Tudat-on vagy tudat-off?

Sós Dóra Gabriella főszerkesztői beköszönője

A Tudaton Magazin fő hívószava a tudatosság. A három alappillére pedig az önismeret, a környezet és az egészség, amelyek mindegyike egymással szorosan összefügg.

Fotó: Kasuma (Pexels.com)

Önismeret

Mindannyian e rémisztő, csodálatos, összetett kozmosz gyermekei vagyunk. Identitások sokaságába születtünk: embernek a Földön, egy nemzet és egy közösség tagjaként, ahol nevet, nemet, eszmerendszereket, testi és szellemi adottságokat kaptunk a tér és idő egy bizonyos szegletén. És bár adott körülményekkel indult a pályafutásunk, csak rajtunk múlik, hogy hová jutunk el a végén.

A lét folyton kihívásokkal szembesít minket egyéni, közösségi, sőt globális szinten, és ezek megoldásában az állandó önhibáztatás, mások okolása, a változás puszta lehetősége iránti szkeptikusság és az ebből következő tétlenség nem visz előre.

Mindig tudunk változtatni.

Ha nem is áll módunkban azonnal megidézni a világbékét, de a saját házunk táján igenis rendet rakhatunk – és a legősibb otthonunk önmagunkban van. Szerencsére nem kell magunkra maradnunk ebben a küzdelemben, hiszen mások is ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek. De hidakat kell építenünk egymáshoz, alternatívákat kell ajánlani, célokat kell kitűzni, és bizony meg kell dolgozni mindenért. És akkor igenis lehet jobb életünk!

Amíg magunkkal nem vagyunk tisztában, addig másoknak sem tudunk segíteni.

Sós Dóra Gabriella

Személyes vallomás

A Tudaton ötlete pár éve fogalmazódott meg bennem egy elhúzódó életválság idején, „a lélek sötét éjszakán”. Több súlyos lelki sebet kaptam addigra, és fogalmam sem volt, hogy dolgozzam fel ezeket. Egy olyan kapcsolatban éltem, amelynek nem volt jövője. Olyan munkát végeztem, amelyben nem volt sem kihívás, sem előrelépési lehetőség. Kiábrándultam a tanulmányaimból, de hogy ne okozzak csalódást se másoknak, se magamnak, rákényszerítettem magam a folytatásra. Írni sem tudtam semmi érdemit. Képtelen voltam megnyílni a családomnak és a barátaimnak, elhanyagoltam az egészségemet, alig mozdultam ki. Helyette szakácsiskolát végeztem és plusz munkákat vállaltam, hogy még véletlenül se maradjak magamra a gondolataimmal, és a 12 órás munkanapok végén már csak ki kelljen terülni az ágyban – de ott is csak rémálomtól rémálomig tartott az alvás. El akartam menekülni a valóság elől, amelybe, úgy éreztem, „beszorultam”, és nem láttam kiutat.

Mi az értelme az életemnek? Hogyan szabadulhatnék ki ebből a negatív spirálból? Hogyan válhatnék az életem valódi alakítójává? Hogyan végezhetnék valami hasznos munkát, amit nem csak a pénzkeresési kényszer vezérel? Hogyan tudnék újra alkotóvá válni? Hogy lehetne másokkal közösen építeni valamit, ami mások számára örömforrássá válik?

Ez a szomorú válság és e figyelmet követelő kérdések végül elvezettek ahhoz, hogy átstrukturáljam az életemet. A mélypontok legmélyebbikén eldöntöttem: megérdemlem a boldogságot. És amint megengedtem ezt magamnak, új erőre leltem, és azóta is menetelek előre egy kiegyensúlyozottabb, értelemmel teljesebb lét felé.

Az út továbbra is hullámhegyek és hullámvölgyek váltakozása, de egy sokkal tudatosabb, cselekvőképesebb módon. Megváltozott a világszemléletem. Mások lettem a prioritásaim. Tisztában vagyok az értékeimmel, a céljaimmal, a korlátaimmal és a gyengeségeimmel, és készen állok tanulni, változtatni. Be akarom engedni a jót és a szépet, és meg akarok küzdeni a rossz élményekkel is. Bár nem egyszerű mindig nyitott szívvel fordulni mások felé, de ezzel a kis vallomással meg akartam mutatni, hogy nem szégyen felfedni esendő oldalunkat, mert mindannyian egy hajóban evezünk.

