Illatok szárnyán: interjú Kovács Katalin aromaterapeutával II.

Illatos interjúnk második részében az egészség és néhány konkrét illóolaj kerül górcső alá, a házipatika 5 szokásos olajától eléggé elrugaszkodtunk.

Kétrészes interjúnkban Kovács Kati aromaterapeuta folytatja megéléseinek sorát arról, hogyan látja a tudatosságot az aromaterápiában, illetve tippeket ad, 5+2 illóolajat is bemutat, amelyet házipatikánkba építhetünk – persze a korábbi információk birtokában már tudjuk, hogy ésszel bánjunk ezekkel.  

M. A.: Hogy lesz valakiből aromaterapeuta? 

K. K.: Aki komolyan akar ezzel foglalkozni, annak meg kell tanulnia az alapokat. Nekem sem esett jól, hogy még egy és még egy képzésre be kell iratkoznom, amikor természetgyógyászatot tanultam, de ahhoz, hogy valaki aromaterapeuta legyen, bizony kozmetikusnak, orvosnak vagy természetgyógyásznak kell lennie. Persze minden tudás jól jön. Főleg úgy, hogy én nemzetközi szinten elismert, IFA aromaterapeuta vizsgát akarok letenni az asztalra, ehhez pedig bőséges anatómia tudás kell.  

Az individuális felelősségvállalás pedig az, hogy megcsinálom a természetgyógyász képzést, mert az adja a keretet, de nem elégszem meg a képzésen belül elhangzott 45 perces aromaterápiás blokkal, hanem beleásom magam, és elvégzem a szükséges plusz képzéseket. 

M. A.: Biztos vannak olyan legendák, amelyek lecsapják nálad a biztosítékot. 
 
K. K.: Például az, amikor valaki azt mondja, hogy tegyünk citrom illóolajat a vizünkbe, és azt igyuk minden nap. Azt tanuljuk, hogy az illóolaj nem kompatibilis a vízzel, imígyen, ha te ezt állandóan iszod, akkor a nyelőcsöved nyálkahártyáját irritálhatja. Egyébként miért igyuk? Nincs tápértéke, ebben nincsenek vitaminok, nem tölti fel a C-vitamin raktáraidat.  

tudomány a palackban

A másik, amikor az egyébként nagyon jó fertőtlenítő hatású oregánó olaját párologtatják, aztán csodálkoznak, hogy az egész család orrnyálkahártyája sérült lesz. Ilyen téves információk keringenek elsősorban azon felkészületlen, nem aromaterapeuta végzettségű, úgynevezett tanácsadóknak köszönhetően, akik nem rendelkeznek megfelelő tudással. 

M. A.: Mi a véleményed az MLM rendszerben árusított olajokról? 

K. K.: Nem akarom bántani az MLM-es cégeket, mert úgy gondolom, egy piacon mindennek van helye. Ha valaki egy ilyen vállalkozásban találja meg magát, és ezzel tud keresni, azzal egyáltalán nincsen semmi probléma. De nem mindegy, hogy mivel MLM-eskedek: műanyag edényekkel, vagy olyan termékekkel, amelyeket adott esetben belsőleg is ajánlanak. Azt kell mondjam, vagy óriási ostobaság, vagy nagyon nagy bátorság kell ahhoz, hogy a megfelelő képzettség nélkül bármilyen problémára belsőleg ajánlod az illóolajat. Ha valamit nem tudsz, akkor nem is gondolsz bele, mi mindent tudsz ezzel okozni. Tisztelet a kivételnek, mert van erre is példa bőven. 

A termék az egy dolog. De a körülötte lévő energia, a személyiség is meghatározza, hogy ki kitől vásárol. Nem gondolom azt, hogy egymást szurkálnunk kellene, azt gondolom, nagyon sok jó illóolaj létezik a piacon, az viszont tény, hogy az MLM egy másfajta üzleti gondolkodás. Az áruk pedig nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb minőségűek. Nagyon sok klinikán, onkológián nem is ezeket használják, pedig meglenne rá a lehetőségük.  

M. A.: Az intuitív alkotással milyen kapcsolatban vagy? 

K. K.: Számomra Caroline Ingraham lovas képzése mutatott rá arra, hogy képesek vagyunk mi magunk kiválasztani a számunkra megfelelő illóolajat, de annyira elnyomtuk magunkban az intuíciót, hogy ez már nagyon nehéz. Nem tudok nem beszélni az elmúlt két évről, amit a covid hozott, ami még inkább azt ássa alá, hogy ne legyen önálló gondolatod, önálló megérzésed, pedig ki tudnánk választani, mire van szükségünk. Az intuíció baromira fontos, meg kell találni az ehhez visszavezető utat.  

illatok

A betegségek legfőbb okai, hogy eltávolodtunk a természettől. Jó lenne megállni, és elgondolkodni ezen. Mikor simogattál hosszabb időn keresztül állatot? Mikor álltál bokáig egy patakban? Mikor rohangáltál mezítláb?

A tánc és az éneklés egy sokkal archaikusabb formája az érzelmeink kimutatásának, feldolgozásának és kommunikációnak, mint a beszéd, ráadásul bizonyított, hogy az éneklés is terápia. Ha nincs illóolajunk, akkor is tudunk földelni: sokat érne, ha kimennél, és mezítláb állnál a füvön, vagy lefeküdnél a földre.  

