Szelektív hulladékgyűjtés – haladó szint

Ha eddig te is azt hitted, a szelektív hulladékgyűjtésnek csak pár alapvetése van, ez a videó neked szól! Üdv a HDPE, PS és PP világában!

HDPE, LDPE, PP, PS és V. Úgy hangzik, mintha valamilyen kódnyelven próbálnánk meg kommunikálni. Pedig ezek a szelektív hulladékgyűjtésnek azok a fontos kifejezései, amelyeket érdemes ismerni ahhoz, hogy igazán jól csináljuk. Szerencsére ma már egyre többen vagyunk tudatosak abban, hogy mi az, amit különválasztva gyűjthetünk a kommunális hulladéktól, mégis, a haladó szintet nehéz elérni. Szuper, ha a műanyagot a sárga kukába teszem, na de vajon tényleg újrahasznosítható? Ki az, aki tényleg megnézi a csomagoláson az aprócska, háromszög formájú jelzést, ahol a műanyag típusát tüntetik fel? Nos, ez a haladó szint. De annak is csak egy szelete. Nézd meg ezt a videót, hogy megértsd, miről is van szó!

Index.hu

Talán az már köztudottá vált, hogy csak az elmosott hulladék lehet szelektív, de eszünkbe jut-e ilyenkor, hogy a környezettudatosságunkat kiterjesszük a vízhasználatra is? Lehet, hogy eddig nem jutott, de most már a haladó szint felé tartunk, tudjuk, hogy legközelebb kevés vízzel, nem pazarlóan mosogatunk.

Na és mi a helyzet az olajjal? Az elhasznált olajat leadjuk a gyűjtőhelyen, pl. egy benzinkúton, eddig oké. De mi legyen az olajos flakonnal? Annak bizony nem elég egy gyors öblítés… Menjen anélkül, de kupakkal együtt a szelektív műanyag közé! Gondoltátok volna, hogy ezt így kell?

Forrás: Mikhail Nilov / Pexels

Ahogy láttátok, nem is olyan egyszerű jól csinálni, mint eddig hittük. Egy újabb csavar a történetben, hogy régiónként más és más szabályok lehetnek. A tejesdoboz például a fővárosban a kék kukába kerül, de több vidéki városban a sárgába. Szerencsére már egyre több helyen vonják össze ezeket egy közös „szelektív hulladék” gyűjtőedénnyé. Mindig van mit tanulni!  A videó szuperül megmutatja, mi az, amire eddig nagy valószínűséggel nem figyeltünk oda. De ne vegyük ezt hibának vagy gyengeségnek, legyen ez a következő fejlődési feladatunk!

Kiemelt kép: Lisa / Pexels

Zaka Dóra írása