Tisza-tavi kirándulás

Programajánló az aktív kikapcsolódást kedvelőknek, a természetbúvároknak, pancsolóknak.
Tisza-tó_kiemelt

Egy rövid hétvégéből igyekeztünk minden jót kihozni, amit a Tisza-tó kínált számunkra. Voltak terveink, volt, amit meg tudtunk nézni, és volt, amiről lemaradtunk – vagy, ahogy mi mondtuk: ezért vissza kell jönni még egy körre… vagy kettőre.

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, ezáltal az UNESCO Világörökség része. Területe 127 km2, hossza 27 km, átlagmélysége 3 méter. Helyén egykor gyümölcsösök, szántók, erdők voltak, ezeket kiirtva, a földet kiásva hozták létre a tó medrét.

Tisza-tó
Tisza-tó

A Tisza-tavat, azaz a Kiskörei-víztározót mesterséges tóként hozták létre, mellyel elsősorban a Tisza vizét szerették volna szabályozni, a környéket óvni az árvizektől. Az árvízmentesítés mellett fontos szerepe van a Kiskörei Vízlépcső részeként épült Vízerőmű működésében is, mely a környék energiaellátását segíti.

A tó öt medencéje a Poroszlói-medence, a Tiszafüredi-medence a Tiszavalki-medence, a Sarudi-medence és az Abádszalóki-öböl.

Ezen a hétvégén Poroszlót és Tiszafüredet látogattuk meg, az itteni látványosságokat, programokat szeretném bemutatni.

Poroszlói Vízi Sétány

A Vízi Sétány bejárata

Reggel kilenc órától várja a sétálni vágyókat a Poroszlói-medencében található Vízi Sétány és Tanösvény. A poroszlói Fűzfa Kikötőből indul a kishajó, mellyel átjuthatunk a sétányra. Az ösvény nagyjából másfél kilométer, a hajóúttal együtt másfél-két óra alatt járható be. Sűrű nádas és buzogányos között kacsázó pallókon járhatunk körbe. A séta közben megpihenhetünk a Madárkilátóban – elolvashatjuk a kihelyezett madártani ismertetőtáblákat, a gyerekeket fejtörővel várja a házikó. Érdemes távcsővel és fényképezőgéppel felszerelkezni, és persze a szúnyogriasztó sem maradhat ki a felszerelésből! A túra felénél felmászhatunk a kilátótoronyba is, ahonnan mesebeli látvány tárul elénk. A távcsőnek itt is remek hasznát vehetjük. A kirándulást több ponton izgalmas pihenőszigetek szakítják meg. Az egyiken kvíztáblák és szerencsekerék szórakoztat kicsiket és nagyokat egyaránt. A legtöbb érdekesség mégis a kis ösvényeken, a nádasban rajtőzik: láthatunk siklót, békát, szitakötőt számolatlanul. Hallgathatjuk a dankasirályok vijjogását, észrevehetünk apró nádirigókat ugrálni nádról nádra, megcsodálhatjuk a tündérfátyol és a békatutaj szépségét.

Tisza-tavi Ökocentrum

Kilátás az Ökocentrum hetedik emeletéről

A Vízi Sétány után Poroszlón maradva bevettük az Ökocentrumot. Bár háromféle jegytípusból választhattunk, mivel délelőtt már áthajóztuk a tavat, így az alapcsomagnál maradtunk – végigjártuk a teljes épületet, az állatpark egy részét (a másik oldalra nem maradt erőnk), és hatalmas élményben volt részünk!

A centrumot 2012-ben létesítették, a Tisza-tó sokszínű, védett állat- és növényvilágának megismertetése céljából.

Az Ökocentrum óriásakváriuma

Lentről indultunk felfelé: lementünk a föld alá, ahol az akváriumok vannak. Valódi csodavilág! Bemelegítésként az akvárium üvege mögött ott úszkált néhány kisebb ponty, süllő, compó, majd ahogy haladtunk egyre beljebb és beljebb, úgy tűnt, a halak is egyre nagyobbak és nagyobbak lettek: az utolsó részben, az óriásakváriumban hatalmasra nőtt vizákat láttunk. Az óriásakvárium egyébként sem kis élmény, amit tovább fokoz a víz alatti alagút, melyen átsétálva a vizák a fejünk felett úsznak el.

