Környezettudatos háztartás gyerekekkel

Környezettudatosságra próbálom nevelni a gyermekeimet – és magamat. Tarts velem!
környezettudatos háztartás gyerekekkel kiemelt

Nem is lehetne ma aktuálisabb témát találni, mint a környezettudatosság. Mindenki tudja, hogy ez nagyon fontos, oda kell figyelni rá, valamit tenni kell érte. Aztán valaki tesz, valaki nem tesz. Abba most nem szeretnék belemenni, hogy miért fontos, mert számtalan kutatást, tanulmányt olvashatunk a témában. Inkább azt nézzük meg, hogy mit tehetünk egy háztartás szintjén. Leszögezem: még én is folyamatosan építem be az új szokásokat az életünkbe. Szerintem, ahogy életmódot sem lehet váltani egy-két nap alatt, úgy ebben is nagyon fontos a fokozatosság. Ráadásul a környezettudatosság is az életmódváltás része kellene, hogy legyen. Ezeket a szokásokat is apránként tudjuk beépíteni az életünkbe. És ha mindenki csak egy lépéssel előrébb járna ebben, vagy egy-két dolgot bevezetne a mindennapjaiba, az már nagyon jó lenne.

A háztartás zöldítése alternatív csomagolóanyagokkal


Kezdjük a szelektív hulladékgyűjtéssel, mert úgy látom, hogy ezt azért már nagyon sokan alkalmazzák. Az, hogy csináljuk, az nagyon szuper. De még jobb lenne, ha jól csinálnánk. Nagyon jó, hogy külön gyűjtjük a műanyag palackokat, de ha mondjuk összenyomva tennénk a tárolóba, akkor sokkal több férne bele.

Ha már a műanyag palacknál tartunk: ezek jó részét ki is tudjuk iktatni a háztartásunkból. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Mi vettünk egy kulacsot a család minden tagjának, és abban viszünk innivalót magunkkal munkahelyre, iskolába stb. Ennek a gyerekek nagyon örülnek, mert az unalmas eldobható palack helyett kapnak egy szuper, színes, cuki kulacsot. Ráadásul nálunk ők választották ki a sajátjukat, így még ez az öröm is megvolt. Közben persze megbeszéltük, hogy miért lesz ez sokkal jobb.

Ezzel párhuzamosan szendvicscsomagolás terén búcsút inthetnénk a megszokott „alufólia-zacskó kombónak” is.

környezettudatos gyereknevelés
Fotó: SHVETS Production (Pexels.com)

Nagyon szép ruhaszalvétákat, szendvicstasakokat lehet kapni, melyek mutatósak és praktikusak is, megvásárlásukkal pedig hazai kézműveseket is támogatunk. Használat után kimossuk, és kész, de akár rakhatjuk műanyag dobozokba is (nem az eldobhatóba) az uzsonnánkat. Ezekből is vannak szebbnél szebb, akár mesefigurás darabok is a gyerkőcöknek. Erre szokták mondani, hogy drága, meg macerás. De ha kiszámoljuk a sok alufólia árát, akkor már biztosan nem is drága. Macerásnak sem mondanám, hiszen automata mosógépeink, mosogatógépeink vannak.

Ha már a csomagolásról beszélünk, legyen szó a vásárlásról is. A zöldségeknek, gyümölcsöknek (amelyiknek kell, mert például a banánnak teljesen felesleges) és a pékárunak is tudunk vinni magunkkal vászonzsákokat, kis szütyőket magunkkal, meg persze eleve vigyünk magunkkal táskát; ne ott kelljen venni. Ha én véletlenül elfelejtem, a kisfiam már hozza is utánam.

Tudom, hogy ezeket mosni kell, ami még több mosószeres flakon elhasználásához vezet, de nemrégiben mosószerből is megtaláltam az igazit. Mert eddig vagy természetes anyagokból álló mosószert használtam, amit műanyag flakonban vettem meg, vagy fordítva: tudtam vinni flakont a mosószernek, de az nem volt természetes. De találtam olyan helyet, ahol természetes a mosószer, mosogatószer, és még a flakonokat is újratöltik.

Vagy tudunk akár mosószert, tisztítószert mi magunk is készíteni. Ami pedig ezekben még jobb, hogy nem bántja a bőrünket, és mégis tud a ruha illatos lenni. Mert ez utóbbira már sok panaszt hallottam. Ha mosódióval mosok, és nem használok öblítőt, akkor nem lesz illatos a ruha. Én szoktam hozzá különböző illóolajakat csepegtetni. Nálam általában hangulatfüggő, hogy milyet, de ha éppen ott sündörög valamelyik gyerkőc, akkor segítenek a választásban.

Fürdőszoba és konyha

A fürdőszobánál maradva megvizsgálhatjuk a különböző tusfürdőinket, szappanjainkat, fogkrémünket. Ezekből is tudunk környezetbarát, és ami még nagyon fontos: természetes összetevőkből álló készítményeket választani, vagy akár csinálni. Itt is játszik a visszaváltható flakon, tégely is.

Az én bőröm nagyon hamar kiszárad, de amióta természetes alapanyagú szappant használunk – amit ráadásul az egész család használhat -, azóta nem is kellett testápolót használnom, mert egyáltalán nem szárad a bőröm. Ami még anyaként ennél is sokkal fontosabb, hogy tudom, a gyerekeim is olyan szappannal fürdenek, ami biztosan nem árt a bőrüknek, nem irritálja őket, egyszóval szuper.

