Spóroljunk együtt a rezsicsökkentésre!

Miért éri meg tudatosnak lenni? Mert olcsó! Összeszedtük a leghasznosabb tippeket.

Nehéz idők jönnek. A mainstream média töméntelen pánikkeltése legalábbis ezt ordítja a fülünkbe. S bár a jövő előre megjósolhatatlan, azt már bizonyosan tapasztaljuk, hogy ugyanazért az összegért feleannyi élelmiszert tudunk a kosarunkba halmozni. Belegondoltál, hogy olyan mértékű inflációval állunk szemben, hogy ahol egy termékre 20% kedvezmény jár, azt valójában a tavalyi áron vásárolhatod meg?
De térjünk a lényegre. Dübörög a rezsicsökkentés, megérkeztek az új rezsiszabályok. Ember legyen a talpán, de legalább atomfizikus, aki már átlátja a hamarosan induló új rendszert, és átvergődik a bürokrácia hegyeken. Éppen ezért hoztunk nektek néhány tippet, hogy mindenki személyre szabottan kiválogathassa a számára legjobb rezsicsökkentő megoldásokat, és még a bolygónak is jót teszel vele! Spórolásra fel!

1. Tartsd számon a bevételt és a kiadásokat!

Ősrégi tipp, de a legalapvetőbb dolgok egyike, hogy havi lebontásban számontartod, hogy mire mennyit költöttél az adott időszakban. A nyomon követhetőség előnye, hogy kontroll alatt tudod tartani a vásárlásaid, az energia-fogyasztásod, és nem fizetsz be kamu számlát, kamu összeggel, mert tudod, hogy mikor érkezik az elszámolás. Egyszerűsítsd meg a dolgod, és használj mobilapplikációt, pl. Money Lover: Költségkövető

Költségek
Photo by Tierra Mallorca on Unsplash

2. Legyél képben az aktuális pályázatokkal, családtámogatási lehetőségekkel!

Iratkozz fel olyan hírlevelekre, amelyek hasznos információkkal látnak el. Tájékozódj, hogy milyen kedvezményekre vagy jogosult, és gondolj a korszerűsítésre, pl. fűtésrendszer. Lakás felújítóknak és építkezőknek érdemes napelemes rendszerekbe fektetni, a nyílászárók cseréje és az energiatakarékos háztartási gépek vásárlása mindig megtérül. Ez utóbbi esetén használj ár összehasonlító oldalakat.

3. Tervezd meg előre a menüt!

Jamie Oliver kiváló szakács – és a gyermekétkeztetés megreformálásáért is küzdött – rettentő büszke volna ránk, hétköznapi háztartást vezetőkre, ha tudná, hogy az ő hatására nemcsak a menzákon, de az otthonokban is egészségesebb ételek kerülnek az asztalokra. Nincs szükséged másra, mint tollra, papírra és egy szabad fél órára hétvégén, hogy előtervezd a heti menüt. A profik rögtön két héttel is számolhatnak. Előnye, hogy rögtön adja magát a bevásárló lista, amit érdemes az okostelefonunkba vezetni, így biztosan nem marad otthon. A célorientált vásárlás legnagyobb előnye, hogy nem kerülnek felesleges termékek a kosarunkba, így elkerülhető, hogy azok idő előtt megromoljanak és a szemetesben végezzék. Egyébként a környezettudatosság első lépcsőfoka, hogy: „Azt veszem meg, amit valóban el is fogyasztok.” Egy szuper applikáció ehhez: StreetKitchen.

Menü tervezés
Fotó: Bich Tran

4. Megfelelő méretű edények a megfelelő méretű lángon és főzőlapon.

Kis lángon nagy edény vagy nagy lángon kis edény, egyértelmű energiaveszteséget eredményez. Ugyanez történik, ha nem használsz fedőket. Főzz okosan, ha teheted 2 napra előre. Bizonyos főtt ételek fagyaszthatóak is, pl. pörköltfélék, amivel a hétköznapokban időt takaríthatunk meg, így nem kell mindig a főzésre koncentrálni.

5. Ha teheted, mosogass mosogatógéppel.

Vitaindító téma, hogy a kézi, vagy a gépi mosogatás a kifizetődőbb, ugyanakkor a mosogatógépek elméletben úgy lettek kitalálva, hogy sokkal kevesebb vizet fogyasszanak, mint amennyit te használnál el mosogatás közben. Mielőtt kiválasztod az igényeidhez passzoló verziót, érdemes több szempontot figyelembe venni. Ehhez egy kis olvasnivalót ITT és ITT találsz.
És mondanunk sem kell ugye, hogy még mindig érvényes: Zárd el a vizes csapot, ha nem használod!

6. Tárold az élelmiszereket megfelelően.

Így megelőződ, hogy idő előtt tönkre menjenek. Tudtad, hogy a tojást sokan hűtőben tárolják, pedig nem szükséges hűteni? És hogy a hűtőajtó felső fakkjában van a hűtő egyik legmelegebb pontja? További praktikákat ITT olvashatsz.

Tippek
Photo by Ello on Unsplash

7. Tudatosan vásárolj.

Először is NE menj éhesen vásárolni! Másodszor, az élelmiszer felhalmozás értelmetlen, hacsak nem a lisztet kanalazzuk müzli helyett, vagy pékséget készülünk nyitni. Egyébként a gabonafélék megfelelő tárolás hiányában bemolyosodnak. A Covid-19 járvány nem tett jót ennek a szokásunknak, és bár gondolhatnánk, hogy jogos döntés volt leüríteni a polcokat, a boltokat nem zárták be, és nincs nagyobb pazarlás a kidobott élelmiszernél. A kamrádban hosszú lejárati dátumos ételeket tárolj, indokolt mennyiségben.

