Káposztay János

Káposztay János, a Tudaton Magazin szerkesztője

„Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,

és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.”

Szabó Lőrinc: Dzsuang Dszi álma

Káposztay János az önismeret, környezet, egészség hármasáról:

Alapvetően szeretem az ételt és ennek minden folyamatát. Attól a ponttól, hogy megtermeszted, addig, amíg a tányérra nem kerül. Sajnos egyre inkább belecsúszunk mi is abba  a gazdasági körforgásba, ahol a mennyiség a fontos, és nem a minőség: hogy minél többet tudj megtermelni adott területen, minél tovább álljon el, minél messzebbre lehessen szállítani. A minőség, az íz itt már nem számít.

Egyszerű példa, ha megveszel egy zöldségből egy középkategóriás fajtát, majd ugyanennek a zöldségnek másik termesztőtől eggyel magasabb árban mozgó verzióját – nem kapsz érte annyival többet, mint amennyit fizettél. Vagy, ha úgy vesszük, rászoktattak minket a gyenge minőségű élelmiszerekre, mert megtanították, hogy minden sárgarépának ugyanolyannak kell lennie, minden paprika adott fajtán belül maximum mennyiben térhet el a többitől. Ott a valódi őstermelő, van nála néhány zöldség, de nem veszed meg, mert nem olyan, mint amit megszoktál. A módszer zseniális, de nem biztos, hogy mi jobban járunk. 

János cikkei:

Egy régóta várt lépés: Interjú a Magyar Szakorvosjelölti Csoporttal