Pszota-Szöghi Zsófia

Pszota-Szöghi Zsófia
Pszota-Szöghi Zsófia

Az ember akkor él, ha azt csinálja, amit örömest csinál.

Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Környezetgazdálkodási agrármérnökként végeztem. A tanulmányaim elvégzése után kipróbáltam magam több területen. Dolgoztam multinacionális cégnél ügyfélszolgálatosként, nemzeti parknál projektvezetőként, majd európai uniós pályázatok ellenőrzési és nyomon követési feladatait koordináltam.

Most már több, mint öt éve élek Vácon a férjemmel és három kisfiunkkal. A napi feladataim legnagyobb részét egyelőre a gyerekek körüli teendők teszik ki. Emellett pedig igyekszem a lehető legjobb tudásom szerint segíteni a Tudaton Magazin csapatát korrektori feladatokban és a social média területén.


Tudatosan élni, illetve a tudatos élet fogalma, fiatal felnőtt koromban kezdett foglalkoztatni. Fontosnak tartottam, hogy akár több területen is célokat fogalmazzak meg, melyeket szeretnék elérni, és lássam a cél eléréséhez szükséges elvégzendő feladatokat. Mára már a tervezés, a tudatosság a mindennapi életem részévé vált, a legkisebb feladatokat is lejegyzetelem, átgondolom. A döntéseimet igyekszem tudatosan meghozni.

A gyermekeim születése után anyaként komolyabban belemélyültem a gyereknevelés egy-egy területén felmerülő problémák megoldásába és ez sokszor visszavezetett önismereti kérdésekhez is. Szívesen olvasok önismereti témájú cikkeket, ezáltal igyekszem jobban megismerni, elfogadni önmagam és mindig van lehetőség fejlődési irányok kitűzésére.

A környezetünk iránti felelősség átszövi az életemet. Mindig odafigyeltem a körülöttünk lévő világra. Ezt tanítjuk példamutatáson keresztül a gyerekeinknek is. A háztartásunkban keletkező hulladékot folyamatosan igyekszünk csökkenteni, a helyi lehetőségek keretein belül szelektíven gyűjtjük a szemetet, tavasszal palántázunk, konyhakertünkben néhány zöldséget magunk termesztünk, van néhány gyümölcsfánk, amelyeket gondozunk és kisebb-nagyobb kirándulások alkalmával ismerkedünk a természet élőlényeivel.

Az egészségünk megőrzése kiemelt jelentőségű, de mégis sokszor csak akkor gondolunk életmódbeli változtatásokra, amikor már valami problémát tapasztalunk. A testi és lelki egészségünkkel is törődnünk kell. Nekem a jóga az, ami mind testileg, mind lelkileg leginkább fel tud tölteni. Voltak, illetve vannak olyan szakaszok az életemben, amikor többet tudok törődni az egészségmegőrzéssel, és voltak vagy vannak olyan szakaszok, amikor kevesebbet, de igyekszem mindig visszatalálni, illetve újra megtalálni a megfelelő egyensúlyt.