8. Ásványvíz helyett csapvíz, és csökkentsd a cukros lötyik fogyasztását.

Az üdítők köztudottan nem oltanak szomjat, és minél többször fogyasztasz vizet, annál kevésbé fogod kívánni a cukrozott italokat, amik ráadásul egészségtelenek is. Ha a csapvíz otthon megfelelő minőségű, akkor pedig nem éri meg rengeteg mikroműanyaggal bombázni a testünket, és már sokféle vízszűrő kancsó, kulacs, és egyéb vízszűrő berendezések is megtalálhatóak a piacon.

9. Tarts a kocsiban egy bevásárló szatyrot.

„Sok kicsi sokra megy” alapon érdemes a csomagtartóban tartani néhány bevásárló szatyrot, hiszen, ha néha munka után beugrasz a sarki közértbe pár dologért, nem kell pluszba vásárolnod egyet, sőt így nagybevásárlásoknál tuti nem hagyjátok otthon. És higgyétek el, hogy a halak sem kérnek több műanyagot a tengerekbe.

Bevásárlási tippek
Fotó: Gustavo Fring

10. Figyeld az akciókat, keresd a saját márkás termékeket!

Az összetevő lista olvasása segíthet abba, hogy eldöntsd, hogy vajon az olcsóbb termék is van-e olyan jó, mint a drágább. Ha már úgyse tudod kikerülni a szórólapokat, legalább bogarászd át az akciókat. Egyetlen olcsóbb termékért viszont nem érdemes másik boltba kocsikázni. Gondolj a hatósági áras benzinre és a drága szabadidődre!

11. Fogyassz kevesebb húsfélét.

Az antivegánok valószínűleg most őrjöngenek, de mi szigorúan csak a kiadásainkat akarjuk letornázni. Heti 1-2 alkalommal iktassatok be húsmentes napokat. Mindenképp pénztárcabarát, hiszen a zöldség még mindig olcsóbb. A neten ömlenek ehhez a menő receptek. Hadd hivatkozzak itt a felmenőinkre, amikor még divat volt böjtölni húsvét előtt, arról nem is beszélve, hogy ártani nem árt a szervezetednek. Sőt!

12. Főzz több krémlevest és főzeléket.

Laktató, finom, olcsó és kevés alapanyagból megvan. A receptúrák egyszerűek, mégis változatosak. Liszttel való sűrítés helyett használjunk burgonyát, a hüvelyes zöldségfélék pedig önmagukkal is sűríthetők. Meggyőzött?

13. Öntözd a növényeidet esővízzel.

Már, ha esik elég eső! Nem tart sokba kitenni egy tiszta vödröt a teraszra. A bolygónk hálás lesz érte és a vízszámlád is. Természetesen télen ez a módszer nem javallott.

Elektromosság
Fotó: Mayıs

14. Húzd ki a telefontöltőt, oltsd le a villanyt.

Kell még ezt valakinek mondani? Amit amúgy sem használsz, annak felesleges működnie, pl. a tv, laptop, okos eszközök és töltőik. Tudtad, hogy az okostévén futó programok (Netflix, YouTube, Amazon Prime és társaik) akár órákig működésben tartják a készüléket még akkor is, ha nem használod? Szükséges egyáltalán ennyi előfizetés?

15. Eldobható nedves törlőkendők takarításhoz.

Minek? A tisztítószereket amúgy is meg szoktuk vásárolni, tehát a törlőkendő mondhatni felesleges, maximum a használata kényelmes. Ha színes, mosható törlőrongyokat vásárolsz a különböző színeket a különböző helyiségekben használhatod, így sosem keverednek össze.

16. Fél adaggal nem indítunk el mosást, és nézz utána a mosószer adagolásának.

Használd az eszközeidet maximális kapacitással, hiszen anélkül biztosan nem érte meg az árát. Ha mosószert vagy gélt használsz, előfordulhat, hogy jóval nagyobb mennyiséget öntünk belőlük, mint amennyi szükséges. Gondolj csak arra, hogy milyen kicsi mosókapszulákat tesz a dobba az, aki inkább ezt a módszert választja. Olvass utána.

Fotó: RODNAE

17. Minden hónapban tegyél félre.

Nem mindig egyszerű feladat, de később hálás leszel érte magadnak. Egyrészt biztonságérzetet ad, másrészt bármikor jól jöhet. A legegyszerűbb módja egy erre elkülönített számla, de a befektetési tanácsokat inkább meghagyjuk a bankoknak. Egy biztos, ha nincs szem előtt, nem költöd el! Ugyanez igaz a nasizásra is!

+1 Tipp: A megunt, de még használható holmikat add oda valakinek, akinek szüksége lehet rá. Jót tesz a lelkednek, és csökkentheted mások kiadásait is. Arról nem is szólva, hogy a használtruha piac még mindig virágzik, és a vásárok vagy a bolhapiacok nemcsak jó szórakozást ígérnek, hanem igazi kincsekre is lelhetsz.

Kovács-Sipos Nóra

Kiemelt kép: Karolina Grabowska