Tudtad, hogy a méhek ragadozók voltak?

Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket olvashatsz Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn című gyerekkönyvében.
méhe a kaptárban

Várszegi Adél éppen tíz éve mutatta meg magát először a könyvpiacon: 2012-ben jelent meg első verses meséje, a Kismadár és Kóró. Emellett egy ideje prózában is alkot, első kötete, a Gibbon és makákó kedvelt történet lett a gyerekek körében, ahogyan a BOOOK Kiadó által gondozott Zümmögés erdőn-mezőn is.

Várszegi Adél méhek
A fotó a szerző tulajdona!

A Zümmögés Bolyhos és Szofi főszereplésével meséken keresztül mutatja be a méhek életét. Az első meséből megtudhatjuk, hogyan találkozott és barátkozott össze egymással Szofi és Bolyhos, a méh. A további történetek elolvasásával választ kaphatunk az összes felmerülő kérdésre, ami a méhek kapcsán csak eszünkbe juthat. És sok olyanra is, amire nem is gondolnál! Például, hogy hogyan készül a méz, vagy hogyan nem fagynak meg télen a kaptárban, vagy, hogy valóban ragadozók voltak-e?

A méhek ősei a szitásdarazsakhoz (Crabronidae) hasonló fajok voltak, és ennek megfelelően más rovarokra vadásztak. A ragadozó, húsfogyasztó életmódról feltehetőleg akkor váltottak pollengyűjtésre, amikor viráglátogató, pollenfogyasztó rovarok lettek zsákmányállataik, és a darazsak lárvái a pollennel borított rovarokat fogyasztották el.

Forrás: Wikipédia

Emellett olvashatsz a méhészetről, a méz, a virágpor, a propolisz felhasználásáról, vagy arról, hogy miért fontosak a méhek. Összefoglalva: mindenről, ami méh érdekel.

Kedves, vidám, párbeszédekre alapuló mesevezetés, rengeteg fontos ismerettel megtűzdelve – messziről látszik, hogy a szerző számára fontos, hogy a lehető legtöbb gyerek megismerje ezt a csöpp rovart, és mindenki tisztában legyen vele, mekkora felelősség van a vállunkon, hogy megóvhassuk őket – és velük együtt a természetet!

A fotó a szerző tulajdona!

A tizenöt mese viszonylag rövid, mégis tartalmas, sok információt hordoz magában, ugyanakkor kicsit túl is csordul a csupor. A könyv ajánlása 3 éves kortól szól, ám ők még inkább az állat- és láncmeséket szeretik (mint a fentebb említett Kóró és a kismadár). A Zümmögés erdőn-mezőn meséit inkább 5-6 éveseknek ajánlanám. A 4–5 éves korosztályban a természet iránt különösen érdeklődő, a tények iránt fogékony ötévesek (ők azok, akik szeretik a gyereklexikonokat nézegetni szabadidejükben) érdeklődéssel hallgatták a meséket, hozzáfűzték saját ismereteiket, tapasztalataikat a méhekkel kapcsolatban; míg a 4 évesek számára inkább a Szert-Szabó Dorottya által készített illusztrációk voltak érdekesek. Dorottya rajzait ismerhetjük már Gáll Viktória Emese Borsi meséiből, illetve néhány Ringató-könyv rajzait is ő készítette. A képek gyönyörű részletességgel, lexikonba illően kidolgozottak, kiválóan böngészhető a sok részlet, melyek mind egytől egyig a történethez igazodva ábrázolják a szereplőket. Az én kedvencem a méhsejtek megjelenése a lapokon, mikor Szofi építménye sehogyan sem sikerül, Bolyhos pedig azt javasolja, építsen négyszög helyett hatszöget.

„…építs inkább hatszögeket, mert mi, méhek már százmillió éve így csináljuk, és hidd el, ennyi idő alatt kiderül, ha valami nem jó.”

A másik fantasztikus dolog a könyvben a méhlegelő gondolata, mely igazán elmélyíti bennem a gondolatot, hogy ezt a könyvet minden gyereknek ismernie kell! A könyv elolvasása, a tudás megszerzése a méhekről a gyerekek számára az első lépés afelé, hogy segítségükkel esélyünk legyen a méheket megóvni. Miután megtudják, kik ezek az apró élőlények, és miért olyan fontos a jelenlétük, ők is szeretnének tenni értük valamit. És hogy mit tehetnek? Rengeteget! Kezdetnek tökéletes, ha Szofiékhoz hasonlóan méhbarát kertet építünk. Ehhez először is ki kell választanunk egy-két növényt, melyekről Szofiék megállapították, hogy szeretik a méhek. Ilyenek például a hársfélék, az akácfélék, a levendula, a szarkaláb, vagy a gyógy- és fűszernövények közül a menta vagy a zsálya, esetleg az oregánó. De nem merül ki a dolog ennyiben! Törekedjünk rá, hogy a kertben ezek a növények maradjanak háborítatlanok, ne vágjuk évi két alkalomnál többször. Az igazán természetközeli kert kialakításához helyezhetünk el egy tálat, benne vízzel és néhány kővel – erre leereszkedve ihatnak a melegben megszomjazó rovarok. Esetleg építhetünk rovarhotelt, melybe elbújhatnak a tűző nap vagy a ragadozók elől. A hotel építéséhez kiváló segítséget találhatunk a Mondolo Egyesület Youtube csatornáján:

Ha mindez megvan, már csak élvezni kell a meleg, tavaszi napsütést, a méhek döngicsélését a fák ágai közt, és büszkének lenni arra, hogy megtettük a jövő formálása felé az első lépést: megadtuk gyermekeinknek a tudást és a lehetőséget, hogy cselekedhessenek!

Hacskóné Bezzeg Alexandra ajánlója

Kiemelt kép: Pixabay/Pexels.com

hirdetés