Fogkrémből pedig odáig eljutottunk, hogy a miniknek és nekünk is olyan van, ami természetes, és ami még nagyon fontos szerintem, hogy fluoridmentes. Viszont ott van ugye a tubus… Erre még én is keresem a számunkra megfelelő megoldást.

Ami még nagy kérdés szokott lenni a saját tisztálkodásunk után, a fürdőszoba tisztán tartása. Én itt a szódabikarbónára és az ecetre esküszöm. Mindenre jó, de tényleg. Viszont ezt igyekszem olyankor művelni, amikor a gyerekek nincsenek ott, mert az ecetnek azért van szaga, amire kicsiny fiamtól már érkezett panasz. Egyszóval mindenre van egy jó alternatíva, ami még akár olcsóbban is kijön, de drágább biztosan nem lesz.

környezettudatos gyereknevelés
Fotó: Kamaji Ogino (Pexels.com)

Térjünk át a konyhára. Ha már a zacskókat, tárolóedényeket, tisztítószereket kipipálhatjuk, akkor ezen felül papírszalvéta, papírtörlő helyett is tudunk használni mosható cuki szalvétákat, törlőket. Saját tapasztalatom szerint kisgyerekek mellett ezek sokkal praktikusabbak is, és hatékonyabbak. Hiszen elég sokszor előfordul, hogy „anya kiborult ez, kiborult az”. Ezekkel a mosható törlőkkel sokkal könnyebb szerintem felitatni is a kilöttyent dolgokat. Nem mellesleg, ha még a kicsiknek is tetszik a mintája, akkor ők is segítenek a takarításban.

Az élelmiszereinket is egyre több helyen tudjuk megvásárolni kimérős, csomagolásmentes formában is. Erre egyik legfőbb hely a piac. Imádok piacra járni. De vannak erre szakosodott boltok is, ezeket azonban még én is ezután tervezem kipróbálni. Erről jut eszembe, amit viszont már próbáltam több helyen is: van nekem egy hordozható kávés poharam. Ebbe kértem már kávét több helyen is. Vegyes a fogadtatás: valahol szó nélkül adnak bele (például kisboltokban), de például egy nagy gyorséttermi láncban elutasították. Lehetne tovább folytatni a sort még sokáig, de azt hiszem, hogy ha már csak ezekből megfogadunk néhányat, majd szépen fokozatosan egyre többet, már sokkal előrébb vagyunk.

Hulladékcsökkentés a gyerekholmik terén is

Anyaként még egy fontos témát hoznék: a gyerekek körüli termékekhez néhány tippet. Az eldobható pelenka helyett a mosható a megoldás. Itt rögtön az szokott kifogásként jönni, hogy macerás. Bevallom, én is így voltam először vele, és igen, valóban több időt igényel, mint az eldobhatót beletenni a kukába. De ha kialakítod a rendszert, és belejössz, nem lesz vele gond. Olyan ez is, mint a futás. Életed első futóedzésén az első pár száz méter is nagyon megerőltető, aztán egyszer csak ott találod magad egy félmaraton rajtjában.

Mosható pelenkából nagyon sok fajta van. Érdemes próbálgatni, hogy kinek mi az, ami beválik. Erre például nagyon jó lehetőség a kölcsönözhető pelus, vagy a próbacsomagok. Sok városban működnek már mosis klubok is, ahol nagyon sokat tudnak segíteni a választásban, használatban, mosásban, tisztán tartásban. Én általában kétnaponta mostam a pelenkákat. Első lépésként használat után rögtön leöblítettem. Utána ment bele egy erre a célra kijelölt vödörbe ázni. És végül be a mosógépbe. Az eldobható törlőkendő helyett szintén van mosható, vagy legalább lebomló. Ez utóbbiból én eddig a két nagy drogériánkban találtam egy-egy fajtát. Számos választási lehetőség van ezekben is, szerintem mindenki megtalálja számára a megfelelőt.

környezettudatos gyereknevelés
Fotó: Monstera (Pexels.com)

Gyerekekkel együtt pedig még élvezetesebb ezeket a dolgokat bevezetni a mindennapjainkba, miközben sokat tanítunk nekik is, és tanulunk mi magunk is. Nálunk a gyerekek a szelektív szemétgyűjtést egy játéknak fogják fel; együtt visszük ki néha a szelektív szemetet a gyűjtőbe is. Már tudják, melyik szín mit jelent; nekik egy kaland ez is, és rengeteget tanulnak általa. Ilyenkor meg is szoktuk beszélni, miért jó, amit csinálunk. Aztán a szebbnél szebb mintás ruhaszalvétákkal még az asztalt is szívesen megterítik.

Mindenkit arra buzdítok, hogy tegyen lépéseket a környezettudatosság felé, hiszen a változtatások csak az elején igényelnek egy kis odafigyelést, tervezést, aztán szokássá válnak, beépülnek a mindennapokba, és végül semmi plusz megerőltetést nem kívánnak tőlünk, a környezetünkért viszont sokat tehetünk vele. Bízom benne, hogy sikerült egy kis ízelítőt, betekintést adnom a témába.

Szerző: Valastyán Nikolett

Kiemelt kép: Kamaji Ogino (Pexels.com)