmentes üzletekben alumínium dobozban is lehet kapni, de manapság a drogériákban is találhatsz például papír csomagolású fogkrémet (Colgate). Kerüld az egyszer használható műanyagot! Lehetne még sorolni, mire lehet odafigyelni, ilyenek például a növényi összetevőjű vagy állatkísérlet-mentes, azaz cruelty-free kozmetikumok. Itt csak te dönthetsz arról, mit támogatsz a vásárlásod során.

Kezdőknek itt egy szuper videó arról, hogy lehet környezettudatosan bevásárolni:

Próbáld ki a csomagolásmentes vásárlást!

Már lassan bárhol találhatsz csomagolásmentes vagy biológiailag lebomló termékeket. Lehet ez dezodor, szappan, sőt! Még élelmiszer is. Pluszpont, ha támogatod a hazai termékeket, így az ételt, illetve a szükségleteinkhez elengedhetetlen dolgokat nem kell beszállítani az országba, ezáltal máris megspóroltunk a környezetnek egy külföldi beszállítást hajóval vagy repülővel.
A kedvenc termékeim, amiket lehet csomagolásmentesen kapni, azok a tea füvek, magvak és a kávé. Nincs is jobb annál, ha az ember magával viszi a saját befőttesüvegét/tasakját/dobozkáját, és maga dönti el, miből mennyit szeretne magával vinni.

A csomagolásmentességről még sokat lehetne beszélni, de annyira tág ez a témakör, hogy azok lehetnének újabb cikkek is.

zero waste és komposztálás
Fotó: Gareth Willey (Pexels.com)

Még egy dolgot érdemes megemlíteni: a komposztálást. Azt gondolná az ember, hogy ez csak kertesházban kivitelezhető, pedig szerencsére már lakásban is van rá lehetőségünk! Ha nem áll rendelkezésünkre kert, ahol a konyhai maradékokat (húst nem, viszont gyümölcsöket, magvakat, tojáshéjat, stb.) illetve biológiailag lebomló dolgokat gyűjthetjük, akkor érdemes beszereznünk egy lakásba való komposztálót, aminek segítségével mindez kivitelezhető.

A komposzt jót tesz a növényeidnek, és általa kevesebb ételmaradékot kell kidobni.
Ha tőled ez távol áll, lehet már applikációban keresni olyan helyeket, ahol le tudod adni:

Segítségül szolgálhat a komposzttérkép is:

Napjainkban egyre fontosabbá válik a környezetvédelem. Na de miért is fontosak az eddigi pontok, amiket felsoroltam?

Még mindig hihetetlenül pazarló életmódot folytatunk


Magyarország elérte a túlfogyasztás napját: ha a világon mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor a Föld éves tartalékai már kedden kimerültek volna” – hívta fel a figyelmet a WWF Magyarország, amely saját mobilalkalmazással segíti azokat, akik csökkenteni szeretnék ökológiai lábnyomukat.

Mint a szervezet keddi közleményében hangsúlyozzák, Földünk erőforrásai végesek, és 1970 óta egyre kevesebb idő alatt fogyasztjuk el az egy évre elegendő erőforrásadagunkat. Ez a mértékű fogyasztás azt jelenti, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem tud olyan ütemben regenerálódni, amilyen ütemben elhasználjuk azokat.

A klímakatasztrófa elkerülésében szerepet kell játszania a műanyagszemét, valamint a felesleges vásárlás csökkentésének.

Rengeteget lehetne még írni a zero waste életmódról, de a legfontosabb az, hogy ne akarjunk görcsösen nekivágni. Határozzunk el egyszerre egy célt, például: először váltsuk le a fogkefénket műanyagról bambuszra. Mellőzzük az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, borotvákat. Ha mindenképpen műanyagba csomagolt terméket vásárolsz, figyelj oda, hogy újrahasznosítható legyen! Figyeljünk oda az étkezésünkre, járjunk utána a környezetbarátabb menüknek és ne felejtsük el: a sok kicsi sokra megy.

További fenntartható tippeket találsz a WWF-től ezen a linken.

„Nagyobb valószínűséggel tartanánk ki a hulladékmentesség mellett, ha egy kicsit lazábbra vennénk a dolgot, és inkább az egyensúlyra törekednénk. Ez az egész egy életmódváltásról szól.”

Bea Johnson: Zero Waste otthon, Tericum kiadó, 23. oldal

Szerző: Durgó Nikolett

Kiemelt kép: Vlada Karpovich (Pexels.com)

pályázat