Madeira szigete – úti beszámoló

Madeirán jártam, és úgy éreztem, ezt nektek is látnotok kell.
Madeira kiemelt kép

Mindenki szereti a csokit, és mindenki szeret utazni. Lehet sima tejcsokit enni kilóra, és lehet egy finom, elegáns, omlós, zseniális ízkombinációjú deluxe gourmet bonbont élvezni. Vannak átlagos utazások. És vannak az Atlanti-szigetek, ezek közül is Madeira, az Atlanti-óceán legfinomabb deluxe gourmet bonbonja. Sokan nem is tudják, hol van Madeira. Ez az írás nem nekik készült. Ennek megfelelően nem is azzal kezdem, hogy megadom Madeira földrajzi pozícióját a földgolyóbison. Elég az hozzá, hogy tőlünk elég messze van, de még kényelmes közelségben. Egy egész napot kell utazni, Lisszabonban átszállni, Covid idején máshol is átszállni. Kétszer látogattam meg a szigetet, másodszor a járvány alatt utaztunk, ezért kicsit zűrzavaros volt a tervezgetés a sok járatmódosítás miatt, de a szigeten ebből már semmit sem éreztünk. Jelen sorok írásakor a szigetre csak negatív PCR-teszttel lehet menni, illetve a reptéren ingyenesen elvégzik, az eredményét a szálláson kell megvárni. A tesztelés gyors, fájdalommentes és szakszerű. Az eredmény is megvolt hat órán belül, minekutána belevetettük magunkat a sziget forgatagába. Remélhetőleg a Covid-őrület is elmúlik egyszer; hagyjuk tehát az aktualitásokat, és lássuk az örökérvényű dolgokat.

Madeira
A képet Gál Levente készítette.


Minden portugál utazás a lisszaboni Belém-toronnyal kezdődik, már vagy ötszáz éve. Mi is úgy kezdtük, mivel volt egy szabad esténk Lisszabonban. Este felkerestük a Tejo torkolatában álló Belém-tornyot, innen indultak régen a portugál hajósok a tengerre, az Azori-, Zöld-foki-szigetekre, Afrika partjai mentén egészen Indiáig és Japánig. Madeirára is innen indult Zarco kapitány, aki 1420-ban először pillantotta meg ezeket a szigeteket. Többes számban írom, mert Madeira nem egy sziget, hanem szigetcsoport, mely áll a főszigetből, Porto Santo aranyhomokos strandú szigetéből és a Desertas három lakatlan szigetéből, amelyek jól láthatóak Funchalból.

Madeira növényvilága
A képet Gál Levente készítette.

Madeira valami fantasztikus kombinációja Norvégiának, Svájcnak, Új-Zélandnak és Portugáliának. Pici helyen van itt minden, ami egy természetszerető utazót érdekelhet. Madeira rendkívül változatos. Van nagyvárosi nyüzsgés és vannak csendes levadák. Van szitáló eső és hideg köd az északi parton, ugyanakkor süt a nap a délin. Hideg alatt plusz 15 fokot kell érteni. Lehet hegyet mászni, és fürödni az óceánban. Egy dolgot nem lehet a szigeten: unatkozni. Tizenkét napig habzsoltuk Madeirát, és egyetlen percet sem unatkoztunk.

A sziget vizei

Ahogy dél felé haladunk az Atlanti-óceánban, úgy lesznek a szigetek is egyre szárazabbak. Az Azori-szigeteken még nem probléma a víz. A Kanári-szigetek már eléggé szárazak; amelyik sziget nem emelkedik ki eléggé az óceánból, az sivatagos. A Zöld-foki-szigeteken már csendes élet-halál harc folyik minden csepp vízért. Madeira a Kanári- és az Azori-szigetek között félúton helyezkedik el, itt van víz, viszont nagyon meg kell becsülni. Sok más makaronéziai szigethez hasonlóan, a sziget északi oldala megakasztja a felhőket, amelyek így feltorlódnak, és lecsepegtetik terhüket. Ha nem is esik az eső, a fák és a növények levelein elég víz csapódik le ahhoz, hogy az északi oldal jól el legyen látva vízzel. A sziget tetején lévő erdők, mint egy nagy szivacs, tárolják a vizet. A déli oldal viszont napfényes és száraz. És itt jön képbe az évszázadok alatt kiépített, zseniális mini öntözőrendszer: a levadák.

Madeira növényvilága
A képet Gál Levente készítette.


A levadák szállítják a vizet északról délre. A levadák teszik lehetővé a cukornád, a szőlő, és legújabban a banán termesztését a szigeten: összegyűjtik az értékes vizet, és a domboldalban elvezetik a megfelelő helyre. A levadák kvázi vízszintesen kanyarognak a domboldalban, ami, figyelembe véve a helyi domborzati formákat, egyáltalán nem kis teljesítmény. A pici csatornákat folyton karban kell tartani, ezért mindegyik mentén kanyarog egy kis ösvény. Ezek a kis ösvények teszik Madeirát túra-nagyhatalommá. A levadák útját követve gyakorlatilag csak vízszintesen kell sétálni, így minimális erőfeszítéssel hajmeresztő helyekre lehet eljutni.

