Mi fán terem a maciműtét?

Interjú Devecseri Gertrúddal, hogy hogyan is gyógyítanak az óvodás és kisiskolás teddy doktorok a Teddy Maci Kórház keretei közt

Mi az a Teddy Maci Kórház? 

A Teddy Maci Kórház az IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations, azaz Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) egyik nemzetközileg elismert projektje, amely hazánkban a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének (HuMSIRC) egyik prevenciós szekciójaként működik.

A program célja, hogy a gyermekek fehér köpenytől való félelmét csökkentse, illetve megismertesse velük a gyógyítás és az emberi test működésének alapjait. Célközönsége elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály, de az a tapasztalatunk, hogy ha a gyermekekhez a saját korosztályuknak megfelelően magyarázunk, a kisebbek és a nagyobbak is nagyon érdeklődők.

Mikor indult a Teddy Maci Kórház elnevezésű kezdeményezés? Volt-e külföldi vagy hazai inspiráció? Ki találta ki, kik viszik tovább, hol tart most? 

Magyarországon 2002-ben, Pécsett indult el először a program. Eredetileg azonban Svédországból jött a kezdeményezés. Jelenleg hazánkon kívül még 33 országban működik a Teddy Maci Kórház. Magát a programot mindig az aktuális Teddy Maci koordinátorok viszik tovább minden orvosi egyetemen. A koordinátorokat a tanév elején választjuk meg, hivatalos keretek között. Ők felelősek az adott évben a programok leszervezéséért, lebonyolításáért, a kapcsolattartásért az óvodákkal és az iskolákkal, illetve az év legnagyobb eseményének, a Teddy Maci Családi Napnak a szervezéséért.

Forrás Teddy Maci Kórház Pécs Facebook oldal

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Milyen jó tapasztalatok vannak? Mik a nehézségei? 

Egy foglalkozás általában 45-60 perces szokott lenni. A gyermekek létszámától függően több csoportra szoktuk őket bontani. Ezt mindig előre egyeztetni szoktuk az iskolákkal, óvodákkal. A programra a gyermekek magukkal hozzák otthonról kedvenc plüssállataikat, amiket megvizsgálhatnak igazi, illetve játék orvosi eszközökkel. A játék során folyamatosan beszélgetünk velük, így általában hamar feloldódnak. A plüssállatok kivizsgálása során gyakran mesélik el saját vagy családtagjaik kórházi élményeit is.

A 2019-es Teddy Maci Kórház Családi Nap

A diagnózis felállítását követően, amelyeknek csak a kis teddy doktorok képzelete szab határt, közösen látjuk el, gyógyítjuk meg a kedves plüssállataikat, hogy egészségesen, közösen, sok-sok élménnyel gazdagodva térhessenek majd haza az óvodából, iskolából.

A foglalkozások egyik kedvenc része általában a maciműtét. Ehhez egy varrónő által készített, plüssből készült, belső szervekkel rendelkező játékmedvét használunk. Általában egy rövid történetet találunk ki, hogy miért kell megműtenünk a medvét, majd a gyermekek is beöltöznek külön nekik készült műtősköpenybe, sapkába, maszkba és kesztyűbe. Ezt követően közösen körbeálljuk a műtőasztalon fekvő medvét, és varázsolunk, elaltatjuk a macit. Miközben a maci alszik, a gyerekekkel közösen dolgozva „felvágjuk” a hasát, és megvizsgáljuk a belső szerveket. A műtét közben megbeszéljük, hogy miket találtunk, és a kicsik korának megfelelően elmagyarázzuk az adott szervek működését is. Természetesen az operáció közben megoldjuk a maci betegségét okozó problémát is, amely leggyakrabban vakbélgyulladás, bélcsavarodás vagy epekőbetegség szokott lenni.

A programok nagyon motiválók számunkra, hiszen mind a gyerekek, mind a pedagógusok visszajelzései, boldogsága kiszakítanak minket kicsit az egyetemi, kórházi létezésből, és magunk mögött hagyhatjuk a vizsgáktól, tanulástól való félelmünket erre a néhány órára.

Bár a foglalkozások nagyon sok energiát adnak nekünk is a mindennapokhoz, a szervezési része rengeteg logisztikát igényel az időpont szervezésétől kezdve az utazáson át az eszközök beszerzéséig. Azonban ez is egyfajta ráhangolódás a programokra, így nem igazán mondanánk nehézségnek.

