Panorámaképek a Marsról

A Mars, ahogy eddig még nem láttuk
Panoráma

Amikor gyerek voltam, volt egy mitológiai lexikonom. Az volt a hobbim, hogy a konyhaasztalnál családfákat rajzoltam a görög és római isteneknek (a konyhaablakból csodás kilátás nyílt a temetőre). De Mars sosem érdekelt igazán. Azt hiszem, már gyerekkoromban is taszított a harc, a háború gondolata. De akkor még nem tudtam, hogy…

„A római Mars eredetileg növényi termékenységisten, a mezők, erdők, a termés és a tavasz védnöke volt. Ezen eredetére utal egy fennmaradt egysoros földművesima, valamint az első tavaszi hónap elnevezése, a martius (március). Később általános termékenységistenné vált. Termékenységi jelentőségéből adódóan a férfierő jelképe is lett, majd közösségi oltalmazó, és ezért válhatott a háború és a harc védnökévé is. A görög mitológia hatásának korában már megvoltak harcias vonásai, ezért Arész istennel azonosították.” (Forrás: Wikipédia)

Mars Forrás httpshuwikipediaorgwikiMars isten

Róla kapta a nevét szomszédunk, a Naptól számított negyedik bolygó, ami állítólag szabad szemmel is látható. Lehet, hogy én töltök túl sok időt fényszennyezésben… Ti szoktátok látni?

Vörös színét a vas-oxid okozza. Két természetes holdja van, a Phobosz és a Deimosz. A Mars átmérője feleakkora, mint a Földé, ezért felszíne negyede, a tömege kb. nyolcada a Földének. Légköre nagyon ritka: a felszíni légnyomás mindössze 0,75%-a a földinek. A levegőben szálló por miatt a marsi égboltnak a felszínről vöröses színe van. A szoláris nap hossza 24 óra 39 perc 35,244 másodperc.

2003 as fotó a Marsról Forrás httpsimagesnasagovdetails PIA04591

Lenyűgözőnek találom, hogy az utóbbi években mennyi mindent tudtunk meg a Marsról. Spirit 2004-ben érkezett meg, az Opportunity 1 hónapra rá. A Perseverance 2021 februárjában landolt. A Curosity 2020 novemberében indult, 2021 augusztus 6-án érkezett meg a Marsra. És azóta számos képpel lettünk gazdagabbak:

Spirit Mars rover Forrás Fhttpsimagesnasagovdetails PIA16441
Curiosity selfie je Forrás httpsimagesnasagovdetails PIA23240
Panorámavideó angol narrációval

Szabadidőmben szerkesztő is vagyok, nem mellesleg az Agave Kiadónak szoktam dolgozni. Nálam landolt jópár Philip K. Dick könyv is, és ennek a nem mindennapi sci-fi szerzőnek a Mars visszatérő témája volt. Például a Palmer Eldritch három stigmája:

„A Mars telepeseit az ENSZ toloncolta ki a túlmelegedett Földről, hogy a vörös bolygón teremtsék meg egy élhető élet alapjait. Mert az élet a Marson egyelőre minden, csak nem élhető. A drogok persze segíthetnek. Például az, amelyik használójának tudatát apró játék babákba vetíti, így kreálva egészen egyedi virtuális valóságot.

Aztán egy Palmer Eldritch nevű üzletember hosszú évek után, a galaxis távoli sarkából visszatér a Naprendszerbe, és ezzel egy időben új drog jelenik meg a piacon, melynek szlogenje: ‘Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked.’ De milyen örök életről van szó? És ki az, aki végül el fogja hozni?

Philip K. Dick, a tudományos-fantasztikus irodalom mestere egyik legnagyszerűbb regényében ismét a valóságot szedi apró darabokra. Metafizika, drogok, marketing és játék babák. Palmer Eldritch eljött érted, és a valóság soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt volt.”

Borítókép Forrás httpswwwagavekonyvekhukonyvekpalmer eldritch harom stigmaja 1

Oké, talán túl bizakodó vagyok… De ki fogad velem 10 csokitallérba, hogy pár éven belül életet találnak a Marson?

És néhány NASA dolgozó akik szintén hozzájárultak a marsjárók összeállításához Forrás httpsimagesnasagovdetails PIA04591

Sós Dóra Gabriella írása

Kiemelt kép:

NASA/JPL-Caltech NASA Jet Propulsion Laboratory NASA’s Perseverance Mars Rover
Edit: Hugh Hou (the 360 sky experience was added for use on Oculus Quest 2)