Só és olaj – a tartósítás és az ízesítés két nagyágyúja

Gasztroajándék-ajánlónk harmadik része szóljon különleges, ezeréves titkokról

Gasztroajándék cikksorozatunk harmadik és egyben utolsó részében Sós Dóra főszerkesztőnk receptjeit olvashatjátok – Dóra otthon van a konyhában, több, főzéssel kapcsolatos cikket is írt már, most három újdonságot ad a karácsonyfa alá.


Amikor dunsztosüvegben ajándékozunk finomságokat, az több pozitív hullámot is vet. Egyrészt szeretetteljes gesztus, hiszen időt, energiát fektettünk bele. S kinek nem dobban meg a szíve a nagyi/papi szörpjétől, Jocóék paradicsompüréjétől? Másrészt olyan személyes ajándék, amely arra bátorítja szerettünket, hogy folytassa ő is ezt a konyhai szeretetnyelvet, akár tágítsa a horizontját a gasztronómia terén. De remek módja az újrahasznosításnak is, mert a dunsztosüvegek előbb-utóbb fel tudnak halmozódni. Emellett szűkös hónapok végén, spájzkisöpréskor igazi áldás tud lenni, ha ilyesmit találunk a polcon vagy a hűtő mélyén.

Marokkói citrom

A marokkói citrom a közel-keleti konyha nagy mutatványa. Életre kelti az ízeket, és nagyon sokáig eláll.
1 literes üveghez (javaslom több kicsibe tenni, mert nagyon intenzív, ezért akár saját felhasználásra, akár ajándékba így praktikus adni):

  • 6 db kisebb biocitrom (kb. 70 dkg)
  • 6 db nem biocitrom leve (150-250 ml)
  • 15 dkg nagy szemű só

A megmosott biocitromot hosszában kétszer bevágjuk, mintha uborkát tennénk el. Rászórjuk a sót, ráöntjük a citrom levét. Jól megpakolhatjuk, de maradjon annyi hely, hogy mozogni tudjon kissé a keverék. Az ideális az, ha pár hétig naponta egyszer megforgatjuk az üvegcséket, hadd járja át a masszát mindenütt a nedv. De ha elfelejtjük pár napig forgatni, akkor sem haragszik meg.
Nagyon intenzív, ezért mértékkel adagoljuk (tényleg!), apróra vágva, aprítva. A jó hír az, hogy felbontás után sem fog egykönnyen ránk romolni.

Mi mire használjuk?

Salátákhoz, sült húsokhoz, halakhoz, humuszhoz, currykhez és pörköltekhez.

Fűszeres sajtválogatás

Sajtimádók, figyelem! Olaszos, franciás összhatás hozható létre, ha többféle félkemény sajtot válogatunk össze. Személyre szabhatjuk, és nagyobb dunsztosüvegekhez feltétlenül ez való.
Hozzávalók 0,5 vagy 1 literes kiszereléshez:

  • sajtok 1,5 vagy 2 centis kockákra vágva, pl. gouda, trappista, cheddar (parmezánnal is megbolondítható nagyobb reszelék formájában)
  • olívabogyók (kimagozva)
  • egész színesbors
  • friss, egész szár vagy csomagolt kakukkfű, rozmaring (esetleg oregánó, bazsalikom)
  • minimális erős paprika (különösen Chipotle a füstös aroma miatt)
  • extraszűz olívaolaj, annyi, hogy teljesen ellepje a sajtválogatást, az üveg pedig legyen szinte tele a keverékünkkel

Mihez használjuk? Friss zöldsalátákhoz, bab-, lencse-, töksalátához; sült húsokhoz és zöldségekhez, egytálételekhez


Olívaolaj zöldfűszerrel

olívaolaj zöldfűszerrel
Kép: Marefee/Pexels.com

A fűszernövények aztán tényleg olyanok, hogy egy erkélyen, balkonládában, párkányon is túlélnek, így aztán boltba sem kell menni értük (persze a tél átvészeléséhez vannak trükkök, de erről majd egy másik cikkben szólunk). Egy-egy aromás fűszernövény ágacskával vagy csilivel is meg lehet bolondítani olívaolajos gasztroajándékunkat, ha végleg kifogyott a malacpersely karácsony előtt.

Tipp: Válasszunk hozzá szép, jól záródó üveget!

Hozzávalók:

  • 0,5 liter extraszűz vagy főzéshez való olívaolaj
  • rozmaring, kakukkfű vagy csili (utóbbiból pehely, egész vagy darabolt, de semmiképp sem őrölt)
  • egész fekete vagy tarka bors (opcionális)

Mire használjuk? Salátához, pirítóshoz, hús-, hal- vagy tésztaételekhez, illetve sült zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Várjunk csak… mihez ne? Mondjuk, reggeli kávéhoz vagy tejbegrízhez. Ezekhez inkább egy kanál lekvárt, vagy egy korty mézeskalács likőrt javaslok.

Kiemelt kép: Pixabay/Pexels.com

Sós Dóra Gabriella cikke

Hozzászólások (2):

  1. Ditta

    2021/12/18 at 18:21

    Milyen ízű ez a sós, marokkói citrom? Minden van itthon hozzá, de ez a sok só megzavart kissé.

    Válasz
    • Tudaton

      2022/01/16 at 16:52

      Kedves Ditta! A marokkói citrom nagyon sós és nagyon citromos. Mivel intenzív íze van, ugyanúgy keveset kell belőle használni, mint a fokhagymából vagy gyömbérből.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.