Forrás Teddy Maci Kórház Pécs Facebook oldal

Miként valósul meg online? Lesz idén is Teddy Maci Nap? 

Online korlátozottabbak a lehetőségeink, de így is próbálunk a körülményekhez képest jelen lenni a gyermekek életében. Több kihívást és pályázatot is indítottunk már a közösségi oldalainkon a pandémia alatt. Gyakran kérjük a követőinket, hogy osszanak meg velünk néhány képet vagy élményt, amelyek a foglalkozások során készültek, és ezek nagyon kedvesek számukra.

Ezenkívül rajzversenyt is szoktunk hirdetni. Ezt általában a közösségi oldalunkon hirdetjük meg, illetve e-mailben tájékoztatjuk az óvodákat, iskolákat.

Jelenleg is zajlik egy ilyen rajzpályázat, amelynek témája: Neked mi hiányzik legjobban a Teddy Maci Kórházból? Várjuk szeretettel a gyermekek által készített rajzokat a tmkpecs@gmail.com címre.

A három legötletesebb rajz tulajdonosát jutalomban is részesítjük, amelyet postai úton juttatunk el nekik.

Az idei Teddy Maci Családi Nap is online keretek között zajlott, május 1-jén, szombaton. A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének (POE) tagjai osztottak meg velünk a közösségi oldalainkon általuk kedves emlékeket, amelyek a Teddy Maci Kórház programjain történtek. Ezeket később megosztjuk összefoglalva is, hogy ne csak az egyesületünk tagjainak legyen ez elérhető, hanem az óvodák, iskolák, szülők számára is.

Játékosan a gyógyításról (Teddy Maci Családi nap online, 2020)

Tudna mesélni pár szívmelengető történetet? 

Nagyon sokat tudnék mesélni, hiszen tündéri elszólásaik vannak a kisgyerekeknek. Talán a kedvencem az, amikor megmutatjuk nekik, hogy hogyan kell meghallgatni fonendoszkóppal a plüssmedvéjük szívét. Olyankor oda szoktuk tenni a fonendoszkóp membránjára az ujjunkat, miközben hallgatják, és imitáljuk a szívdobogást. Nagyon jó látni az arcukat, amikor meghallják, és örömmel felkiáltanak, hogy tényleg él a macijuk.

Ezenkívül persze nagyon sok aranyköpést gyűjtöttünk össze az évek során. A maci szervei ruhaanyagból vannak varrva, mindegyik különböző színnel. A bél az egyik medvében narancssárga színű, így sokan mondják rá, amikor megkérdezzük, mi lehet ez, hogy sárgarépa. Illetve a veséket a formájuk miatt gyakran azonosítják kiflivel stb.

Forrás Teddy Maci Kórház Pécs Facebook oldal

Kik csatlakoznak hozzá (hallgatók, orvosok, ápolók), és miért? 

A Teddy Maci Kórház a POE-n belül működik, így orvostanhallgatók koordinálják a feladatokat, illetve vesznek részt a programokon is. A foglalkozásokon való részvételért az egyesület tagjai pontokat kapnak, amelyeket beválthatnak az egyesület által szervezett, külföldi nyári gyakorlatokra, ahol rengeteg élménnyel, barátsággal, tapasztalattal lehetnek gazdagabbak.

Forrás Teddy Maci Kórház Pécs Facebook oldal

Várható-e mostanában új Teddy Maci akció? 

Ebben a félévben még csak online leszünk jelen a közösségi médián, illetve az online Teddy Maci Családi Nap formájában, azonban a következő szemesztertől már nagyon bízunk benne, hogy újra útra tudunk indulni a macikkal.

Mik a jövőbeli tervek? 

A célunk, hogy minél több kisgyermekhez elérjünk a programmal, nemcsak Pécsett, hanem a környező falvakba is. Ezzel igyekszünk segíteni az egészségügyi dolgozók munkáját, valamint szeretnénk csökkenteni a gyermekek félelmét attól a bizonyos „fehér köpenytől”.

Az interjút Devecseri Gertrúddal készítettük (Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete).

Interjú: Sós Dóra Gabriella

A képek forrása: Teddy Maci Kórház (Pécs) Facebook-oldal
Kiemelt kép: Marina Shatskih (Pexels.com)