Mit olvassak?

Irodalmat népszerűsítő podcastek és Youtube-csatornák ajánlója
Irodalmi podcastek és Youtube-csatornák ajánlója

Az irodalmi podcastok és Youtube-csatornák világába kalauzollak benneteket egy ajánló keretében. Az Utazási-podcaston keresztül lettem a műfaj lelkes követője, hiszen manapság természetes számomra így utazni, fejben. Később egyre több témával bővült a listám, ezért kötöttem ki az irodalomnál. És ha egyszer elkezdünk szemezgetni, ki tudja, hol a vége… Megosztom veletek, hol járok most.

Be kell hogy valljam, egy videósorozatnak köszönhetően találtam vissza az irodalomhoz, a Vershaker nevű Youtube-csatornának köszönhetően. Zoltán Áron, a fiatal színész indította el, és már azt is nagyon menőnek találtam, hogy színművészként vers- és irodalomszeretetét ezzel a módszerrel akarja átadni közönségének.

Abból az alapgondolatból építette fel műsorát, hogy a vers olyan, mint egy jó koktél: számos rejtélyes összetevőt keverünk-kavarunk, és a végeredmény mindig valami különleges színes-ízes egyveleg lesz… Csak győzzük megfejteni, mire gondolhatott a mixer, akarom mondani, a költő!

A Vershakerbe meghívott kollégái elszavalják kedvenc versüket, majd együtt elemzik azokat. Ha többet szeretnétek megtudni költemény és művész viszonyáról, nagyon ajánlom a csatornáját. Nekem személyes kedvencem a Szilágyi Csengével és Weöres Sándorral készült adás.

Az irodalom egy másik kortárs nagykövete (lásd: Poket-zsebkönyvek kezdeményezés) Vecsei H. Miklós színész és író, aki egyébként szintén a Vershaker vendége volt. Idén átvette Szabados Ágitól a Lapozz! című irodalmi podcastet. Ha végigböngészitek, és belehallgattok az audioprogram korábbi adásaiba, láthatjátok, hogy korszakváltásnak lehetünk tanúi, hiszen Vecsei Miklós új nézőpontot, stílust hozott magával. Nem újságírói vagy olvasói szemszögből közelíti meg a műsort, hanem az alkotó, gondolkodó művész oldaláról. A Lapozz! két részből áll, amelyekben Vecsei Miki egy-egy vendéggel beszélget. Egy konkrét téma kapcsán kérdezi első beszélgetőtársát, a másodikat pedig meghatározó olvasmányélményekről faggatja. Ezen kívül a műsorvezető színész mindig hoz valami művészi „fogyasztanivalót”.

Ha már Szabados Ágit emlegettük, neki szintén évek óta fontos szerepe van az olvasás népszerűsítésében, kezdve a Nincs időm olvasni klubbal (NIOK). Évek óta itt számol be saját élményeiről, és vonja be a klubtagokat a közös gondolkodásba. Ő volt a Lapozz! háziasszonya, valamint tavasztól egy számomra nagyon érdekes Youtube-csatornát indított, Mutasd a könyvespolcod! címmel. A videókban vendéglátóival beszélget a könyvespolcaik előtt, továbbá ismert személyiségeket kérdez irodalmi élményeikről. Ági és beszélgetőpartnerei nagyon lelkesítőek, mondanivalójukban mindig rejlik valamilyen tanulság. Én minden percét élveztem a Grecsó Krisztián íróval készült adásnak, de ha egy populárisabb szerzővel kezdenétek, akkor kapcsolódjatok be abba a videóba, ahol Fluor Tomi mesél olvasmányélményeiről!

Miután irodalmi podcastok ajánlóját ígértem, jöjjön még néhány újdonság!Buksó Nyáry Krisztián vezetésével érkezett meg a kínálatba, a kiadóvezető és sztáríró műsora áll talán a legközelebb a hagyományos könyvismertetőhöz. Honnan ismerős a neve? Krisztián az Így szerettek ők című könyvsorozat szerzője, amivel híres magyar írók és költők magánéletét mutatja be, nem riadva vissza attól, hogy „kiteregesse a szennyesüket”. A podcastja első adásában történelmi témájú könyveket mutatott be „Top10-formában”, de felvezetésként a nagy nevű történésszel és íróval, Ungváry Krisztiánnal beszélgetett. Biztosan sokan ismeritek őt, Budapest ostroma című könyve sokáig a történelmi sikerlistákat vezette, amelynek most új, bővített kiadásáról mesélt.

Szabó T. Anna költőnő a Fidelio kulturális magazinnal indította el Lírástudók-podcastját, abba is érdemes belehallgatni, hiszen irodalmár beszélget irodalmárral, ráadásul merőben más szemszögből tekinthetünk bele ebbe a misztikus világba.

Forrás: Spotify

Még egy plusz nevet hadd hozzak be az ajánlómba. Ott Anna elsősorban nem podcastjáról híres, hanem a #Olvass kezdeményezéséről és nagyon aktív közösségi média jelenlétéről. Az ő podcastje a Könyves Magazinnal összefogva a Kötelező, amelyben a hagyományos iskolai kötelező olvasmányokat próbálja beszélgetőtársával közelebb hozni a hallgatókhoz.

Ha beszippant a podcastek és Youtube-csatornák világa, azonkívül, hogy inspiráló emberektől kaphatsz jó tippeket, esetleg egyfajta lúdbőrös „Wow!” élmény is társulhat mellé, már megérte nekifogni! Mindössze egyetlen súlyos probléma merülhet fel: az „El akarom olvasni” listád hirtelen nagyon hosszúvá válhat.

Fotóillusztráció: Mit olvassak?

Kiemelt kép: Pexels.com (Charlotte May)

Az ajánló eredetileg a Kettőspont blogon jelent meg.

Szerző: Ádám Eszter