M. A.: Mi az az 5 illóolaj, amelyet mindenképpen ajánlanál a ma emberének? 

K.K.: Anyukám jut erről eszembe. Amikor kicsik voltunk, mindig mondta, hogy „te vagy a bal kezem, a testvéred meg a jobb kezem, hát hogyan tudnék választani?” Hogy tudnék én is választani a sok illóolaj közül, mikor olyan sok kedves számomra? De ha választani kell, akkor a legtöbb helyen ajánlott citrom, teafa, levendula, borsmenta, ylang-ylang sorozaton túl tenném, hogy menjünk egy kicsit beljebb az aromaterápiában.  

Az elmúlt két év történései és a kutatási eredmények miatt az első a kakukkfű thujanol. Egyrészt benne van a kakukkfű széles spektrumú antibakteriális hatása, ugyanakkor a thujanol kemotípus miatt nagyon bőrbarát, és gyerekeknél is lehet alkalmazni, légúti panaszok, bőrpanaszok esetén használható, több helyen tudunk vele dolgozni.  

aromaterápia, illatok
Fotó: Mácsadi Anni

A második legyen valamilyen fenyő – mindegy, melyik, az én kedvencem a szibériai fenyő CO2 kivonata, de bármilyen fenyő jó lehet, mert a légutakra van jó hatással, vagy mozgásszervi panaszokra, izmok, ízületek barátja, a szimbolikájához a szabadság tartozik, valamint légfertőtlenítő is, oldja a bezártság érzését, az idegrendszernek jó. 

Harmadiknak a vetivert választottam, de tulajdonképpen választhattam volna bármilyen más gyökeret vagy fát, mert valójában a stabilitásunkat, a biztonságérzetünket veszítjük épp el. Mindenkiben, a legpotizívabb gondolkodóban is van egy kollektív félelem, és ebből fakadó stressz, a bizalmunk pedig ingoványos. Most kifejezetten fontos, hogy le tudjuk magunkat horgonyozni. A gyökércsakra nemcsak az anyagiakról szól, hanem arról, hogy össze legyünk tapadva Földanyával. Ha valamikor, akkor most kell egy jó alap. A vetiver jó bőr- és hajápoló, tetvek ellen bevethető, mozgásszervi panaszokra is jó még. 

A következő olajat se választják túl sokan, ez a babér illóolaja. Az egyik feladata, hogy elősegítse a kommunikációt, de ezen felül van egy problémánk, amit meg kell érzelmileg emésztenünk. Fontos, hogy közben az emebrtársaink felé való szeretetteli magatartást és kommunikációt ne mellőzzük, beszéljünk egymással szépen, maradjunk meg embereknek. Van benne oxid, tehát a légutakra is jó, tiszta, friss, átjárja a tüdőt és az egész fejet, szájhigiénia javítására alkalmas.  

Hogy a citrusfélék se maradjanak ki, hoztam azt is. Mert fókuszálnunk kell a játékosságra és a fényre is. Mandarint mutatnék, illetve pluszként itt a bergamott. A mandarin a báj, játékosság olaja, gyerekeknek is adható. Minden citrusféle nagyon jó tonizáló, segít megtartani a fókuszt, de a bergamott annyiban eltér, hogy magas a linalil-acetát tartalma, vagyis van benne, a többiekben nincs ez az észter, ami miatt ez a legjobb szorongást és depressziót oldó citrusféle. 

illóolaj
Fotó: Mácsadi Anni

Plusz egy olajat behoznék már. Amikor túl sok bennünk a stressz, meg kell emelnünk az antioxidáns szintünket. Ezeknek az a szerepe, hogy a szabadgyököket megkössék. Ahogy a sztárolt goji berrynek 25 300 az ORAC értéke (nemzetközileg elfogadott mértékegység a különböző szubsztanciák szabadgyökfogó vagy elnyelő képességének mérésére), úgy a szegfűszeg illóolajának 1 millió 78 ezer. A mirháé 379 800, a korianderé 298 800. Tehát ódákat zengünk a gojiról, mikor itt van nekünk a szegfűszeg, amire most nagyon nagy szükségünk van.  

Az egyik nemzetközi képzésen egy belga aromatológus elmondta, hogy a szegfűszeg nagyon erős aldehidtartalmú illóolaj, tehát irritálhatja a nyálkahártyát. Önmagában nem nagyon szoktunk szegfűszeget párologtatni, maximum nagyon keveset. Általában együtt említjük a fahéjjal – mindkettőnek van vércukorszint moderáló hatása, fájdalomcsillapító hatása, emésztésserkentő hatása, melegítő hatása. Franciaországban a terápiás tisztaságú olajokat belsőleg is fogyasztják, de Magyarországon más a helyzet, belsőleg nem ajánljuk ezek fogyasztását. 

M.A.: Ezeket milyen biztonsággal lehet egy háztartásban használni?  

K. K.: Akármilyen biztonságos az illóolaj, nem hagyjuk elöl. Nagyon komoly égési sérüléseket lehet szenvedni, különösen szegfűszeg esetében, de vannak olyan illóolajok, amelyek elindíthatnak például rohamokat epilepsziás embernél. Az a lényeg, hogy úgy kezeljük az illóolajokat, mint olyan szubsztanciákat, amelyek nagyon erőteljesek. Tároljuk, akár a gyógyszereket – külön, fent a szekrényben. A kérdésedre visszakanyarodva: mindenképp terápiás tisztaságú olajokat használunk, és nem kell töménytelen mennyiségben, hígítatlanul használni. 

Természetes anyagra is kialakulhat érzékenység, így az, hogy ha valami természetes, az nem veszélyes, nem igaz. Figyelnünk kell magunkat, ha például valamitől kipattogok, az nem a méregtelenítés jele, hanem a test jelzése: ezt nem szeretném. 

Mácsadi Anni írása

Fotók: Hardy Anna, Tudaton Magazin