Madeira vulkánja

Madeira egy hatalmas vulkán tenger fölé emelkedő része. Ennek megfelelően Madeirán ritka a vízszintes hely. A helyiek évszázados harcot vívnak a domborzattal, a meredek sziklafalakkal, az omlós vulkáni talajjal. Az utak kanyargósak, és hajmeresztő szögben haladnak dombra fel, dombról le. A régi időkben órákat kellett autózni a sziget egyik végétől a másikig, pedig mindössze 50 km hosszú és 25 km széles. A modern technológia megérkezésével utakat építettek, ehhez sokszor át kellett fúrni a hegyeket. A levadák és az utak miatt az egész szigetet alagutak szövik át, mint egy hatalmas darab sajt. A sziget partjai mindenütt meredeken szakadnak bele az óceánba. Néhol a vízesések egyenesen az óceánba ömlenek. A legkevésbé meredek a főváros térsége, itt a legkevesebb a szakadék és itt a leglankásabbak a domboldalak. Túlzás nélkül állítom, hogy Funchal az egyik leggyönyörűbb fekvésű város a világon, merészen fut fel a domboldalra, 1200 méteres magasságig. A tengeri panorámát tekintve Funchal az egyik legdemokratikusabb város a világon: itt majdnem mindenkinek tengerre néző, örökpanorámás háza van.

Örökpanoráma Madeirán
A képet Gál Levente készítette.

A túrázás fellegvára

Madeira szigete a túrázók paradicsoma. Elsősorban a levadák miatt. A levadák általában az északi babérerdőkből szállítják a vizet. A babérerdők az atlanti szigetek ősi, titkos erdei, itt sok helyen még teljesen érintetlenek. Természetszerető embernek hatalmas élmény egy ilyen erdőben gyalogolni. Itt nincs fagy, ennek megfelelően a babérerdők örökzöldek. A fák valóságos óriások: csavart, göcsörtös testükön mohák, zuzmók, páfrányok nőnek. Hatalmas ágaikról szakállzuzmók lengedeznek. Az utat a szerelemvirág széles levelei és óriási páfrányok szegélyezik. Mindenütt csepeg a víz, kisebb-nagyobb vízesések csorognak a levadákba. Itt nincs csupasz szikla, nincs kopár terület: az élet minden rendelkezésre álló üres teret elemi erővel tölt ki. Mint valami giccses kalandfilmben: karcsú vízesések zubognak kék vizű tavakba, a lagúna fürdésre csábít. A levadák mentén a babérerdőben túrázni életre szóló élmény.

Egy túra Madeirán
A képet Gál Levente készítette.

A hegyek a másik hatalmas Madeira-élmény. Az óceánból kiemelkedve hirtelen 1864 méterre törnek. Égbe nyúló csúcsok, pengeéles gerincek, meredek oldalak, ahol még talán soha nem járt ember. Az egyik legnagyszerűbb látvány a szigeten, ahogy az északon torlódó felhők lassan „átfolynak” a déli oldalra. Az időjárás folyton változik, ha most esik, egy óra múlva, lehet, hogy hét ágra süt a nap. Gyakori a szivárvány.

Az óceán

A szigeten nem feltétlenül a strandolás az első, hanem a természetjárás. Mindazonáltal a fürdést kedvelők se keseredjenek el: rengeteg helyen lehet csobbanni egyet. Vannak egyszerű, köves strandok. Aztán vannak természetes, finom fekete lávahomokos strandok. Vannak mesterséges strandok, melyekre a közeli Afrikából hoztak aranyló homokot. De a legnagyobb élmény a fürdést kedvelőknek a néhány lávamedence, amelybe becsapnak a hullámok. A leghíresebb ilyen lávamedence a sziget északkeleti részén Porto Monizban található. Ha valaki fürdésnél több tengeri élményre vágyik, lehet hajókázni, van bálnales, katamarántúra, és a szomszédos Porto Santo szigetére is át lehet kompozni, ahol igazi, széles, aranyhomokos strand vár ránk.

Az óceán
A képet Gál Levente készítette.

Madeira fővárosa

Funchal, a sziget fővárosa is megér egy bekezdést, illetve egy-két napot, ha ott vagyunk. Nyilván nem egy világvárosra kell számítani, inkább százezres lélekszámú, aranyos kis portugál városkára. Az óvárosi rész a szűk utcákkal, hangulatos éttermekkel igazi mediterrán életérzést áraszt. A modern hotelnegyed széles tengerparti sétányait jacarandafák szegélyezik. Ha valaki májusban látogat ide, gyönyörű lila virágorgiában lehet része. Katedrálisa portugál Manuel-stílusban épült a hasonló nevű portugál király idején.

Piac Madeirán
A képet Gál Levente készítette.

A merész felvonóval Monte városkába lehet fellibegni, az itteni plébániatemplomban nyugszik az utolsó, Habsburg-házból való magyar király, IV. Károly. Kihagyhatatlan a helyi fedett piac, ahol egzotikus gyümölcsöket lehet kóstolni, gyönyörű színes virágokban és kék azulejókban lehet gyönyörködni.

Gyönyörű panorámák, egzotikus fák, mesés virágok és a mindig jelen lévő óceán: mire vársz még? Indulni kell!  Madeirai utazásunkat a Kárpát Klub, az erdélyi túraklub szervezte.

Szerző: Gál Levente

A képek a szerző tulajdonát képezik.

Hozzászólások (1):

  1. Kovács Attila Tiborné

    2022/02/20 at 10:51

    Jövő évben 2023 évben tervezek egy két hetes túrázás, fűrdőzést Madeirán. Tudtok javasolni útvonalat, szálláshelyeket, felszerelést, autót, stb! Minden ötlet nagyon örülnék!

Hozzászólások.