Ha az élet citromot ad, rajzmeditálj!

Interjú Mucsi Tinával, a Rajzmeditáció módszer fejlesztőjével
Mucsi_Tina

„Rohanó világunkban…” – szoktak kezdődni a pihenésről, mindfulnessről, kikapcsolódásról szóló írások, de ha jobban belegondolsz, akkor valójában nem a világ rohan, hanem mi. Az a tapasztalatom, hogy ha a szervezetemnek, a lelkemnek szüksége van a lassításra, akkor ha magamtól nem állok le, az élet úgyis produkál valamit, ami kizökkent az „önmegsemmisítő” üzemmódból.

A rajzmeditáció fogalmával szerkesztői munkám során találkoztam először, és annyira felvillanyozott a gondolat, az alkotás és a meditáció összekapcsolása, hogy többet kellett róla megtudnom. Mucsi Tinával, a módszer fejlesztőjével beszélgettem.

Becz Dorottya: Honnan indult, és mi a lényege a módszernek?

Mucsi Tina: Az ún. „zenrajzolás” fogalmát külföldön már régóta ismerik, amit én hozzátettem ehhez, hogy a Rajzmeditáció programokon, ahol begyakoroljuk az egyszerű mintákat, művészetterápiás feladatokat is kapnak a résztvevők, például rajzolják le a dühöt, nyugalmat, örömöt stb. A feladatoknak nincs jó vagy rossz megoldása, mindig megbeszéljük őket, így az alkotás mellett ez egyben önismereti út is.

B. D.: Mik ezek az egyszerű minták? Bárki elsajátíthatja őket?

M.T.: A Rajzmeditációban szerintem az a legnagyszerűbb, hogy semmilyen előzetes rajztudás nem kell hozzá, hiszen egyszerű formákkal, például körökkel, sormintákkal vagy hullámvonalakkal dolgozunk. Miután a mintákat megtanulta az ember, a tevékenység meditatív elfoglaltsággá válik, hiszen a mintákat ismételjük, variáljuk.

B. D.: Két lépcsője van a tanfolyamnak.

M. T.: Igen, a kezdő és a haladó. Az előbbin a már korábban említett mintákat tanuljuk meg, az utóbbin már tónusozással dolgozunk és színeket is használunk.

B. D.: Milyen visszajelzéseket kapsz azoktól, akik használják a módszert?

M. T.: Az egyik legkedvesebb történetem az, amikor azt írta az egyik résztvevő, hogy mivel ő vonattal jár munkába, sokat utazik, így az időt már rajzolással tölti, ez teljesen kikapcsolja, nyugodtan érkezik meg, hazafelé pedig levezeti a benti stresszt. De ez csak egy a sok pozitívum közül: az alkotások egyfajta léleknaplóvá válnak; a rendszeres rajzolás sokak szerint teljessé teszi az életüket, és ennek az lehet az oka, hogy az érzelmeink a papírra kerülnek, kialkotjuk őket magunkból, és ez segít a tudatosításukban is, ugyanis egy-egy alakzat jellemzően egy-egy érzelemre utal.

B. D.: Tudnál erre példát mondani?

M. T.: A belülről kifelé induló csigavonalak segíthetnek az érzelmi nyitásban is, míg a kívülről befelé húzott minták segítik az elmélyülést, a befelé fordulást. A gyors, hirtelen vonalak türelmetlenséget, dekoncentráltságot jelenthetnek, az erőteljes, vastag vonások vagy a durva firkálás akár agresszióra is utalhatnak.

B. D.: Milyen eszközökre van szükség a Rajzmeditációhoz?

M. T.: Érdemes beszerezni egy vastagabb lapú füzetet (120-140 grammos papírból) és egy fekete tollat. Ha ez megvan, már indulhat is a meditálás.


A felhasznált képek Mucsi Tina tulajdonát képezik.

További információ Tina rajztanodájáról:

kreativonismeret.hu

rajzmeditacio.hu

Az interjút készítette: Becz Dorottya