Vizák az óriásakváriumban

A vizák Európa legnagyobb édesvízi halai. A Fekete-tengerből telelni, illetve ívni úsztak fel régen a Dunán – mára a folyók szabályozása és a vízlépcsők kialakítása miatt már nem tudnak olyan messzire jönni, mint korábban.

A centrum további emeletein még több érdekességet találtunk: végigsétáltunk az éjjeli erdőn, kipróbáltuk a 3D-s diavetítőket, megnéztük az Amazonas-sarkot, tekertünk emlékérmet, végül felértünk a hetedik emeletre, a kilátóra. Körbejárva – szigorúan a fal mellett haladva, küzdve a tériszonnyal – jól beláttuk az egész tavat, a környező falvakat, erdőket, mezőket. A látcső ide is erősen ajánlott felszerelés.

Kerékpártúra

Kerékpártúra Tiszafüred és Poroszló között

A következő napra az aktív hétvége jegyében egy 45 kilométeres kerékpártúrát terveztünk, majd levezetésként egy rövid csónakázást a tavon bérelhető motorcsónakok egyikével. Az aktív hétvége első napja azonban olyan aktívra sikerült – közel 10 kilométert sétáltunk, amihez közel sem vagyunk kellő edzésben –, hogy minden porcikánk sírva fakadt a biciklizés gondolatától. Az élményt ugyanakkor nem szerettük volna kihagyni, ezért a távot lecseréltük. Tiszafüred–Poroszló–Tiszafüred kört mentünk, a tervezett táv körülbelül felét tettük meg, és még éppen kellemesnek éreztük. Áttekertünk a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő Hód-hídon, amit tavaly adtak át, ezzel téve teljessé a Tisza-tavat megkerülő kerékpárutat (ez teljes hosszában 95 kilométert jelent). A tó szerencsére több körben is felfedezhető, könnyebb és nehezebb táv is található a lehetőségek között. Egy biztos, bármelyiket választjátok is, felejthetetlen élményben lesz részetek!

Az útvonal kiválasztásához sok segítséget nyújtott nekünk a Trekhunt.com, az összes útvonal megtalálható az oldalon, sok infóval, térképekkel. Kerékpárt kölcsönözhettek a túrához több helyről is, mi legkézenfekvőbbnek a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumot láttuk, így onnan béreltünk bicajt, és ide is érkeztünk vissza.

Csónakázás a tavon

Tisza-tó

A legjobban várt program a motorcsónakázás volt a tavon, s végül ez volt az, amire nem maradt erőnk, szóval egy legközelebbi alkalommal biztosan ez lesz az első, amit kipróbálunk. Nemrég adtak át két új kilátót is a tavon – szó szerint a tavon, hiszen mindkettő csak csónakkal közelíthető meg. Ezeket szerettük volna felfedezni a kikötőben bérelhető motorcsónakok egyikével, melyet kellő bátorsággal saját magunk is vezethetünk, GPS segítségével a tó legkisebb zegzugaiba is becsónakázhatunk, de lehetőség van számos vezetett csónakos kirándulásra is, melyeknek szintén megvan a maga előnye: a Madárrezervátumba például csak vezetővel szabad belépni, az itt látható állatvilág pedig szerintem mindenkit kárpótol azért, hogy nem ő vezeti a csónakot.

Ezeken kívül számos további csoda vár mindenkit a Tisza-tó környékén, érdemes ellátogatni a környékre. Heteket tudnék eltölteni a tó bebarangolásával, a titkos kincsek felfedezésével, de két rövid nap is hatalmas élményt nyújtott.

Tomozi Éva fotógalériája

Tomozi Éva időről időre visszatér a tóhoz, minden alkalommal tucatnyi, szebbnél szebb képet készít a tó élőlényeiről. Éppen a mi utazásunk előtt osztotta meg néhány fotóját az interneten, melyeknek köszönhetően még inkább vártuk ezt a fantasztikus kirándulást. Alább az ő fotói közül válogattam néhányat:

Az ajánlót írta: Hacskóné Bezzeg Alexandra

A fotógaléria képei Tomozi Éva tulajdonát képzik!

Az ajánlóban szereplő további képek a szerző tulajdonában vannak!