Azt szeretném, hogy mások is fel merjék tenni maguknak a nagy kérdéseket, és merjenek változtatni.

Fotó: Alexandr Podvalny (Pexels.com)

Környezet

Aki azt hiszi, hogy nem a környezete része, az gondolja újra. És aki azt hiszi, hogy e Föld nevű bolygó és az abban őrzött élet örök és sérthetetlen, az csak nézzen körbe.

Az emberi faj globális babérokra tört. Ennek egyik pozitív hozadéka, hogy rálátást kaptunk arra az elképesztő világra, amely éltet minket: a vulkánokra, az óceánok mélyére, a felhőkarcolókra, Klárika és Bécike, sőt még a oudenaardei sólyommama mindennapjaira is… Elutazhatunk a világ túlsó felére képletesen és a valóságban is. És ha már megadatott az internet révén, hogy világot járjunk, vagy eszmét cseréljünk a mindennapi tapasztalatainkról, akkor tegyük meg ezt együtt…

…hiszen előbb-utóbb tudatosítanunk kell magunkban, hogy minden élő egy tőről fakad, és minden, ami körülvesz minket, összefügg.

A környezet megismerése az én értelmezésemben azt jelenti, hogy nyitunk a világra: a jóra és a szépre, a rosszra és a csúnyára. A civilizációnk technikai és természeti jellege is egy forrásból fakad, így rengeteg eszköz áll rendelkezésre, hogy harmóniára törekedjünk a környezettel. Jó lenne, ha a jövőben megtanulná minden egyes gyermek, hogy a Föld egy ajándék, ugyanakkor a környezet részeként felelősségünk felismerni felelősségünket is.

Fotó: Pexels/Pixabay

Egészség

A Tudaton csapata elkötelezett híve a holisztikus szemléletnek. EGÉSZNEK lenni szerintem azt jelenti, hogy minden fronton igyekszünk egy egyensúlyi állapot kialakítására, amennyire csak lehetséges, méghozzá a magunk legautentikusabb módján.

Ha odafigyelünk a testünkre, az elménkre és a lelkünkre is, akkor teszünk igazán az „egész-ségünkért”.

Az egészségre való törekvés tehát nem merül ki abban, hogy megesszük a napi almát, lesétálunk pár sarkot, vagy alszunk egy kiadósat, hiszen a környezeti behatások mikro- és makroszinten is érintenek minket. Emellett valahogy kordában kellene tartanunk a pszichés terhelést, felfedezni a rossz berögződéseket, a károsító tényezőket, a toxikus kapcsolatokat, hogy változtatni tudjunk, mert a szemléletünk is óriási erővel bír (gondoljunk akár a pszichoszomatikus betegségekre vagy az epigenetika tudományos felismeréseire). Lelki és szellemi táplálékra is szükségünk van. És bizony tanulnunk kell a teljes értékű életet, mert ez sem magától értetődő, ide is meg kell érkezni.

Tehát az egészség megőrzése is egy komplex megközelítést kíván.

Fotó: Pexels/Pixabay

Közösségben az erő!

A Tudaton szerkesztőségi csapatával azt tűztük ki célunkként, hogy a magunk szerény lehetőségei közt segítsünk az embereknek tudatos létezőkként élni. A három pillérre építve igyekszünk megosztani a közös tudást, ennek keretében pedig eszközöket kínálunk, pozitív példákat mutatunk, és (ha kell) tükröt tartunk.

Szeretnénk, hogy a befektetett időnk és energiánk változásokat hozzon olvasóink életébe. Reméljük, hogy a Tudaton Magazin olvasása örömet okoz majd, gondolkodásra hív, és cselekvésre késztet. És örömmel vesszük, ha ebben a küldetésben mások is csatlakoznak hozzánk (további információ: itt).

(Kiemelt kép: Farkas Gergő Tamás)